NOVA SAZNANJA

Slučaj pacijentice s brojnim mutacijama covida-19: Bila je zarazna sve do smrti, čak pet mjeseci!

Prije zaraze COVID-om pacijentica se liječila od folikularnog limfoma te je već primala tri ciklusa kemoterapija
 Ante Cizmic/CROPIX

Zabilježeno je niz slučajeva gdje su osobe s narušenim imunitetom, a koje su se zarazile koronavirusom, širile SARS-CoV-2 virus znatno duže nego što je to uobičajeno. Nova studija objavljena na znanstvenom repozitoriju medRxiv opisuje zanimljiv slučaj jedne imunokompromitirane pacijentice starije od 70 godina koja je čak 154 dana, odnosno punih pet mjeseci, širila živi koronavirus, odnosno bila zarazna. To je bilo moguće jer je u njezinu tijelu tijekom tako dugog perioda bolesti virus prošao brojne mutacije.

Uzorci njezina gornjeg i donjeg dišnog trakta, koji su uzeti pet mjeseci nakon početne dijagnoze COVID-a 19, sadržavali su živi razmnožavajući virus, s vrijednostima niskog praga ciklusa lančane reakcije reverzne transkriptaze-polimeraze (RT PCR) i visokim virusnim opterećenjem, piše Slobodna Dalmacija.

Bolovala od limfoma

Pacijentica je u bolnicu primljena s dijagnozom COVID-a te s akutnim respiratornim distresnim sindromom (ARDS), a na odjelu intenzivne njege ostala je sve do smrti, pet mjeseci po dolasku u bolnicu. Prije zaraze COVID-om pacijentica se liječila od folikularnog limfoma te je već primala tri ciklusa kemoterapija, kao i anti-CD20 antitijelo obinituzumab, koji iscrpljuje B-stanice.

Ta je terapija završila mjesec dana prije primitka u bolnicu.

U analizi uzoraka i nakon 150 dana utvrđeno je kako je pacijentica u sebi imala soj virusa koji su definirale mutacije D614G, 3037, 14408 i 241, zajedno s brisanjem na poziciji 28881 na nukleokapsid antigenu. Ostale jedinstvene mutacije pronađene u virusu SARS-CoV-2 te pacijentice uključuju i onu koja je viđena na jugu Njemačke između 16. ožujka i 11. svibnja 2020. godine.

Znanstvenici pretpostavljaju da su se mutacije u britanskoj varijanti novog koronavirusa pojavile također kod pacijenta s narušenim imunitetom gdje je stalno dolazilo do novih upala, a virus je duže vrijeme mutirao.

Vjeruje se da se genetska raznolikost javlja unutar domaćina ako virus nije izložen selektivnom pritisku imunološkog sustava samog domaćina ili ljekovitim antitijelima.

Britanski soj došao i do Slovenije

Britanski soj koronavirusa proširio se u čak 56 europskih zemalja, uključujući i zemlje koje nas okružuju: Sloveniju, Mađarsku, Italiju i Austriju.

Kad su se pojavile prve informacije o britanskom soju, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prof. dr. Alemka Markotić, objasnila je kako više istraživanja govori da su se mutacije dogodile kod osoba čiji se imunitet ne može boriti s virusom i onda virus ima dugotrajne replikacije, piše Slobodna Dalmacija.

- To je primijećeno kod ljudi koji su npr. pod kemoterapijom. Kod njih se više mjeseci može detektirati virus i samim time virus može razviti promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se duže zadrži i moguće je da su se od tih osoba raširile ove varijante virusa - ispričala je Markotić.

Britanski soj u Austriji, ali i istraga zbog cijepljenja prije reda

Austrija je također službeno u utorak potvrdila da se i kod njih proširila britanska mutacija koronavirusa. Sekvenciranjem genoma koronavirusa na 53 uzoraka zaraženih osoba u austrijskim pokrajinama Beč, Salzburg i Tirol, kod njih čak 46 potvrđena je britanska mutacija B.1.1.7.

Najviše potvrđenih zaraza novim sojem virusa utvrđeno u jednom od staračkih domova u Beču. Od 101 štićenika, njih 42 su početkom siječnja naglo oboljela od COVID-a. To je izazvalo sumnju epidemiologa da se radi o brzoširećem soju, a sad je i potvrđeno da je riječ o britanskoj varijanti. Nakon toga potvrđena je i zaraza kod 17 učitelja skijanja u Jochbergu u Tirolu, pristiglih iz Velike Britanije, te dva u Salzburgu.

Austrijske vlasti pokrenule su istragu, nakon što su mediji objavili informacije da se ne poštuju prioriteti prilikom cijepljenja građana protiv COVID-19. Bečki tisak izvještava o nepravednom cijepljenju preko reda nekoliko časnih sestara, jednog svećenika te gradonačelnika koji se gurao preko reda, piše Slobodna Dalmacija.

Tužiteljstvo Koruške navelo je da razmatra tužbu protiv uprave jedne ustanove koja je osumnjičena da je naručila dodatne doze za osobe koje nemaju pravo prvenstva na cjepivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 22:26