NAPAD U ŠKOLI

SLUČAJ ŽIDOVSKOG DJEČAKA (14) POKRENUO CIJELU ZEMLJU Antisemitizam u Njemačkoj opet raste, no u pozadini više ne stoji radikalna desnica...

 Hannah McKay / REUTERS

Slučaj jednog učenika židovskog porijekla koji je morao napustiti školu zbog mobinga koji su nad njim provodili muslimanski učenici, pokrenuo je novu raspravu oko antisemitizma u Njemačkoj koji u posljednje vrijeme bilježi porast u toj zemlji.

"Ovo nije usamljeni slučaj. Uvijek iznova se židovska djeca u njemačkim školama napadaju i maltretiraju samo zato što su Židovi. Nazvati nekoga Židovom je odavno postala uvreda u njemačkim školama", rekla je bivša predsjednica Njemačkog židovskog vijeća Charlotte Konobloch u razgovoru za dnevnik Heilbronner Stimme od utorka.

Njezin nasljednik na toj poziciji Josef Schuster se založio za "temeljitu istragu" kako bi se otkrili krivci za nemili slučaj u jednoj berlinskoj školi, iz koje su roditelji udaljili svog sina nakon dugotrajnog mobinga od muslimanskih kolega, mahom turskog i arapskog porijekla. "Treba istražiti je li škola reagirala prekasno", rekao je Schuster za berlinski dnevnik "Tagesspiegel".

Škola prekasno reagirala?

Roditelj 14-godišnjaka školskoj upravi predbacuju da, unatoč brojnim pritužbama i upozorenjima, nije učinila ništa kako bi spriječila napade na njihovog sina.

Schuster je apelirao na predstavnike muslimanskih zajednica u Njemačkoj da se aktivno odupru rastućem antisemitizmu u svojim redovima. "Nedopustivo je da se u nekim džamijama u Njemačkoj otvoreno propagira mržnja prema Židovima i Izraelu", rekao je Schuster.

Ministrica obrazovanja savezne pokrajine-grada Berlina Sandra Scheeres najavila je temeljnu istragu svakog slučaja antisemitizma u školama u Berlinu.

Zastupnik stranke Zeleni Voker Beck ukazao je na širenje antisemitizma, koji se sve više prešućuje. "Mi ne smijemo slijeganjem ramena reagirati na ovakve pojave svakodnevnog antisemitizma", rekao je zastupnik Zelenih.

Uprava škole, u kojoj je, kako javljaju mediji, 75 posto učenika stranog porijekla, mahom turskog i arapskog, u međuvremenu je provela disciplinski postupak protiv optuženih učenika te ih udaljila s nastave.

Dnevnik na engleskom jeziku "Jewish Cronicle" citira majku učenika koji je bio žrtva mobinga, koja kaže kako su njezinog sina dnevno napadali uvredama poput "Svi Židovi su ubojice". Nakon što su učenika fizički napali na autobusnoj postaji i na njega iz pištolja igračke plastičnim streljivom ispalili nekoliko hitaca, roditelji su učenika ispisali iz škole.

Cijela obitelj je prije nekoliko mjeseci iz Velike Britanije doselila u Berlin.

Porast napada s antisemitskom pozadinom

Posljednjih godina u napadima na Židove u Njemačkoj pojačano sudjeluju mladići iz muslimanskih zajednica, dok se broj napada s radikalno desnom pozadinom smanjuje.

Berlinski tisak piše i o zabrinutosti turističkih djelatnika po imidž Berlina koji se posljednjih godina razvio u omiljeno odredište mlađih turista iz Izraela.

Posljednjih godina se bilježi konstantno visok broj napada s antisemitskom pozadinom. U 2015. je, po podacima savezne vlade, izvršeno 1366 takvih napada. Aaron Eckstaed, direktor berlinske židovske gimnazije Felix Mendesson je za "Jewish Cronicle" izjavio kako godišnje "šest do deset" učenika nekih berlinskih škola zatraži premještaj zbog mobinga muslimanskih počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:17