SLUČAJ GABBY PETITO

Slučajna snimka otkriva tajnu nestanka? ‘Zaprepastila sam se kad sam prevrtjela video‘

Istražitelji sada prebacuju fokus na potragu za Brianom koji još nije službeno osumnjičen, nego bi mogao biti važan svjedok
Nestanak Gabby Petito
 Profimedia, Afp

Zamršeni slučaj nestale blogerice Gabby Petito, čiji su posmrtni ostatci pronađeni u nacionalnom parku Grand Teton u Wyomingu, već tjednima hipnotizira američku javnost.

Podsjetimo, Petito nije viđena od 27. kolovoza, a njezin se dečko, Brian Laundrie, 1. rujna vratio u Floridu s višemjesečnog putovanja bez nje.

Petito i Laundrie napustili su New York u lipnju, krenuli na zapad bijelim kombijem i planirali su posjetiti nacionalne parkove i dokumentirati putovanje na društvenim mrežama.

Petito je 25. kolovoza objavila svoju posljednju fotografiju. Njezina obitelj vjeruje da se uputila u nacionalni park Grand Teton u Wyomingu.

image
Brian i Gabby
Instagram

Kada se Brian vratio na zapadnu obalu Floride, u North Port odakle dolazi, odbio je razgovarati s policijskim službenicima. Nešto kasnije, njegova je obitelj policiji u petak rekla da ga nisu vidjeli tri dana. Policijski službenici Floride i agenti FBI-ja proveli su vikend češljajući obližnje šumsko područje u rezervatu Carlton.

Po prijavi njenog nestanka, vlasti su apelirali na sve koji imaju nekakve informacije da pomognu istražiteljima, a jedna od njih koja se posljednjih dana javila je izvjesna blogerica Jenn Bethune.

Kada su vlasti objavile gdje je možebitno Petito nestala, Bethune je pregledala svoje materijale na snimljenom području koje je posjetila, a ono što je otkrila zaprepastilo ju je, piše Daily Mail. Blogerica je također pozvala sve koji su bili na spomenutom području da pregledaju snimke jer one mogu držati ključ slučaja.

- Prošli su me trnci. Otrčala sam do laptopa i mog GoProa, a imala sam što vidjeti - kombi koji je Gabby koristila bio je na snimci, rekla je Bethune.

On i muž zajedno sa troje djece putuju po SAD-u, a kada su vidjeli kombi koji je imao tablice Floride, zastali su jer su imali namjeru pozdraviti, budući da su i oni iz Floride.

- Mi smo iz Floride, a kombi je imao registracijske tablice Floride te smo htjeli zastati i pozdraviti. Međutim, kombi je bio jako taman, zatvoren, činilo se kao da nema nikoga te smo nastavili voziti. Užasno mi je žao što ju nismo mogli dovesti živu, prepričava Bethune, a prenosi Daily Mail.

image
Kombi na snimci od Jenn
Youtube/Red, White and Bethune

Nakon što je autoritetima predala potrebne videozapise koji bi mogli biti važni u istrazi, stupila je u kontakt s majkom od Gabby. Jenn je izgubila malog sina 2011. godine te su popričale preko aplikacije FaceTime "kao majka s majkom te su se dobro isplakale".

Pronađeno tijelo

Vjeruje se kako su ostatci Petito pronađeni su u nedjelju, a za danas je zakazana autopsija koja će uvelike pomoći rasvjetliti slučaj.

Viši nadzorni agent u stanici FBI-a u Denveru, Charles Jones, rekao je kako pronađeno tijelo nalikuje na raniji opis Petito, ali da će stvariti biti poznate nakon detaljne forenzičke analize.

- Svaki roditelj zna koliko ovo može biti težak i stresan trenutak za obitelj i prijatelje, naše misli su sa njima, rekao je Jones istovremeno zamolivši sve da poštuju privatnost obitelji u trenutcima tragedije.

Nakon objave od FBI-a, otac od Gabby, Joseph, na društvenim mrežama podijelio je fotografije kćerke između dva krila uz opis kako je "dodirnula svijet". Osim nje, priopćenje je preko odvjetnika u medije poslala i obitelj Laundrie, koja je rekla da su vijest koje do njih dopiru srceparajuće te da mole za Gabby i njenu obitelj.

Policija North Porta također je objavila službeno priopćenje o slučaju.

- Duboko smo ražalošćeni na vijesti o Gabbyinoj smrti. Naš fokus od starta, kao i od FBI-a i nacionalnih partnera, da ju dovedemo kući. Nastavit ćemo raditi s FBI-jem na istrazi u potrazi za odgovorima.

Fokus na Briana

Nakon najnovijih vijesti, fokus istrage donekle se prebacio na njenog dečka, Briana, koji se vratio doma i odbio pričati s istražiteljima, istovremeno izazvaši zanimaciju policije i onih koji se bave slučajem.

Njegovi roditelji su prijavili njegov nestanak u petak, nakon što je u utorak otišao iz rodnog North Porta. Rekao je da ide na izlet u rezervat koji obiluje aligatorima, a iako nije glavni osumnjičeni niti nešto slično u slučaju, istražitelji su ga pokušali locirati kako bi im otkrio više detalja u slučaju koji je zapanjio SAD, kako piše CNN.

Sve je dodatno zakomplicirano nakon što su policajci u Moabu, u saveznoj državi Utah, 12. kolovoza zaustavili Gabby i Briana nakon svjedočanstava o 'obiteljskom nasilju'.

image
Gabby kada ih je policija zaustavila
Policija Moab Cityja

Na snimci se može vidjeti Brian koji ima ožiljka na glavi i rukama, a Gabby je policajcima prepričavala kako je Brianu govorila da joj prestane govoriti da se smiri te je priznala da su se svađali. Gabby, koja je dodala da ima problema s anksioznošću i stresom dok pokušavaju dokumentirati svoj put preko cijele zemlje, od strane policajaca je označena kao agresor u slučaju te su ih autoriteti razdvojili za ostatak dana.

Policija North Porta objavila je kako su u potragu za Brianom uključeni posebni psi tragači kojima je dan uzorak Brianove odjeće, kao i termalni senzori i posebni dronovi, ali da zasad nemaju sreće jer je on imao tri dana prednosti nad policijskim istražiteljima te je vrlo lako moguće da je otišao dalje od rezervata Carlton.

image
Rezervat Carlton u kojem je Brian nestao
Policija North Porta

Chris Boyer, izvršni direktor neprofitne Nacionalne udruge za pronalazak i spašavanje (NASAR) rekao je kako su padom noći napori istražitelja uvelike otežani, kao i da je ponekad teško naći i osobu koja želi biti pronađena, a kamoli onu koja se skriva od policije.

Umirovljena policijska narednica u Los Angelesu, Cheryl Dorsey, rekla je u razgovoru za CNN kako joj je zanimljivo što Brianovi roditelji nisu odmah alarmirali policiju nakon što je on nestao.

- Razumijem, on je punoljetan, premda je on u ranim dvadesetima. Kakav utjecaj, ako ikakav, oni kao roditelji imaju na njega? On odluči ići na pješački izlet, a oni ga ne mogu zaustaviti?

Christopher i Roberta Laundrie, roditelji od Briana, bili su zatečeni kada su im istražitelji u ponedjeljak pokucali na vrata radi istražnog naloga, a kasnije su s njima održali ispitivanje želeći saznati što je moguće više o slučaju nakon objave da je vrlo vjerojatno pronađeno tijelo od Gabby. Policija je rekla kako ni obitelj nije bila pretjerano razgovorljiva te da je poslala priopćenje preko svog odvjetnika.

Glasnogovornik policije North Porta, Josh Taylor, suočen je s kritikama koje njegova mjesna policija dobiva na račun brojnih zbog navodnog lošeg postupanja. Premda Brian još uvijek nije osumnjičen, od strane istražitelja proglašen je za osobu od interesa u slučaju te ga se, prema mnogima, trebalo bolje nadgledati. On je u nedjelju na Twitteru kratko obrazložio da nisu mogli postupati obzirom da nemaju krivičan slučaj. Šef njegove postaje, Todd Garrison, rekao je kako je Brian iskoristio svoje pravo petog amandmana koji generalno označava situaciju kada se ne može prisiliti osobu na svjedočenje jer bi se izjava mogla koristiti protiv nje.

Andrew McCabe, stariji analitičar CNN-a i zamjenik direktora FBI-a rekao je kako Brian nije osumnjičeni u slučaju, nego jer je važan budući da je vjerojatno posljednja osoba koja je vidjela Gabby te da je kao takav istražiteljima od iznimnog značaja kao svjedok.

Umirovljeni FBI-jev nadzorni agent Steve Moore rekao je za CNN kako bi, u namjeri da dobiju nalog za istragu, vlasti morale imati opravdanu sumnju kao i krivično djelo te dokaze kako je pojedina osoba involvirana u slučaj.

- Mislim da istražitelji čine sve kako ne bi propustili nijedan detalj. Smatram da oni znaju tko je krivac, ali žele potvrditi da im je slučaj potpuno jasan u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:40