REZULTATI

SLUŽBENO JE - IRSKA JE LEGALIZIRALA POBAČAJ 66 posto glasova 'ZA' promijenilo povijest nekoć duboko katoličke države

 REUTERS/Max Rossi

Irska je na referendumu odlučila liberalizirati svoje stroge zakone o pobačaju sa 66 posto glasova 'za', pokazali su službeni rezultati objavljeni u subotu, a koje je pozdravio premijer Leo Vardkar kazavši da je riječ o povijesnom glassanju za sljedeću generaciju.

Birači u toj nekoć duboko katoličkoj državi pitani su žele li ukidanje osmog amandmana, zabrane koja je referendumom uvedena u ustav prije 35 godina i dijelom ukinuta 2013. za slučajeve u kojima je ugrožen život majki.

Svoje je mišljenje na glasovanju izrazilo 64,1 posto birača, odnosno 2,1 milijun ljudi od 3,1 milijuna Iraca s pravom glasa, što je najviša zabilježena izlaznost na referendumu u toj otočnoj državi.

Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio Irsku. Irski zakon o pobačaju bio je najstroži u Europi i nije poznavao iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile. Organizacija referenduma bilo je predizborno obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

Premijer je pozdravio "povijesno glasanje" kazavši da je riječ o odluci za sljedeću generaciju. "Danas vjerujemo da smo glasali za sljedeću generaciju", rekao je premijer, kako ga citira agencija dpa.

"Glasali smo tako da ponudimo sućut onima prema kojima smo dosad bili ravnodušni i medicinsku skrb onima pred kojima smo zatvarali oči", rekao je.

"Današnji dan nije dobar za one koji su glasali protiv izmjene zakona, ali ih želim umiriti i reći da je Irska i dalje zemlja kakva je bila prije, samo je malo tolerantnija, otvorenija i pokazuje više poštovanja", rekao je Varadkar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:22