NOVI ALARM

Smanjen protok ruskoga plina kroz Sjeverni tok 1, Gazprom se pravda: ‘Morali smo zaustaviti rad turbine‘

Protok plina na istok kroz plinovod Yamal-Europe u Poljsku iz Njemačke također se smanjio, pokazuju podaci operatera plinovoda Gascade

ilustrativna fotografija

 STEFAN SAUER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Fizički protok ruskog prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku smanjio se u srijedu ujutro nakon što je Gazprom dodatno smanjio kapacitet plinovoda koji osigurava više od trećine ruskog izvoza plina u Europsku uniju.

Podaci na internetskoj stranici Nord Stream AG pokazali su da se stanje gotovo prepolovilo od 8 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu i iznosilo je 14.423.764 kilovatsati po satu (kWh/h) od 8 do 9 sati, s prijašnjih razina iznad 27.000.000 kWh/h.

Slično tome, fizički protok plina kroz plinovod pao je na 24.746.896 kWh/h od 7 do 8 sati u srijedu, u odnosu na 27.776.096 kWh/h sat ranije.

Ruski energetski div Gazprom pod državnom kontrolom najavio je da će od srijede protok pasti na 33 milijuna kubičnih metara dnevno, što je petina normalnog kapaciteta, jer je morao zaustaviti rad plinske turbine na kompresorskoj stanici prema uputama nadzornika industrije.

Protok plina na istok kroz plinovod Yamal-Europe u Poljsku iz Njemačke također se smanjio u srijedu ujutro, pokazuju podaci operatera plinovoda Gascade.

Izlazni tokovi na mjernoj točki Mallnow na njemačkoj granici iznosili su 1.947.970 kWh/h u odnosu na razine od oko 3.200.000 kWh/h dan prije.

Stanje protoka ruskoga plina u Slovačku iz Ukrajine preko granične točke Velke Kapusany ostalo je stabilno na 36,7 milijuna kubičnih metara (mcm) dnevno, nepromijenjeno od utorka, pokazuju podaci ukrajinskog operatera transmisijskog sustava.

Gazprom je priopćio kako se očekuje da će njegova opskrba plinom Europi kroz Ukrajinu preko ulazne točke Sudža iznositi 42,2 milijuna kubičnih metara u srijedu u odnosu na 41.9 milijuna mcm u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 02:37