POTPUNO POGUBILI KONCE

Smatraju ga reinkarnacijom sveca, a Rusi su ga proglasili ‘stranim agentom‘: Svojim potezom razbjesnio je Kremlj

Telo Tulku Rinpoche je svima poručio da ‘zadrže hrabrost, čvrstoću i privrženost idealima suosjećanja, ljubavi i nenasilja‘

Telo Tulku Rinpoche i Vladimir Putin 2005. na otvaranju hrama u Kalmikiji

 Sergei Zhukov/Afp

Izaslanik Dalaj Lame u Rusiji dao je ostavku na svoju dužnost nakon što ga je Kremlj proglasio ‘stranim agentom‘ jer je kritizirao rat u Ukrajini, piše Telegraph.

Telo Tulku Rinpoche, 50-godišnjak kojeg se smatra reinkarnacijom sveca, pozvao je budiste u Rusiji da zadrže ‘hrabrost i čvrstoću‘ nakon što je dao ostavku na mjesto Vrhovnog Lame Kalmikije, republike u europskom dijelu Ruske Federacije.

‘U svojim mislima, djelima i molitvama, u potpunosti ostajem uz ljude Kalmikije te uz sve budiste Rusije, čijoj sam službi posvetio svoj život‘, kazao je.

U Rusiji su tri pretežno budističke regije: Kalmikija, koja leži na obalama Kaspijskog jezera, te Burjatija i Tuva u Sibiru.

Rođen kao Erdne Ombadjkov u Philadelphiji, u obitelji imigranata iz Kalmikije, vjerski je vođa tijekom studija u budističkom samostanu u Indiji uzeo ime Telo Tulku Rinpoche da bi se 1992. preselio u Kalmikiju kad su se nakon raspada SSSR-a religije ponovno počele pojavljivati.

U Kalmikiji je dva puta ugostio i Dalaj Lamu, 2004. i 2018., a 2005. je nadgledao izgradnju najvećeg budističkog hrama u Rusiji i Europi.

Dalaj Lama, duhovni vođa svih budista na svijetu, oštro je kritizirao Rusiju zbog rata u Ukrajini te pozvao na mir.

Sve jači bijes Kremlja

Kremlj se za svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. uvelike oslonio na tisuće vojnika iz rubnih regija Ruske Federacije, a još su tisuće unovačene tijekom Putinove mobilizacije u rujnu 2022.

Iako isprva nije mnogo govorio na tu temu, Telo Tulku Rinpoche je s vremenom sve glasnije kritizirao rat. Također je pomogao stanovnicima Kalmikije koji su pobjegli u Mongoliju kako bi izbjegli mobilizaciju, što je potez koji je jako razljutio Kremlj.

Kad Kremlj nekoga proglasi ‘stranim agentom‘, to ima snažne i zlokobne konotacije povezane s Hladnim ratom. Zakon o ‘stranim agentima‘ usvojen je 2012., a prve su na udaru bile nevladine organizacije koje su financirale strane organizacije. Zakon je dodatno pooštren 2021. i 2022. godine.

Rusija se oštro obračunava s disidentima te zatvara svakoga tko javno izrazi svoje protivljenje ratu.

U pismu kojim je objavio ostavku, Telo Tulku Rinpoche je naznačio svoj anti-ratni stav.

‘Želim svim ljudima Kalmikije i sljedbenicima budizma da u ovim teškim vremenima zadrže hrabrost, čvrstoću i privrženost idealima suosjećanja, ljubavi i nenasilja‘, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:26