PREDSJEDNIK TUNISA

Smijenio premijera, suspendirao parlament, uveo ‘mjere‘, dao uhititi protivnike: ‘Neću postati diktator, časna riječ!‘

Zabrinutost oko ljudskih prava i sloboda u Tunisu je porasla nakon uhićenja parlamentaraca i utjecajnog blogera Yassina Ayarija
Kais Saied
 AFP PHOTO/HO/PRESIDENCY FACEBOOK PAGE

Predsjednik Tunisa Kais Saied obećao je u petak da se neće pretvoriti u diktatora, odbacivši optužbe da je izveo državni udar nakon što su uhićena dva člana parlamenta uslijed njegove odluke da im ukine imunitet.

Tunis je potezom predsjednika Saieda doveden u političku krizu, nakon što je smijenio premijera i obustavio rad u parlamentu na 30 dana, a zbog čega su ga stranke optužile za državni udar.

Saied tek treba povući poteze, za koje kritičari kažu, da će smiriti Tunižane, uključujući i imenovanje privremenog premijera te plan za okončanje hitnih mjera.

"Vrlo dobro poznajem ustavne tekstove, poštujem ih i učio sam ih, a nakon toliko vremena neću se pretvoriti u diktatora kako su neki rekli", rekao je Saied.

Zabrinutost oko ljudskih prava i sloboda u Tunisu je porasla nakon uhićenja parlamentaraca i utjecajnog blogera Yassina Ayarija te zbog najave istrage o navodnom nasilju ljudi koji su prosvjedovali protiv Saiedovih poteza.

Vojno pravosuđe kazalo je kako je Ayari zatvoren sudskom presudom donesenom prije tri godine zbog klevete vojske.

Maher Zid iz konzervativne muslimanske stranke Karama priveden je u kasno u petak nakon što je 2018. godine osuđen na dvije godine zatvora zbog uvrede na društvenim mrežama i vrijeđanja tadašnjeg predsjednika.

U ponedjeljak je najveća stranka u parlamentu, umjerena Islamska Ennahda, održala sjednicu ispred parlamenta nakon što ju je opkolila vojska.

Stotine pristaša Ennahde i Saieda sukobile su se bacanjem kamenja i boca.

Pravosuđe je objavilo da je otvorilo istragu protiv četiri osobe povezane s Ennahdom zbog "pokušaja izvršenja nasilja" tijekom prosvjeda, uključujući i člana vijeća stranke te dva člana povezana s predsjednikom stranke.

Saiedov potez da preuzme izvršnu kontrolu, prema navodima, ima široku javnu podršku u Tunisu.

Unatoč političkoj krizi, u Tunisu nema novih tragova nemira otkako se u ponedjeljak dogodio prosvjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:16