UZBUNA U PENTAGONU

SMIJENJEN KAPETAN NOSAČA ROOSEVELT ZBOG DRAMATIČNOG PISMA O KORONI NA BRODU 'Nepotrebno je izazvao uzbunu, nije se pobrinuo da to pismo ne procuri'

 
Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt
 AFP

WASHINGTON - Američka mornarica smijenila je zapovjednika nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, Bretta Croziera koji je napisao oštro pismo koje je procurilo u javnost, u kojemu traži oštrije mjere nadzora zaraze koronavirusom koja je izbila na njegovom brodu.

Oduzimanje zapovjedništva nad brodom s posadom od pet tisuća vojnika kapetanu Crozieru najavio je američki tajnik za mornaricu Thomas Modly, rekavši da je zapovjednik donio jako lošu procjenu u trenutku krize.

Smjena, do koje je došlo dva dana nakon što je pismo procurilo u javnost, na dramatičan način pokazuje koliko je širenje koronavirusa velik izazov za američke institucije, čak i one koje su naviknute na opasne i složene misije, poput američke vojske.

Taj bi potez mogao snažno utjecati na druge pripadnike mornarice koji bi bili spremni progovoriti o pitanjima s kojima se suočavaju dok Pentagon taji podatke o zarazi koronavirusom, bojeći se da će narušiti dojam o spremnosti američke vojske na krizu ili sukob.

This handout photo released by the US Navy shows Captain Brett Crozier addressing the crew for the first time as commanding officer of the aircraft carrier USS Theodore Roosevelt (CVN 71) during a change of command ceremony on the ships flight deck in San Diego, California on November 1, 2019. - The Pentagon removed the captain of the coronavirus-stricken USS Theodore Roosevelt Thursday, saying he mishandled communications over how the outbreak was sweeping through the warship. Brett Crozier
AFP
Brett Crozier

Modly je rekao da je pismo poslano kroz zapovjedni lanac, ali da Crozier nije spriječio njegovo širenje izvan lanca. "Nemam informacija niti želim sugerirati da je on poslao informaciju van", rekao je Modly na konferenciji za novinare.

"Poslao ga je prilično velikom broju ljudi, a nije se pobrinuo da ne procuri i u tome leži njegova odgovornost", rekao je Modly. "Time je nepotrebno izazvao uzbunu", dodao je.

Potez je kritizirao demokratski senator Mark Warner, koji je rekao da su mornarici potrebni ljudi koji su se spremni zauzeti za vojnike. Rekao je da je Crozier svojim činom postupio patriotski jer je "samo pokušao napraviti ono što je najbolje za njegovu posadu".

"Ne znam zašto bi trebalo kazniti nekoga zbog toga, posebno kad su posrijedi toliki životi", dodao je.

Dosad je zaraza koronavirusom potvrđena kod više od 100 članova posade broda.

Crozier je u dramatičnom pismu napisanom na četiri stranice opisao situaciju na nosaču zrakoplova, dok je broj zaraženih mornara sve više rastao.

Zatražio je "odlučnu akciju" i evakuaciju više od 4000 mornara s broda te njihovu izolaciju. Rekao je da neće uspjeti zaštititi "ono najvrjednije - vojnike", ne poduzme li mornarica odmah nešto.

Zbog pisma se Pentagon morao braniti od napada da ne čini dovoljno za zaštitu posade broda, a ono je uznemirilo i obitelji mornara na brodu.

Nosač zrakoplova bio je u Tihom oceanu kada je mornarica prije tjedan dana izvijestila o prvom slučaju koronavirusa na brodu. Nakon toga je pristao u bazu Guam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:15