OPTUŽEN ZA POBUNU I NEPOSLUH

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont neće se odazvati pozivu španjolskog vrhovnog suda, ostat će u Bruxellesu

 Getty Images

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont neće se u četvrtak odazvati pozivu španjolskog vrhovnog suda te će ostati u Bruxellesu, rekao je njegov odvjetnik u srijedu.

Tijekom dana očekuje se njegovo novo obraćanje iz Belgije ovaj put iz grada Genta.

Puigdemont je u Španjolskoj optužen za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma suprotnog ustavu te mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna. Na sudu u Madridu trebalo bi u četvrtak i petak biti saslušano i 13 drugih katalonskih dužnosnika koji se također suočavaju sa zatvorskom kaznom zbog proglašenja nezavisne republike Katalonije prije pet dana.

"Moj klijent mi je rekao da ne želi ići jer u Španjolskoj ne bi imao pravedno suđenje. Pričekat će i vidjeti što će se događati", rekao je Paul Bekaert, Puigdemontov odvjetnik, za nizozemsku televiju NOS. Bekaert je dan ranije na flamanskoj televiziji VRT rekao da će se boriti protiv bilo kakvog zahtjeva Španjolske o izručenju.

"Odlučili smo ne tražiti azil, ali se boriti protiv zahtjeva španjolskih sudova", izjavio je tada.

U utorak kasno navečer su iz Bruxellesa sletjeli u Barcelonu katalonski 'ministar' unutarnjih poslova Joaquim Forn i 'ministrica' rada Dolors Bassa. Nekoliko osoba sa španjolskim zastavama vikalo im je "u zatvor" i "izdajice". Španjolska vlada je temeljem članka 155. ustava razriješila dužnosti katalonsku vladu te raspisala prijevremene izbore u Kataloniji za 21. prosinca.

Od 13 'smijenjenih 'ministara četvero ih se još uvijek nalazi u Bruxellesu s Puigdemontom. On je na konferenciji za medije u utorak rekao kako su preostali članovi u Kataloniji kao "legitimni članovi vlade".

"U Bruxelles smo došli kako bismo u srcu Europe ukazali na katalonski problem te prijavili politizaciju španjolskog pravosuđa, njegovu pristranost te pokazali svijetu demokratski deficit Španjolske", izjavio je Puigdemont.

Njegova Katalonska europska demokratska stranka (PDeCat) potvrdila je sudjelovanje na izborima za 51 dan, na kojima će biti i njezin koalicijski partner Katalonska republikanska ljevica (ERC). Još uvijek se čeka odluka antikapitalističke Kandidature narodnog jedinstva (CUP) s kojom ove tri stranke imaju 72 od 135 mjesta u parlamentu. U petak je anketa istraživačkog centra katalonske vlade pokazala da bi te stranke mogle i dalje imati većinu u regionalnom parlamentu.

"Dok god bude biračkih mjesta, ondje ćete nas naći", istaknuo je Puigdemont. "No hoće li ih prihvatiti španjolska država?", upitao je. Druga anketa koju je provela tvrtka za istraživanje javnog mišljenja Sigma Dos pokazuje kako bi te stranke mogle izgubiti većinu u parlamentu. Izbori četiri dana prije Božića već su označeni kao izjašnjavanje o nezavisnosti ili ostanku u Španjolskoj. Moguće koalicije i izborne liste zasad su nepoznate.

Glasnogovornik španjolske vladajuće stranke, Narodne stranke desnog centra, nazvao je Puigdemonta "patetičnim" dok je vođa stranke centra Građani, koja inzistira na jedinstvu Španjolske, naglasio kako je potrebno konačno "stati na kraj ovom ludilu".

Puigdemont je također naveo kako katalonski dužnosnici i on nemaju namjeru izbjeći odgovornost pred pravosuđem no da traže garancije o pravednom postupku. Nekoliko sati nakon njegova govora u Bruxellesu, sutkinja španjolskog vrhovnog suda Carmena Lamela prihvatila je optužnicu državnog odvjetništva.

Optuženima je dala rok od tri dana za uplatu 6,2 milijuna eura jamčevine te ih pozvala na saslušanje od četvrtka do petka. Španjolski mediji navode kako prijete zatvorske kazne od oko 30 godina budu li proglašeni krivima. Istovremeno je španjolski Ustavni sud poništio deklaraciju o nezavisnosti Katalonije donesenu pet dana ranije u katalonskom parlamentu.

U ponedjeljak prvog radnog dana nakon što su stupile na snagu mjere iz Madrida, mnogi su očekivali mirni otpor građana i prosvjede. No dok se oko 150 razriješenih javnih dužnosnika vraćalo u svoje urede, uz nadgledanje katalonske policije, nije došlo do prosvjeda i blokada ulaza.

"Nismo htjeli dovesti u opasnost službenike. Sigurni smo da bi građani branili svoje institucije kao što su branili škole za vrijeme referenduma", rekao je Puigdemont. "No Republika svih njezinih stanovnika ne može se braniti nasiljem. Ako je izbor španjolske države nasilje, to je njezin izbor, no pokret za katalonsku nezavisnost čvrsto odbija nasilje te nas neće uvesti na taj teritorij".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:16