ORUŽANA BORBA

'SMIRI SE, RECI IM DA SE POVUKU, MOLIM TE, SAMO DA PRESTANE OVAJ KAOS' Objavljena snimka uhićenja El Chapova sina, prije nego što je pušten

 
 via REUTERS

Teško naoružani mafijaši okružili su sigurnosne snage u meksičkom gradu Culiacán prije 12 dana i u žestokom obračunu oslobodili sina Joaquina 'El Chapo' Guzmana, nakon što je njegovo uhićenje izazvalo oružane borbe i bijeg zatvorenika zbog čega su građani potražili skloništa.

Meksička vlada danas je na konferenciji za novinare objavila video snimku trenutka uhićenja Ovidija Guzmána Lópeza ispred njegova doma. Naredili su mu da se spusti na koljena i nazove brata da obustavi protunapad na meksičke vojnike diljem grada.

Iván Archivaldo Guzmán zamolio je brata preko telefona da obustavi napade koje je naredio nakon što je doznao da vojnici drže u okruženju njegovu kuću.

- Reci mu da prekinu sa svim aktivnostima, govorio mu je vojnik dok se u pozadini čula rafalna paljba. Potom se čuje glas Guzmán Lópeza: 'Prestani, prestani, već sam se predao'.

Mexico's Secretary of Defence Luis Sandoval shows video footage when Mexican military forces briefly captured Ovidio Guzman, son of kingpin Joaquin
via REUTERS

Archivaldo mu je odgovorio 'Ne' i počeo prijetiti vojnicima i njihovim obiteljima. Napadi su se nastavili i osam minuta kasnije stiglo je izvješće o prvim ranjenim vojnicima.

Na kraju snimke Ovidio Guzmán López još jednom je apelirao na brata: 'Molim te, reci im da prestanu. Smiri se, reci im da se povuku, samo im reci, molim te, želim da se smiri ovaj kaos'.

Ubrzo nakon što je policija uhitila Guzmana, naoružani pripadnici kartela opkolili su njegov dom i započeli oružani napad u gradu, čak su zapalili barikade na prilaznim cestama Culiacanu. U gradu je nastao kaos i velika panika, a policija se kasnije povukla, a El Chapova sina ostavila na slobodu. Trinaest osoba je poginulo toga dana.

Meksički ministar za javnu sigurnost Alfonso Durazo rekao je da je prekinuta operacija uhićenja Guzmana bila žurna akcija koja zaslužuje kritike, ali dodao je da je vladina strategija sigurnosti ipak bila dobra.

- Odlučeno je da se povuku iz kuće, bez Guzmana, u pokušaju da izbjegnu veće nasilje na tom području te da se sačuvaju životi policajaca i da se smiri situacija u gradu, rekao je Durazo.

Ministar obrane Luis Cresencio Sandoval rekao je da je za El Chapova sina izdan nalog za uhićenje na temelju zathejva za izručenjem iz SAD-a izdanom 13. rujna.

Ovidio Guzman, son of kingpin Joaquin
via REUTERS

Reakcija na Guzmanovo uhićenje rijetko je viđena za vrijeme dugogodišnjeg rata zbog droge u Meksiku, čak i nakon uhićenja njegova puno poznatijeg oca. Kaos se nastavljao kad je pala noć.

Velika skupina zatvorenika pobjegla je iz gradskog zatvora. Građani su se sklonili u trgovačke centre i supermarkete dok je odjekivala paljba.

Obitelji s malom djecom ostavile su automobile i polegle na zemlji. Oko glave su im prštali meci. "Tata možemo li sada ustati?", pitao je dječačić oca u video snimci objavljenoj na Twitteru. "Ne, ostani na podu", odgovorio je čovjek dok mu je glas drhtao.

'El Chapo' Guzman vodio je kartel Sinaloa desetljećima, dvaput je pobjegao iz zatvora prije nego što je bio uhićen i izručen SAD-u. Američki sud proglasio ga je u veljači krivim za krijumčarenje tona droge te ga osudio na doživotni zatvor.

Pretpostavlja se da ima 12 djece uključujući Ovidija. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je optužnicu protiv Ovidija i njegove braće u veljači, u kojoj ih se tereti za urotu u svrhu raspačavanja kokaina, metamfetamina,i marihuane u SAD-u.

U optužnici se navodi da Ovidio ima 28 godina te da je upleten u krijumčarenje otkad je bio tinejdžer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:19