NE PRIZNAJU PORAZ

Smiruje se situacija u Brazilu: Uklonjene gotovo sve barikade Bolsonarovih pristaša na cestama

Prosvjedi su se počeli smirivati u srijedu, kada je predsjednik na odlasku objavio snimku na kojoj poziva pristaše da ‘raskrče ceste‘

Marš Bolsonarovih pristaša

 Anderson Coelho/Afp

Cestovne prepreke koje su u Brazilu postavili prosvjednici koji ne žele priznati izborni poraz predsjednika Jaira Bolsonara, krajnjeg desničara, u petak su gotovo nestale i tek desetak najupornijih nastavilo je prosvjedovati pred vojarnama.

Savezna prometna policija (PRF) izvijestila je o tek 11 barikada u pet od 27 saveznih država i nijedna nije potpuno zaustavila promet vozila.

Nakon poraza Jaira Bolsonara na predsjedničkim izborima na kojima je u nedjelju pobijedio ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva, PRF je rekao da je uklonio ništa manje nego 954 cestovnih prepreka diljem Brazila, zemlje veličine kontinenta.

Prosvjedi su se počeli smirivati u srijedu, kada je predsjednik na odlasku objavio video snimku na kojoj poziva pristaše da "raskrče ceste".

U četvrtak navečer ostale su još 34 prepreke, pošto ih je u utorak bilo više od 250.

Jair Bolsonaro je ipak nazvao "opravdanim" prosvjede ispred vojarni i drugih vojnih zgrada, u kojima su u srijedu sudjelovali desetci tisuća ljudi u desetak brazilskih gradova.

Na tim skupovima krajnje desnice tražila se vojna intervencija kako se Lula, simbol ljevice, ne bi vratio na vlast u trećem mandatu, pošto je vodio zemlju od 2003. do 2010.

Predsjednik Bolsonaro još nije izrijekom priznao poraz, niti je čestitao Luli na pobjedi, ali je obećao da će "poštovati Ustav".

Lula treba službeno preuzeti dužnost 1. siječnja u Braziliji.

Uskoro će objaviti imena ministara u budućoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:02