SPORNA AKCIJA KOD GIBRALTARA

'SMRAD SE OSJETIO DESECIMA METARA OD BRODA, NA PALUBI JE BIO PRAVI PAKAO' Specijalci na teretnjaku iz Kolumbije tražili kokain, zatekli prizore užasa

Gibraltarski tjesnac, arhivska fotografija
 Anna Maloverjan / Panthermedia / Profimedia

Trebala je to biti rutinska plovidba za brod Neameh. Isplovili su iz Kolumbije 4. svibnja sa sasvim uobičajenim teretom, samo oko četiri tisuće grla stoke, te su zapolovili prema Egiptu, važnom središtu za uvoz i izvoz životinja.

A onda se pojavila policija i optužila ih za šverc kokaina.

U ranim satima 21. svibnja uplovljavali su u Sredozemno more, a dok su se približavali Gibraltaru zaustavili su ih španjolski policijski i carinski agenti u pratnji ratne mornarice.

Španjolska nije dopustila iskrcaj stoke ili ikakvog tereta, a carinici i policajci počeli su pretraživati svaki kutak broda, koristeći i specijalno trenirane pse. To nije prošlo bez poteškoća, s obzirom na plinove koje ispuštaju goveda tako da su carinici i policajci u pretrazi morali koristiti aparate za disanje. Kako javljaju mediji, uvjeti na brodu koji je plovio pod zastavom Paname bili su nepodnošljivi, sve je bazdjelo, smrad se osjetio nekoliko desetaka metara od plovila. Stoka je bila nagurana u ekstremno malom prostoru. Mnoge životinje ležale su danima uginule na postelji od izmeta, trule hrane i urina, te su se njihove lešine raspadale, a mnoge druge koje su preživjele bile su u boli i agoniji, piše britanski The Guardian.

Kompanija: Nasilno su upali na brod

- Bio je to pakao, životinje su jedva stajale na nogama - ispričao je novinarima jedan od očevidaca.

Sada se pojavljuju kritike na račun španjolske policije koja je, čini se, danima bezrazložno držala brod i životinje u ovim uvjetima, jer nikakav kokain nije pronađen. Njihova patnja mogla se izbjeći, ili barem skratiti, da nije došlo do dugotrajne akcije koja je brod zaustavila na njegovu putovanju. Španjolska se policija zasad nije oglasila po pitanju tih optužbi.

Akcija je u međuvremenu obustavljena bez ikakvog objašnjenja, a brod je nastavio plovidbu. Do dolaska u Damiettu na sjevernoj obali Egipta, gdje su doplovili 29. svibnja, najmanje 34 životinje su uginule. Tada su na brod stupili i dužnosnici egipatskog ministarstva poljoprivrede utvrdivši da su životinje u "jadnom stanju". Osim što su predugo bile na brodu, smještene su u premale i krajnje neadekvatne prostore, te su bile narušena zdravlja.

Kompanija Hijazi&Ghosheh koja upravlja flotom u sklopu koje plovi i Neameh ima drugačiju verziju priče. Tvrde da je španjolska policija nasilno upala na njihov brod te su odmah po dolasku udarili kapetana broda a to, smatraju, nije adekvatan način da se istražuje.

- Udarili su ga kundakom automatske puške. Svatko ima pravo istraživati, ali ne na ovaj način, ovo je barbarstvo - rekao je novinarima menadžer flote Ayat Shawkat, javlja Guardian. Tvrdi kako su sva 42 člana posade odmah stjerana u jedan kut, a samo trojici radnika dopušteno je da se brinu o životinjama tijekom dugotrajnog procesa pretrage. Prilikom pretresa uništen je ili kompromitiran dio hrane za životinje, zbog čega radnici nisu mogli nastaviti s normalnim hranjenjem stoke.

- Stoka je zalegla, što se često događa, no u normalnim uvjetima procedura je da ih se osovi na noge kako ne bi naskakivali jedni na druge. Sa ovako malim brojem ljudi to se nije moglo učiniti. To je velik problem - objašnjava on loše uvjete na brodu.

Odbija bilo kakvu odgovornost posade za manjkavu brigu o životinjama na brodu. Tvrdi kako su za sve probleme odgovorne španjolske vlasti koje su dovele do neplaniranog zastoja u plovidbi. Odbija, također, sve optužbe da je brod krijumčario drogu kao i da su loši uvjeti na brodu zamišljeni kako bi se kokain lakše sakrio.

- Ne mislim da je tako. Prvo, u Kolumbiji se zbog Covida nitko od posade nije smio iskrcati ili ukrcati - objašnjava zašto smatra da je bilo nemoguće unijeti kolumbijski kokain na brod.

Pitanje bez odgovora

Kolumbijske vlasti zasad se nisu oglasile o slučaju. No, priča ipak upozorava na problem moguće povezanosti krijumčarenja droge i prijevoza živih životinja. Guardian podsjeća na slučaj narkokralja Pabla Escobara koji je dokazano imao snažne veze s kolumbijskom udrugom stočara, a 2014. Središnja američka federacija mesoproizvođača upozorila je da se kokain iz Nikaragve do Meksika krijumčari u utrobama životinja. No, list se pita i zašto je, u takvim uvjetima, istraga naprasno prekinuta te je brodu dozvoljeno da nastavi plovidbu.

- Brodovi poput Neameha živu stoku prevoze svakodnevno diljem planeta. Zašto je brod, koji je potencijalno prekršio pravila Europske unije, pušten da nastavi ploviti. Takvi brodovi svakodnevno plove i uglavnom su izvan fokusa javnosti - rekla je Sophie Greger iz organizacije Animal's Angels koja se bavi zaštitom životinja od transporta dok su žive.

Dodatno je pitanje, na koje nitko ne odgovara, što se dogodilo s 34 lešine goveda, s obzirom da europski propisi zabranjuju bacanje takve vrste "otpada" preko palube.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:56