MRTVA U KUPAONICI

SMRT DJEVOJKE IZAZVALA BURU U ŠVICARSKOJ Pljušte tužbe protiv medija koji su objavili njezin identitet, dok je na Otoku potpuno drugačija situacija

 
 Profimedia, Alamy

22-godišnja Britanka pronađena je jučer mrtva u kupaonici hotelske sobe na jugu Švicarske, a njezin je 29-godišnji dečko, Nijemac, priveden. Navodno je on policiji rekao da je njezina smrt posljedica seksualnih igrica koje su pošle po krivu.

Lokalni mediji pišu da je obdukcija pokazala da je djevojka umrla od gušenja, no ne objavljuju njezn identitet, iako su to engleski tabloidi jučer već učinili.

U Švicarskoj je pokrenut kazneni postupak protiv web stranica koje su objavila informacije i fotografije žrtve, s njezinog Facebook profila. Istražitelji tvrde da se radi o povredi kaznenog zakona jer je istraga još uvijek u tijeku. Identitet žrtve se, prema tome, može otkriti samo ako je u istrazi nužna suradnja stanovništva i javnosti, ako je sama žrtva na to pristala ili je pristanak dala njezina obitelj.

Corriere del Ticino javlja da je u ovom slučaju riječ o specifičnoj situaciji jer su fotografije stradale djevojke prvi objavili engleski tabloidi, dok švicarski mediji to nisu mogli učiniti. Tako su svi mogli doznati identitet žrtve, iako je u Švicarskoj zabranjeno to objaviti.

'Sjećate li se slučaja francuskog političara Dominiquea Strauss-Kahna? Američke su novine objavile fotografije njegovog uhićenja u New Yorku, dok francuske novine to nisu smjele učiniti. One koje su to učinile, bile su kažnjene', kaže za Corriere del Ticino stručnjak za medije Bertil Cottier.

Prema Europskom sudu za ljudska prava, sud poštuje slobodu medija i javni interes, ali ističe da je važna i tajnost istrage.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da pomaže njezinoj obitelji, a švicarski mediji javljaju da je par odsjeo u hotelu La Palma au Lac u pokrajini Locarno.

Policja još uvijek istražuje okolnosti ove smrti, a navodno je još otvorena mogućnost da je riječ i o ubojstvu.

Neki gosti tog hotela rekli su lokalnim medijima da su iz sobe čuli svađu noć prije nego što je djevojka pronađena mrtva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:30