27 MILIJUNA DOLARA

Smrt Georgea Floyjda digla je Ameriku na noge, a isplata njegovoj obitelji poslala je snažnu poruku

Grad je obitelji izvan suda ponudio 27 milijuna dolara za obustavu građanske parnice, najveći takav iznos u povijesti SAD-a
 Kerem Yucel/AFP

Grad Minneapolis u petak je pristao platiti 27 milijuna dolara kao nagodbu u građanskoj tužbi obitelji Georgea Floyda, koji je preminuo dok mu je policajac klečio na vratu, objavio je AP.

"Ne mogu disati!" Georgea Floyda, 46-godišnjeg crnca, ubio je u svibnju prošle godine bijeli policajac Derek Chauvin.

On je Floydu pritiskao koljenom vrat gotovo devet minuta dok je nesretni crnac stenjući teško izgovarao "Ne mogu disati". Sve su to snimili prolaznici i snimke su se munjevito proširile SAD-om.

"Ne mogu disati"

"Ne mogu disati, molim vas... Nos mu krvari, hajde dosta... pustite ga. Pa daj, stavite ga u auto, vidiš da je na podu. Stari, blokiraš mu disanje! Ne mogu disati... Ne budi propalica, ti uživaš u tome, da, uživaš, uživaš! Ne mogu disati, molim vas. Ne odupire se, daj stavi ga u auto. Zar ne vidiš da ne reagira. Jesi li normalan, daj provjeri mu puls, frajer se ne miče, jesi normalan! Sve sam snimila kamerom, da znaš, daj da vidim tvoju značku s imenom. Upravo ste ga ubili! Ako nije mrtav, blizu je…".

Ovo su riječi prolaznica i prolaznika koji su od Chauvina tražili da bude blaži. Neovisna obdukcija dokazala je da je Floyd umro od gušenja, a ne od "medicinskih problema potenciranih zahvatom policajca", kako je glasila službena, policijska dijagnoza.

Nakon ovog brutalnog umorstva SAD-om se proširio val prosvjeda, a tadašnji je predsjednik Donald Trump napao guvernera da je njegova država "predmet sprdnje u cijelom svijetu" zato što nije dovoljno agresivno reagirao prve noći prosvjeda, izvijestio je tada CNN.

"Morate dominirati, ako nemate kontrolu, gubite vrijeme. Pregazit će vas. Izgledat ćete kao gomila budala", kazao je tada Trump, nazivajući guvernere "slabićima". Bridgett Floyd je izjavila da su ona i obitelj "zadovoljni što je riješen ovaj dio našeg tragičnog puta prema pravdi za mog brata Georgea. Iako su nam srca slomljena, tješi nas što je George i u smrti pokazao svijetu kako živjeti".

Ben Crump, odvjetnik obitelji Floyd, poručio je da nagodba "šalje snažnu poruku da su crni životi bitni i da policijska brutalnost prema obojenim ljudima mora prestati."

5 milijuna za 16 metaka

Riječ je o jednoj od financijski najvećih nagodbi u slučaju policijskog nasilja. Obitelj Breonne Taylor, crnkinje ubijene u Louisvilleu u saveznoj državi Kentucky, nagodila se za 12 milijuna dolara, ali i reformu policijskog postupanja. Crni, 17-godišnji Laquan McDonald ubijen je u Chicagu 2014. godine. Policajac je u njega ispalio 16 metaka. Obitelj je tražila milijun dolara po metku, dobila je ukupno 5 milijuna.

Suđenje bivšem policajcu Chauvinu za ubojstvo počelo je ovaj tjedan u Hennepinu. Chauvin je rekao da nije kriv i da se vodio policijskom procedurom. No, došlo je do ozbiljnih komplikacija jer je izuzetno teško odabrati porotu koja bi bila nepristrana u ovom slučaju. NYT je u petak objavio da je dosad, u četiri dana, izabrano tek sedam porotnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:42