UMRO U 95. GODINI

SMRT JEDNOG OD NAJMOĆNIJIH GURUA 'Nitko nije napravio toliko puno da jogu približi zapadnom svijetu kao on'

Njegova filozofija bila je istočnjačka, ali njegova vizija bila je univerzalistička - tako bi se, ukratko, mogao opisati indijski joga guru B. K. S. Iyengar, čovjek koji je najviše utjecao da joga postane omiljen način rekreacije u Sjedinjenim Američkim Državama, a preminuo je u dobi od 95 godina.

Godine 1973. Iyengar je u zapadnoindijskom gradu Pune osnovao vlastitu školu joge, čime je pomogao da joga postane popularna diljem svijeta.

Napisao je nekoliko knjiga, među kojima se posebno ističe “Light On Yoga” prevedena na 18 jezika i osnovao pravac joge nazvan po njemu, koji je vrlo lako izučiti uz pomoć sredstava kao što su užad, podloge i pojasevi.

Iyengar je također obučavao druge učitelje joge; bio je mentor stotinama učenika, a među njegovim sljedbenicima bili su i violinist Yehudi Menuhin i glumica Ali MacGraw. “

"Nitko nije napravio toliko puno da jogu približi zapadnom svijetu kao Iyengar”, napisali su u New York Timesu još prije 12 godina, a časopis TIME ga je prije deset godina uvrstio na listu 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Iyengar je u bolnicu u Puneu primljen zbog teškoća s disanjem, a umro je od zatajenja bubrega.

U povodu njegove smrti žaljenje je izrazio i indijski premijer Narendra Modi, koji ga je na svom službenom Twitter profilu opisao kao “izvrsnog gurua i znanstvenika”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:15