SKANDALOZNA SNIMKA

Smrt u pritvorskoj sobi na aerodromu, nacističko salutiranje i plesanje oko krvavog čovjeka

Činjenica da snimka pokazuje kako je u ovom slučaju sudjelovalo šest policajaca doživljava se kao dodatna sramota za policiju u Belgiji
Smrt Jozefa Chovaneca
 Youtube Screenshot

Dva čelnika belgijske federalne policije dali su ostavku nakon što je procurila skandalozna snimka iz pritvorske sobe zračne luke Charleroi iz veljače 2018. godine iz koje se jasno vidi kako policajci zlostavljaju slovačkog državljanina Jozefa Chovaneca, koji je kasnije i preminuo u bolnici. Chovanec je pritvoren zbog agresivnog ponašanja pri ukrcaju.

Policajci su ga dugo ostavili samog u pritvorskoj sobi, a on je u teškom psihičkom stanju udarao glavom o zid pa se na snimci vidi kako mu krvari glava. Policajci su ga srušili na pod, a jedan se koljenom naslonio na njegova leđa i tako stajao nekoliko minuta. Na snimci se također vidi kako neki policajci plešu oko njega, a jedna policajka salutira nacističkim pozdravom, s podignutom rukom. I više je nego jasno da su se policajci zabavljali umjesto da su pritvoreniku pružili potrebnu pomoć.

Kasnije je on preminuo u bolnici, a uspostavilo se da je doživio srčani udar.Obitelj 38-godišnjeg Slovaka sada traži pravdu i sumnja da je postojao pokušaj zataškavanja okolnosti oko smrti Chovaneca.

Na snimci, koju su prenijeli belgijski mediji, vidi se kako pritvorenik niti u jednom trenutku nije pružio otpor policiji. Ovaj skandal potresao je belgijsku policijsku, ali i političku scenu, iako se radi o događaju starom dvije i pol godine. Mnogi se pitaju što bi se dogodilo da snimka nije procurila u javnosti i da li je zaista postojao pokušaj zataškavanja okolnosti smrti Slovaka.

No, pravosudni organi kažu da je istraga bila u tijeku te da je i kriza koju je prouzročio koronavirus utjecala na trajanje postupka. Svakim danom cure novi detalji ovog slučaja, ali i dokazi da su vlasti na najvišoj razini bili upoznati sa slučajem te da su sa slovačkim vlastima dijelili informacije.

Slučaj je svakako mogao biti nesretan i nenamjeran, ali ponašanje policajaca je ono što je šokiralo javnost.Belgijski parlament će osnovati posebno istražno povjerenstvo koje će se baviti ovim skandalom. Glasnogovornica belgijske federalne policije, Sarah Frederickx, rekla je kako policija nije bila upoznata s postojanjem ove snimke sve do sada, te da su zatražili uvid u sudski spis kako bi utvrdili što se dogodilo i poduzeli mjere prema policajcima.

Policajka koja je pozdravljala nacističkim pozdravom premještena je na drugo radno mjesto te 'neće biti na dužnostima gdje ima kontakt s građanima'.

Ostavku zbog ovog skandala su dali generalni direktor policije Andre Desenfans te direktor policije zadužene za zračni promet Danny Elst. Činjenica da snimka pokazuje kako je u ovom slučaju sudjelovalo čak šest policajaca doživljava se kao dodatna sramota za policiju u Belgiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:59