ŠOKANTNA PRESUDA

SMRTNA KAZNA STRIJELJANJEM Britanska kućanica u Indoneziji osuđena na smrt zbog šverca kokaina: 'Učinila sam to zbog djece'

Britanska državljanka Lindsay Sandiford (56) je osuđena na smrt u Indoneziji zbog švercanja droge , nakon što je policija u Baliju u njenoj putnoj torbi pronašla kokain vrijedan 2,5 milijuna dolara.

Lindsay Sandiford je uhićena prošlog svibnja prilikom ulaska u Indoneziju avionom iz tajlandskog glavnog grada Bangkoka, a kod nje je pronađeno 5 kilograma kokaina. Rendgen u zračnoj luci je u njezinoj prtljazi pokazao sumnjivu masu i u podstavi kofera pronađena je droga vrijedna 2,5 milijuna dolara. Tužitelji su tražili da žena bude osuđena na 15 godina, ali je na kraju osuđena na smrt.

Sandiford je šokantnu presudu koja će biti izvršena strijeljanjem teško primila. Plakala je i pokrila svoje lice šalom, pritom odbijajući razgovarati s novinarima. Ona je u svojoj obrani tvrdila da je bila prisiljena na ovaj kriminalni čin jer su joj djeca bila ugrožena.

U presudi, sudac je iznio tvrdnju da je Britanka naštetila imidžu Balija kao turističkog odredišta i oslabila državnu borbu protiv zlouporabe droga. Osuđena žena će se žaliti na odluku suda, a ukoliko žalbe ne budu prihvaćene, ostaje još mogućnost pomilovanja od strane indonezijskog predsjednika.

Uz Sandiford su za isti zločin osuđene još tri osobe, od kojih su dvije dobile višegodišnju kaznu zatvora, a jednome od članova 'četveročlane bande', koja je sudjelovala u krijumčarenju droge u Indoneziju , također prijeti pogubljenje.

U Indoneziji je trenutno 114 zatvorenika koji su osuđeni na smrtnu kaznu, a od toga je barem 40 stranaca, a većina njih je osuđena zbog krijumčarenja i preprodaje droge. Od 1998. je pogubljeno petoro zatvorenika iz drugih država, ali u zemlji nije bilo novih izvršenja smrtne kazne od 2008., kad je desetoro ljudi pogubljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:44