NASILJE U KAZAHSTANU

Smrtonosna naredba šefa države: ‘Pucajte na bandu, bez upozorenja! Tko se ne preda, bit će uništen!‘

Kasim Džomart Tokajev je u sklopu ‘protuterorističke‘ operacije naredio policiji i vojsci da pucaju bez upozorenja na ‘razbojnike i teroriste‘
 Alexander Platonov/AFP

Kazahstanski predsjednik Kasim Džomart Tokajev rekao je u petak da je dao naredbu za pucanje bez upozorenja kako bi odgovorio na nerede "razbojnika i terorista" i poručio da će oni koji se ne predaju biti "uništeni".

Do 20.000 "razbojnika" napalo je najveći grad Almati i uništava državnu imovinu, rekao je Tokajev u televizijskom obraćanju tjedan dana nakon što su prosvjedi zbog cijena goriva prerasli u val nemira diljem zemlje.

image
Alexander Platonov/AFP

Rekao je da je u sklopu "protuterorističke" operacije naredio policiji i vojsci da "pucaju bez upozorenja".

"Militanti nisu položili oružje, nastavljaju činiti zločine ili se pripremaju za njih. Borba protiv njih mora se voditi do kraja. Tko se ne preda, bit će uništen", rekao je Tokajev na državnoj televiziji.

Odbacio je pozive da razgovara s prosvjednicima.

image
Alexander Bogdanov/AFP

"Kakva glupost. Kakve razgovore možemo voditi s kriminalcima i ubojicama", rekao je.

"Morali smo se nositi s naoružanim i dobro pripremljenim razbojnicima, domaćim, ali i stranim. Točnije, s teroristima. Moramo ih uništiti, to će uskoro biti učinjeno."

Tokajev je zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i čelnicima Kine, Uzbekistana i Turske na pomoći.

image
Alexander Platonov/AFP

Tokajev je rekao da su mirovne snage poslane iz Rusije i susjednih zemalja stigle na zahtjev Kazahstana i da su u zemlji privremeno dok se ne osigura sigurnost.

Dodao je da je bilo kritično važno razumjeti zašto je država "prespavala podzemnu pripremu terorističkih napada militantnih ćelija spavača".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 01:38