DVIJE EPIDEMIJE

SMRTONOSNA VIRUSNA BOLEST SE VRATILA TRI DANA PRIJE PROGLAŠENJA EPIDEMIJE Afrička država nastavlja borbu protiv ebole, a tu je i koronavirus

 
 AFP

KINŠASA - Novi slučaj hemoragijske groznice ebole prijavljen je u Beniju, na istoku Demokratske Republike Konga, objavili su u petak vlasti u Kinšasi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), tri dana prije najavljenog službenog proglašenja kraja epidemije.

"Nakon 52 dana bez ijednog slučaja bolesti, timovi za nadzor i djelovanje na terenu potvrdili su novi slučaj", napisao je na Twitteru ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Nažalost, to znači da vlada DRK-a neće moći proglasiti završetak epidemije ebole u ponedjeljak kao što je bila planirala", dodao je.

"Prve informacije govore da je obolio i umro 26-godišnji muškarac u Beniju", ističe u priopćenju multidisciplinarni odbor za borbu s epidemijom.

"Naši timovi u suradnji s WHO-om već su na terenu kako bi se bolje upoznali sa situacijom i proveli javnozdravstvene mjere", dodaje se u priopćenju.

Pacijent je umro u četvrtak ujutro u bolnici pošto je nekoliko dana ranije pokazivao simptome, rekao je sanitarni izvor.

Beni, u Sjevernom Kivuu, bio je jedno od žarišta epidemije ebole koja je od izbijanja 1. kolovoza 2018. pokosila 2.273 ljudi.

Kongoanske sanitarne vlasti su 3. travnja službeno izvijestile o najmanje jednom slučaju novog koronavirusa u Beniju. Dosada je u DR Kongo registrirano 215 slučajeva koronavirusa, od čega je 20 ljudi umrlo.

Području Benija prijeti i naoružana skupina Savezničke demokratske snage (ADF) koja je od listopada 2014. ubila više od 1.000 civila.

DRK i WHO su počeli odbrojavati kraj sadašnje epidemije ebole otkad je početkom ožujka zadnji pacijent otpušten iz bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:33