PRIRODNA KATASTROFA

SMRTONOSNI CIKLON SE OBRUŠIO NA FIDŽI Iako je oslabio, donio je udare vjetra do 240 km/h i prošao bliže kopnu nego što je bilo najavljeno

 

SUVA - Smrtonosni ciklon Harold koji hara Tihim oceanom obrušio se u srijedu na Fidži pošto je opustošio Salomonske otoke i Vanuatu.

Tropski ciklon je oslabio i iz pete, najviše skupine prešao u četvrtu, ali je na Fidži donio udare vjetra od 240 km/h, priopćila je državna meteorološka služba NaDraki.

Ciklon je zahvatio područje južno od glavnog otoka Fidžija Viti Levua, prošavši bliže kopnu nego što je bilo najavljeno.

Harold je i dalje "iznimno opasan", upozorava meteorološka služba, pozivajući stanovnike da se sklone u škole, crkve i druge čvrste objekte.

Harold je početkom travnja odnio 27 života na Salomonskim otocima a zatim je ojačao u ciklon pete, najviše skupine i u ponedjeljak zahvatio otok Espiritu Santo, najveći u otočju Vanuatuu.

Oluja se punom snagom obrušila na Luganville, drugi po veličini grad u zemlji sa 16.500 stanovnika, rušeći zgrade i plaveći teren.

Kendra Gates Derousseau, ravnateljica nevladine organizacije u Vanuatuu World Vison, rekla je da je njezin kontakt u Luganvilleu usporedio oštećenja s onima ciklona Pam koji je 2015. odnio 11 života.

Međunarodna zajednica se uvelike mobilizirala kako bi pomogla Vanuatuu nakon prolaska Pama.

Gates Derousseau misli da je malo vjerojatno da će ove godine stići velika pomoć jer je Vanuatu zatvorio granice kako bi ostao jedna od rijetkih zemalja svijeta u kojima nema Covida - 19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:52