SKUP O SIGURNOSTI

Snažan istup estonske premijerke u Münchenu, Soros uzburkao duhove u - Indiji: ‘Premijer o tome šuti, ali...‘

Ukupno više od stotinu država šalje svoje predstavnike u München, uključujući više od trideset ministara obrane i 50 ministara vanjskih poslova

Emmanuel Macron i Kaja Kallas

 Odd Andersen/Afp

“Vidjeli smo to prošle godine i definitivno vidimo ove godine: Možemo uspjeti. Nema alternative našoj pobjedi”, tako je u video poruci Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu povezao prošli i ovogodišnji skup ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

I unio dašak optimizma rečenicom “okupimo se svi iduće godine ovdje, u Münchenu, na poslijeratnoj konferenciji za slobodnu Europu i slobodni svijet”.

Estonska premijerka Kaja Kallas je poručila: “Na konferenciju dolazim s tri poruke: Ukrajina mora pobijediti, a agresor mora biti poražen; nijedan ruski zločin protiv Ukrajine ne smije ostati nekažnjen; sive zone u europskoj sigurnosti stvaraju nestabilnost i vode u rat – one moraju postati prošlost.”

Organizatori su objavili da ruska vlada zbog invazije na susjednu zemlju nije pozvana u München. To je prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća da Moskva neće biti prisutna na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika i stručnjaka o glavnim izazovima međunarodne sigurnosti.

"Nismo željeli ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj vladi dati platformu za širenje propagande", rekao je početkom mjeseca direktor konferencije Christoph Heusgen u Berlinu. Iz konferencije je ove godine isključen i Iran.

Očekuje se da će istaknuto mjesto u raspravama imati i napetosti između Sjedinjenih Država i Kine, pogoršane nadlijetanjem kineskog balona nad američkim teritorijem.

Ukupno više od stotinu država šalje svoje predstavnike u München, uključujući više od trideset ministara obrane i 50 ministara vanjskih poslova.

Interes indijskih medija pobudila je izjava Georgea Sorosa, milijardera podrijetlom iz Mađarske kojeg sadašnji premijer Viktor Orbán smatra arhineprijateljem pa mu je i Sveučilište koje je financirao potjerao iz Budimpešte.

Soros je u München rekao koje je američki Hindenburg Research, tvrtka koja se bavi kratkom prodajom (short selling) na financijskim tržištima, iznio protiv Adani grupe prijete naštetiti povjerenju ulagača u Indiji i mogle bi oslabiti utjecaj premijera Narendre Modija na vladu. “Modi i poslovni tajkun Adani bliski su saveznici; njihova je sudbina isprepletena”, rekao je Soros. “Adani Enterprises je pokušao prikupiti sredstva na burzi, ali nije uspio. Adani je optužen za manipulaciju dionicama i njegove su se dionice srušile poput kule od karata. Modi šuti o toj temi, ali će morati odgovarati na pitanja stranih investitora i u parlamentu.”

Prvi dan konferencije još nije bilo poznato hoće li se susresti američki državni tajnik Antony Blinken i partijski šef kineske diplomacije Wang Yi. Američki je predsjednik u četvrtak najavio mogući video razgovor s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom što bi moglo smanjiti vjerojatnost sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:50