OSAKA

SNAŽAN POTRES POGODIO DRUGI NAJVEĆI JAPANSKI GRAD: Ima mrtvih, vlasti upozoravaju stanovnike: 'U sljedećim danima bit će još potresa!'

 
 REUTERS

Dvojica muškaraca i djevojčica (9) poginuli su, a 200 ljudi je ozlijeđeno nakon urušavanja zidova poslije potresa snage 6,1 po Richteru koji je u ponedjeljak pogodio grad Osaku na zapadu Japana, objavila je televizija NHK.

Japan ne potvrđuje smrtne slučajeve do službene istrage, no NHK prenosi kako su u urušavanju zidova poginuli 80-godišnjak i 9-godišnja djevojčica. U gradu Takatsuki na cesti se stvorila ogromna rupa te se napunila vodom islijed puknuća vodovodnih cijevi.

Potres je drugi najveći japanski grad pogodio prije 8 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme odlaska stanovnika na posao.

Premijer Shinzo Abe rekao je kako vlada procjenjuje štetu i kako joj je najveći prioritet sigurnost građana.

Zračne luke obustavile su promet na nekoliko sati, vozni redovi su poremećeni, a u nekoliko tvornica prekinuta je proizvodnja.

Epicentar potresa bio je u sjevernom dijelu prefekture, a japanska meteorološka agencija objavila je da mu je snaga bila 6,1 stupnjeva po Richteru. Nije izdano upozorenje o tsunamiju.

Nuklearne elektrane nisu u opasnosti, no više od 170 tisuća kućanstava ostalo je bez električne energije, otkrila je lokalna tvrtka.

U danima koji dolaze očekuje se još potresa, rekao je Toshiyuki Matsumori, direktor Odjela za potrese i tsunamije pri Meteorološkoj agenciji.

Japan sjedi na spoju četiri tektonske ploče i na njegovom se području nalazi više od 100 aktivnih vulkana.

REUTERS

REUTERS

REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:41