MAGNITUDA 5.6

Snažan potres pogodio i sjever Europe: ‘Baš čitam vijesti iz Hrvatske, kad ono i ovdje počelo...‘

Epicentar mu je bio 3.3 kilometra jugozapadno od planine Keilir na poluotoku Reykjanes
 Island EMSC

Jak potres magnitude 5.6 prema Richteru zatresao je jugozapad Islanda u srijedu nedugo nakon 11 sati, odnosno samo nekoliko minuta nakon što je središnju Hrvatsku zatreslo 4.1 po Richteru.

Epicentar mu je bio 3.3 kilometra jugozapadno od planine Keilir na poluotoku Reykjanes, a podrhtavanje se osjetilo u mnogim dijelovima glavnog grada Reykjavika. Odmah nakon glavnog potresa uslijedio je niz nešto slabijih potresa.

U periodu od sat i pol na tom vulkanskom otoku koji se nalazi između dvije tektonske ploče zabilježena su 24 podrhtavanja, od kojih je sedam bilo magnitude minimalne snage 4.0 prema Richteru te jedan od 5.0.

image
Island EMSC

Zanimljivo, na stranicama Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) koje inače gore od komentara kada potres zatrese Hrvatsku, pod potresom na Islandu nalaze se samo tri opaske, od kojih je jednu napisao upravo - Hrvat.

- Dobro je zatreslo, upravo sam čitao o potresu koji se opet dogodio u Hrvatskoj kad ono zatrese i Selfoss - napisao je muškarac iz grada udaljenog oko 50 kilometara od Reykjavika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:27