UDAR MAGNITUDE 6,1

Snažan potres u BiH: Jedna djevojka preminula, u Stocu ima ozlijeđenih, na ulicama odroni

EMSC javlja i da se potres osjetio u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Sloveniji...

Šteta od potresa u Mostaru

 Bljesak Info

Ključne informacije

- Snažan potres udario je BiH u 23:07, epicentar je u Hercegovini, 15 km od Stoca

- Hrvatska seizmološka služba javlja da je potres bio magnitude 6,1, a EMSC tvrdi da je potres magnitude 5,7

- Jedna djevojka iz Stoca je poginula

- Prema prvim informacijama, u Mostaru i Čapljini ima oštećenih objekata, a u Stocu teže i lakše ozlijeđenih osoba

- Potres se osjetio diljem regije, od Sjeverne Makedonije do Slovenije

- Nakon inicijalnog potresa zabilježeno je još niz slabijih potresa


NOVO 3:10 - EMSC javlja da je u 2:59 zabilježen novi potres magnitude 4,6 s epicentrom oko 4 kilometara od Stoca.


2:07 - Dnevni Avaz javlja da je policija blokirala cestu u Stocu i da su mještani u strahu. Također javljaju s lica mjesta da pojedina naselja nemaju struje, a na ulicama su veliki odroni.


2:05 - Zabilježena su još 3 potresa u BiH. Prvi 7 minuta nakon najjačeg (magnitude 3,1, 23 km od Nevesinja), drugi u 23:50 (2,7 magnitude, 13 km od Nevesinja), te treći u 0:25 (magnitude 3,9, 18 km od Stoca).


1:40 - Iz Ljubinja stiže snimka štete koju je izazvao potres, čini se da su zidovi popucali u nekim stanovima.


1:35 - Na kuću u kojoj je živjela preminula djevojka se obrušila ogromna stijena, a lakše su ozlijeđeni i njeni roditelji i sestra. Njihovi su rođaci, očekivano, u šoku. Više pročitajte OVDJE.


1:20 - Brojni građani diljem regije večeras su nekoliko sekundi prije nego što su osjetili potres dobili obavijest od Androidovog sistema upozorenja o potresu da je moguće jače podrhtavanje tla te smjernice što uraditi. Više pročitajte OVDJE.


0:58 - Više pacijenata zatražilo je medicinsku pomoć u Domu zdravlja Stolac tijekom noći. Riječ je većinom o lakšim ozljedama uslijed paničnog bježanja iz prostorija u kojima su se nalazili. Jedan pacijent je zbrinut zbog povreda nastalih od pada zvučnika u jednom od kafića. Ozljede nešto težeg stupnja zabilježene se kod obitelji iz Stoca na čiju je kuću pao komad stijene ili kamenje sa obližnjeg brda. Oni su sanitetskim vozilom transportirani u bolnicu Mostar, kazao je za 'Nezavisne novine' dežurni liječnik Doma zdravlja Stolac.


0:53 EMSC je upozorio da u narednim satima i danima može doći do naknadnih potresa.


0:44 Iz Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić za Dnevni avaz potvrđeno je da je preminula djevojka E. S. (1994), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca. Usprkos naporima liječnika i dugoj reanimaciji djevojka je podlegla ozljedama.


0:34 U potresu koji je večeras pogodio Hercegovinu, dvije osobe su teže ozlijeđene, od čega je jedna osoba, 1994. godište u komi. Potvrđeno je to večeras za Hercegovina.info iz Doma zdravlja Stolac.

Ozlijeđene osobe prevezene su u bolnice u Mostaru. Jedna osoba ozlijeđena je nakon što je u obiteljsku kuću u naselju Kukavac pala veća stijena, i prema prvim saznanjima radi se o djevojci čije je stanje kritično. Više osoba se obratilo Domu zdravlja s lakšim ozljedama.

Materijalne štete u Stocu se još uvijek zbrajaju. Više objekata, naročito onih starijih je oštećeno. Štetu je pretrpio i objekt Doma zdravlja Stolac. Građani se javljaju s različitim lakšim ozljedama, među kojima i uganuće noge u bijegu od potresa, ozlijede glave od predmeta koji su padali s visine i slično.

U Domu zdravlja pojačan je broj medicinskih djelatnika, a Stočani će noć koja je pred njima probdjeti, javlja Hercegovina.info.


0:32 Dvije osobe koje su povrijeđene u potresu sa epicentrom u blizini ovog grada večeras su iz Stoca prebačeni u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, potvrđeno je za Dnevni avaz iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Prema riječima načelnika Federalnog štaba CZ Enesa Memića, prema prvim informacijama s lica mjesta, koje su stigle iz Civilne zaštite Stolac, u zemljotresu je oštećen veliki broj starih kamenih kuća u Stocu i okolici.


0:18 Dvije osobe iz Stoca navodno su teško ozlijeđene, a više osoba prijavilo je lakše tjelesne ozljede, piše bilecavijesti.blogspot.com. Javljaju i da je oštećen Dom Zdravlja Stolac.

"Krenula sam spavati kada se sve zatreslo. Nikada u životu nisam osjetila takav potres. Sve što je bilo na policama je palo na pod", kazala je za Klix.ba Alma Čerkez.

Nakon šoka, kontaktirala je svoje najbliže, članove porodice. Tada je saznala da je na kuću u kojoj živi njena rodica pala stijena i da je ona povrijeđena.

Također, u razgovoru s prijateljima saznala je da su mnoge kuće oštećene, te da su popucali zidovi i krovovi.


0:15 - Kako kaže dežurni službenik centra 112 u Splitu, broj poziva koji im je stigao u minutama nakon potresa ne mogu ni prebrojati.

- Bilo ih je toliko da se trećina prelila u Zagreb, zvali su od Zadra do Dubrovnika, jedan za drugim... Ipak, nemamo informacija o materijalnoj šteti ili ne daj Bože o ozlijeđenim osobama. Epicentar nije bio u Hrvatskoj pa smo imali lakšu situaciju. Građani su uznemireni, ali druge štete nema - otkrili su nam.


0:09 Facebook grupa Geografska enciklopedija tvrdi da je ovo peti najjači potres ikada izmjeren na tlu Bosne i Hercegovine, i najjači u posljednjih 50 godina, javlja Bljesak.info.


0:04 Dnevni avaz javlja kako se potres snažno osjetio na dubrovačkom području gdje je dio ljudi bježao iz ugostiteljskih objekata i iz stanova i kuća, navode Dubrovčani, dodavši kako je trajao oko desetak sekundi.


0:02 Mediji iz BiH javljaju kako u Stocu ima ozlijeđenih.


0:00 Čitatelji 'Nezavisnih novina' javljaju da je u Nevesinju i Ljubinju stanovništvo izašlo na ulice, te da je u Mostaru, Čapljini i drugim gradovima Hercegovine pričinjena materijalna šteta na više stambenih objekata.

Dijelovi Mostara i Čapljine su ostali bez električne energije. Više pročitajte OVDJE.

- Mi smo sa djecom u automobilu. Struje nema. Potres je bio snažan, javlja čitatelj 'Nezavisnih novina' iz Ljubinja.


23:59 Prema prvim informacijama iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj za sada nema nikakvih dojava o mogućim štetama koje je prouzročilo večerašnje podrhtavanje tla.


23:58 Nešto prije nego se u Splitu osjetio potres, neki građani su dobili obavijest putem pametnih telefona da je potres u blizini.


23:46 I u Splitu je potres uznemirio i preplašio Splićane. U splitskom Centru 112 rekli su kako brojni građani preplašeni i zovu ih u vezi potresa.

"U prvih petnaestak minuta nakon potresa zvale su nas na stotine građana, preplašeno pitaju šta se dogodilo, no zasad nemamo dojava o oštećenjima", rekli su u Centru 112.


23:44 Iz Mostara stižu slike nakon potresa. Radi se o Titovoj ulici u blizini Narodnog pozorišta Mostar.

image

Potres BiH

Bljesak.info
image

Potres BiH

Bljesak.info
image

Potres BiH

Bljesak.info
image

Potres BiH

Bljesak.info

23:38 Čitatelji nam javljaju kako se potres osjetio doslovce u čitavoj Dalmaciji: Sinju, Splitu, Dubrovniku, Zadru, ali i u Karlovcu, Zagrebu, Rijeci i Puli.


23:37 - Klix.ba javlja da se potres najjače osjetio u Hercegovini i da su u Mostaru mnogi građani izašli na ulice u panici


23:35 Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a izvijestila je da se u 23.07 sati kod Nevesinja u Bosni i Hercegovini dogodio potres magnitude 6.1 po Richteru.

"Večeras, 22. travnja 2022. godine u 23 sata i 7 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su razoran potres kod Ljubinja u BiH. Magnituda potresa iznosila je 6.1 prema Richteru a intenzitet u epicentru VIII stupnjeva EMS. Potres se osjetio diljem Dalmacije. Dojava o štetama još nemamo", stoji u objavi na njihovoj internetskoj stranici.


Snažan potres zatresao je Bosnu i Hercegovinu.

Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) javlja da je magnituda 5,7 a epicentar 15 kilometara od Stoca. Udar se osjetio u 23:07, javlja EMSC te tvrdi da je potres bio na dubini od 10 kilometara.

Potres se osjetio i diljem Dalmacije, najviše u Splitu. Naši čitatelji javljaju da se potres osjetio i u Slavoniji i Karlovcu. Radio Sarajevo javlja da se snažno zatresao i glavni grad BiH, a sve je navodno trajalo oko 30 sekundi.

EMSC javlja i da se potres osjetio u Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Italiji i Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:13