RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Snažna eksplozija u centru ruskog grada! Slike ogromnog kratera šire se mrežama, uzrok i dalje nejasan

Ključne događaje u ratu u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Krater u Belgorodu

 /Twitter Screenshot

Ključni događaji

- Kremlj: Putin nema dvojnika, jasan je i naš glavni cilj u Ukrajini

- Zelenski: ‘NATO mora primiti Ukrajinu u savez u srpnju‘; Stoltenberg: ‘Budućnost Ukrajine je u NATO-u‘

- Šef NATO-a posjetio Kijev prvi put od početka ruske invazije

- novi tenkovi Leopard 2 stižu Kijevu

- misteriozna svjetlost se pojavila na nebu iznad Kijeva

- skandinavski mediji otkrili: Rusija je koristila civilne brodove za špijunažu

- SAD najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini


Snažna eksplozija u ruskom Belgorodu stvorila ogroman krater

Snažna eksplozija u Belgorodu! Riječ je o ruskom gradu, 40 kilometara sjeverno od ruske granice s Ukrajinom. Koliko se može vidjeti po pristiglim fotografijama, eksplozija je ostavila ogroman krater u gradu, neki pišu da je dužine i 20 metara. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju veliku rupu na cesti i ruševine razbacane u blizini.

Guverner grada izvijestio je da nema žrtava, kako javljaju ruski neovisni mediji.

U ovom trenutku još uvijek nije poznat razlog eksplozije.


Kremlj ponovio svoj cilj Ukrajine izvan NATO saveza

Kremlj je odbacio ukrajinske navode da ruski predsjednik Vladimir Putin ima dvojnika te je ponovio kako je cilj ruske operacije u Ukrajini spriječiti susjednu zemlju da pristupi NATO-u. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da Rusija vidi prijetnju u potencijalnom članstvu Ukrajine u NATO- što bi bila „ozbiljna, velika opasnost za njihovu zemlju, za sigurnost”.

Peskov je to rekao na dan kad je ukrajinsku prijestolnicu posjetio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, prvi put od početka invazije.

"Budućnost Ukrajine je u euroatlantskoj obitelji, budućnost Ukrajine je u NATO-u. Istodobno, glavni cilj Sjevernoatlantskog saveza, njegovih saveznica je osigurati da Ukrajina pobijedi", rekao je Norvežanin u Kijevu.

Glasnogovornik Kremlja komentirao je i nedavne tvrdnje iz Kijeva da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi dvojnika na putovanjima poput onih u okupirani Herson i Luhansk, kazavši da su to „pomalo čudne” tvrdnje. I sam Putin je jednom rekao da su mu iz sigurnosnih razloga savjetovali da koristi dvojnika, no tada je dodao da se „suzdržao” od toga.


Danska i Nizozemska poslat će Ukrajini 14 modernih tenkova

Danska i Nizozemska planiraju zajedno poslati Ukrajini 14 tenkova Leopard 2A4, objavili su njihovi dužnosnici uoči sastanka u Njemačkoj u petak o koordiniranju slanja oružja Ukrajini. Moderni tenkovi neće biti poslani iz njihovih zaliha, nego će ih kupiti od njemačke industrije, obnoviti i donirati Kijevu.

Mogli bi biti isporučeni 2024., a stajat će 165 milijuna eura. Nizozemska želi sudjelovati i u dvije druge sheme za nabavu streljiva. Jedna je europska inicijativa kojoj će Nizozemska pridonijeti sa 130 milijuna eura. Jednak iznos dat će i njemačkoj shemi za nabavu streljiva.

"Ti kapaciteti omogućit će Ukrajini da se bori kako bi oslobodila dijelove zemlje od ruske okupacije", rekla je nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren. "Ukrajinska i europska sigurnost neraskidivo su povezane."

Njemačka i nekoliko drugih europskih zemalja već je poslalo različite modele tenkova Leopard Kijevu, a druge zemlje poslale su druge tipove tenkova.


Rusija bi imovinu stranih kompanija mogla plaćati posebnim obveznicama

Ruska središnja banka mogla bi isplatiti strane tvrtke koje napuštaju Rusiju u posebnim obveznicama vezanim za zamrznutu rusku imovinu u inozemstvu, rekla je u četvrtak guvernerka Elvira Nabiullina. Žele li kompanije iz "neprijateljskih zemalja", koje su Moskvi uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, prodati imovinu u Rusiji, transakciju mora odobriti komisija ruske vlade.

Rusko ministarstvo financija istaknulo je da takve transakcije podliježu strogim ograničenjima i kontroli središnje banke. Guvernerka Nabiullina izjavila je u četvrtak da razmatraju plan prema kojem se strane tvrtke ne bi isplaćivalo u gotovini već u posebnim obveznicama, vezanim za rusku imovinu, zamrznutu u inozemstvu.

"Inicijativu treba razraditi, ali bi u osnovi mogla biti mjera zaštite ruske imovine zamrznute u inozemstvu", rekla je Nabiullina. Sankcije su zamrznule zlatne i devizne rezerve Ruske Federacije u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara, izjavila je svojedobno ruska guvernerka, prema navodima ruske novinske agencije TASS.

Nabiullina je u četvrtak upozorila i na probleme koje plan donosi: "(...) vezivanje obveznica za zamrznutu imovinu može dovesti do otkrivanja informacija o našim rezervama i njihovoj strukturi, a to ne bismo željeli”, rekla je ruska guvernerka. Osim toga, teško nas se može natjerati da izdamo te obveznice, a teško je i natjerati strane regulatore da ‘puste‘ zamrznutu imovinu, iako bi vlasnici obveznica bili njihovi građani", pojasnila je, prema TASS-ovom izvješću.

Ruska središnja banka spremna je ipak razmotriti tu mogućnost, poručila je Nabiullina. Imovina je zamrznuta, ali njezin "jurisdikcijski imunitet" nije osporen, naglasila je, dodavši i da je još otvoreno pitanje što bi ruska središnja banka dobila zauzvrat.


Zelenski: NATO mora primiti Ukrajinu u savez na konferenciji u srpnju

Tijekom posjeta glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga Ukrajini, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da NATO treba pozvati Ukrajinu da postane članica i dati joj vremenski okvir za pristupanje.

image

Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski

Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia

Ukrajinski čelnik rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Kijevu sa šefom NATO-a da bi summit NATO-a u Vilniusu u srpnju mogao postati ‘povijesni‘ i da je on pozvan da prisustvuje.

‘Zahvalan sam na pozivu da posjetim summit, ali je također važno da Ukrajina dobije odgovarajuću pozivnicu‘, rekao je Zelenski.

‘Nema niti jedne objektivne prepreke političkoj odluci da se Ukrajinu pozove u savez i sada, kada većina ljudi u zemljama NATO-a i većina Ukrajinaca podržava pristupanje NATO-u, vrijeme je za odgovarajuće odluke.‘

image

Volodimir Zelenski

Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia
image

Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski

Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia

Stoltenberg: Budućnost Ukrajine je u NATO-u

Budućnost Ukrajine leži u NATO-u, rekao je šef tog vojnog saveza Jens Stoltenberg u četvrtak tijekom svog prvog posjeta toj zemlji od ruske invazije prije 14 mjeseci.

‘Da budem jasan: Ukrajini pripada mjesto u euroatlantskoj obitelji. Ukrajini pripada mjesto u NATO-u. I s vremenom će vam naša podrška pomoći da to ostvarite‘, rekao je Stoltenberg novinarima tijekom zajedničke konferencije za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi Reuters.

Obećao je kontinuiranu vojnu potporu Ukrajini, rekavši da su do sada NATO saveznici obučili desetke tisuća ukrajinskih vojnika i dali 65 milijardi eura (71,31 milijardu dolara) vojne pomoći.

‘NATO je uz vas danas, sutra i koliko god bude potrebno‘, rekao je Stoltenberg prije nego što je pozvao Zelenskog na summit NATO-a u Vilniusu u srpnju.

image

Jens Stoltenberg

Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia
image

Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski

Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia

Odmah nakon vojnih vježbi, admiral ruske Pacifičke flote napustio svoj položaj

Admiral ruske Pacifičke flote napustio je svoj položaj nakon provjere borbene spremnosti flote. Admiral Sergej Avakjants napustio je svoju dužnost zapovjednika u četvrtak jer je najavljeno da će nadgledati novi centar za vojnu sportsku obuku i "domoljubno obrazovanje".

image

Sergej Avakjants

Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia/Vitaliy Ankov/sputnik/profimedia

Jedinice Pacifičke flote sudjelovale su u inspekcijskim vježbama koje je prošli tjedan najavio ministar obrane Sergej Šojgu. Njegovi rezultati nisu objavljeni. Flota je bila uključena u rusku invaziju na Ukrajinu, a njezini su marinci izvršili neke akcije u Vuhledaru u Donjecku.

image

Vladimir Putin, Sergej Šojgu i Sergej Avakjants

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Danska i Nizozemska šalju Ukrajini tenkove Leopard 2

Danska i Nizozemska dogovorile su se ‘nabaviti, obnoviti i donirati‘ 14 tenkova Leopard 2A4 Ukrajini, dok zapadni saveznici razmatraju kako da povećaju isporuku streljiva.

‘Tenkovi Leopard 2 isporučivat će se Ukrajini od početka 2024., kao dio naše dugoročne pomoći Ukrajini. Procijenjeni trošak od 165 milijuna eura bit će jednako podijeljen između naših zemalja. Na taj ćemo način zajednički sudjelovati u ‘koaliciji Leopard 2‘, uz potporu brojnih partnera i saveznika‘, izjavila su ministarstva obrane zemalja u zajedničkom priopćenju u četvrtak.

Podsjetimo: Danska i Nizozemska prethodno su se, zajedno s Njemačkom, složile isporučiti Ukrajini više od 100 borbenih tenkova Leopard 1 do proljeća 2024.


Ruska vojska novim spotom poziva Ruse da ‘budu pravi muškarci‘ i odu ratovati u Ukrajinu

Ruska je vojska pokrenula videokampanju kako bi privukla više profesionalnih vojnika za ratovanje u Ukrajini. Kampanja izaziva zainteresirane da pokažu da su ‘pravi muškarci‘ i zamijene obični civilni život bojnim poljem.

Oglas kojeg prati rock glazba dolazi nakon izvješća britanske vojne obavještajne službe i ruskih medija, koji sugeriraju da Moskva nastoji regrutirati do 400.000 profesionalnih vojnika, i to na dobrovoljnoj osnovi, kako bi ojačala svoje snage u Ukrajini.

Više pročitajte OVDJE.


Mađarska je zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda proširila na med i neke mesne proizvode

Mađarska je zabranila uvoz meda i određenih mesnih proizvoda kao dodatak ranijoj zabrani uvoza žitarica, a nova će odluka biti na snazi do 30. lipnja, kazao je voditelj ureda mađarskog premijera. To je još jedan oblik pritiska na Bruxelles da uvede predložene mjere na razini čitave EU.

Europska komisija je u srijedu rekla da će poduzeti hitne preventivne mjere za pšenicu, kukuruz, suncokret i uljanu repicu nakon što su neke srednjoeuropske zemlje poduzele samostalne korake da zaustave uvoz proizvoda iz Ukrajine kako bi zaštitile vlastitu poljoprivrednu proizvodnju.

No Mađarska i Poljska kažu kako bi mjere trebale obuhvatiti još neke proizvode.

Gergely Gulyás, voditelj ureda mađarskog premijera, kaže kako mađarska zabrana uvoza pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda ‘uključuje ukupno 25 proizvoda, od kojih su najznačajnije žitarice, uljana repica, suncokret, brašno, ulje, med i određeni mesni proizvodi‘.

Mađarski ministar poljoprivrede, István Nagy, kazao je da će njegova zemlja i dalje dozvoljavati tranzit ukrajinskog žita i pobrinuti se da se prijevoz tih pošiljki odvija u kontroliranim uvjetima.

‘Bilo je vrijedno da Mađarska poduzme čvrste korake i zaštiti interese mađarskih poljoprovrednika‘, rekao je i dodao da je upravo mađarski potez nagnao Bruxelles da uvede svoje mjere.


Ukrajinska nuklearka Zaporižja prestaje koristiti američko gorivo

Nuklearna elektrana Zaporižja u južnoj Ukrajini, koju je Rusija zauzela prošle godine, prestat će koristiti nuklearno gorivo proizvedeno u SAD-u što je prije moguće, citirala je novinska agencija Interfax izjavu ruskog dužnosnika u četvrtak.

Najveća nuklearna elektrana u Europi, većinom izgrađena u sovjetsko doba, u početku je koristila rusko nuklearno gorivo, ali Ukrajina je postupno prešla na opskrbu iz Westinghousea nakon prvog sukoba s Rusijom 2014.

Ruske snage su prošle godine zauzele elektranu dok su okupirale dijelove Ukrajine, a postrojenje je od tada u središtu nuklearne sigurnosne krize zbog gotovo neprestanog granatiranja u njegovoj blizini za što se Kijev i Moskva međusobno optužuju.

Renat Karčaa, savjetnik generalnog direktora ruske tvrtke za nuklearnu energiju Rosenergoatom koja sada upravlja elektranom, rekao je Interfaxu da ona u rezervama ima američkog goriva za otprilike četiri godine.

Međutim, ruska uprava će nastojati čim prije zamijeniti to gorivo ruskim jer svoju vlastitu tehnologiju smatra superiornom, poručio je.


Šef NATO-a posjetio Kijev prvi put od početka ruske invazije

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak je prvi put posjetio Kijev od početka ruske invazije, u znak podrške Ukrajini dok se zemlja priprema za pokretanje protuofenzive.

Stoltenberg je odao počast ukrajinskim vojnicima koji su poginuli boreći se u ratu i pregledao oštećenu rusku vojnu opremu izloženu na središnjem trgu u Kijevu, izvijestio je Reuters.


Kijev odbacio nagađanja o padu satelita

Kijevska regionalna vojna uprava odbacila je ranija nagađanja da su bljeskovi u blizini ukrajinske prijestolnice sinoć možda uzrokovani NASA-inim svemirskim satelitom koji je pao na Zemlju.

- Što se točno dogodilo, utvrdit će stručnjaci. Ali najvažnija je sigurnost grada Kijeva i mir stanovnika. To nije bio raketni napad, naša protuzračna obrana nije koristila raspoloživo oružje, rekao je danas Sergij Popko.


Glavni tajnik NATO-a posjetio Kijev

Jens Stoltenberg je stigao u glavni grad Ukrajine. Fotografije Stoltenberga u gradu već su se proširile društvenim mrežama.

Njegov posjeti Kijevu dolazi uslijed najnovijeg proširenja NATO-a, koji je nedavno u svoje članstvo primio Finsku, a očekuje da mu se u bliskoj budućnosti pridruži i Švedska.


Danska i Nizozemska donirat će Ukrajini 14 tenkova Leopard 2

U danskim medijima, koji se pozivaju na novinsku agenciju Ritzau, pojavila se vijest da će Danska, zajedno s Nizozemskom, Ukrajini donirati 14 tenkova Leopard 2.


Britansko Ministarstvo obrane: ‘Rusija je pretrpjela velike gubitke na jugu‘

Rusija je vjerojatno pretrpjela teške gubitke u južnoj Ukrajini, smatra britansko Ministarstvo obrane. Najveći gubici su među snagama stacioniranima kod rijeke Dnjepar.

Citirajući izvještaj za medije Kremlja, Ministarstvo kaže kako je rusko spominjanje ‘Dnjeparskog bataljuna (DGF)‘ zapravo znak da se nove snage raspoređuju u to područje.

‘Rusija izraz ‘bataljun‘ koristi na specifičan način što bi trebalo označavati veliku, organiziranu, operativnu formaciju. U prvim danima invazije, ruske su snage bile organizirane u bataljune, a svaka je takva grupa bila odgovorna svojoj vojnoj oblasti u Rusiji, na primjer, Zapadni ili Središnji bataljuni.‘

‘Postojanje, kako se čini novog, Dnjeparskog bataljunja (DGF), može značiti da se originalna grupacija preorganizirala vjerojatno zbog teških gubitaka.‘


Otkriveni detalji iz zatvora u kojem se nalazi novinar Wall Street Journala

Odvjetnica novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha kaže da je on dobro, no zbog zatvorskih pravila smije primati pisma isključivo na ruskom jeziku.

image

Evan Gershkovich

Natalia Kolesnikova/AFP

Tatiana Nožkina koju je Wall Street Journal angažirao da zastupa Gershkovicha, kaže da su sva njegova pisma cenzurirana, no ipak je slao i primao pisma od prijatelja i obitelji.

Nožkina je rekla i da je u stalnom kontaktu s Gershkovichevom majkom jer je Evan jako zabrinut za njezino stanje.

Rekla je da ne može otkriti pojedinosti o slučaju jer se radi o državnim tajnama, no ponovila je da Gershkovich odbacuje optužbe. Ona i njezina kolegica Maria Korčagina, koja ga također zastupa, posjetile su novinara u istražnom zatvoru u Lefortovu uz dopuštenje istražitelja. Odvjetnici ga mogu posjetiti otprilike jednom u tri tjedna.

Odvjetnica kaže da Gershkovich čita i piše bilješke koje planira pretvoriti u roman. U ćeliji ima i TV, a dnevno ima pravo na sat vremena šetnje, koji koristi za tjelovježbu.

Nožkina je odbila komentirati nagađanja nekih ruskih dužnosnika da bi se razgovori o razmjeni zarobljenika koja bi uključivala i Gershkovicha mogli održati nakon što bude donesena presuda.


Nuklearna elektrana Zaporožje prestaje koristiti gorivo proizvedeno u SAD-u

Postrojenje u južnoj Ukrajini prestat će koristiti američke proizvode što je prije moguće, rekao je ruski dužnosnik.

Moskovske snage zauzele su Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Europi prošle godine. Izgrađena u sovjetsko doba, izvorno je koristila rusko nuklearno gorivo, ali je postupno prešla na opskrbu američke tvrtke Westinghouse nakon što je Vladimir Putin izvršio aneksiju Krima 2014. godine.

Prošle su godine ruske trupe preuzele elektranu kad su izvršile invaziju na dijelove Ukrajine, a postrojenje je od tada u središtu nuklearne sigurnosne krize zbog gotovo neprestanog granatiranja u njegovoj blizini, za što se Kijev i Moskva međusobno krive.

Elektrana u rezervama ima goriva proizvedenog u SAD-u za oko četiri godine, ali rusko će rukovodstvo nastojati to zamijeniti jer vlastitu tehnologiju smatra superiornijom.


Masovne provjere nakon curenja podataka

Ruski FSB i Ministarstvo unutarnjih poslova proveli su masovne provjere moskovskih sigurnosnih organa u sklopu istrage o curenju podataka, objavio je Institut za proučavanje rata.

ISW se poziva na ruske izvore koji izvješćuju da su provjere već rezultirale pritvaranjima policijskih službenika.

- Kremlj se možda zalaže za takva uhićenja i istrage kako bi izvršio reviziju domaćeg sigurnosnog aparata, a kako bi svrgnuo dužnosnike koji su pali u nemilost Kremlja, piše ISW.

U izvješću se spominju i otpuštanja istaknutih članova Ruske nacionalne garde.


Službeno potvrđeno: Tlo na Krimu nije pogodno za poljoprivredu

Tlo na sjevernom Krimu nije pogodno za poljoprivredu, navodi se u televizijskoj izjavi od 19. travnja, koju je dala predstavnica ukrajinskog predsjednika na Krimu, Tamila Taševa.

Velik dio nekadašnjeg poljoprivrednog zemljišta na sjevernom Krimu postao je kontaminiran i neupotrebljiv za poljoprivredne projekte zbog ruske invazije na Ukrajinu. Zemljište je uništeno pretjeranim crpljenjem vode, što je dovelo do povećane salinizacije, do razine koja degradira tlo.

Kako je Taševa rekla, problemi s crpljenjem vode počeli su 2014. godine, kada su ruski okupatori izdali mnoge dozvole za crpljenje podzemnih voda nakon aneksije Krima.

Ekološki utjecaj ruske vojne prisutnosti na Krimu proteže se i izvan same upotrebe vode, kaže Taševa i dodaje da su novi infrastrukturni projekti i uništavanje prirodnih resursa za stvaranje vojnih baza također negativno utjecali na ekosustave.


Novi podaci o ruskim gubicima

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je danas da je Rusija izgubila 184.420 vojnika u Ukrajini od početka invazije u veljači prošle godine. Taj broj uključuje i 640 žrtava koje su ruske snage pretrpjele samo tijekom jučerašnjeg dana.

Prema izvješću, Rusija je izgubila i 3667 tenkova, 7120 borbenih oklopnih vozila, 5707 vozila i spremnika za gorivo, 2825 topničkih sustava, 539 višecijevnih raketnih sustava, 285 sustava protuzračne obrane, 308 zrakoplova, 293 helikoptera,2386 bespilotnih letjelica i 18 čamaca.


Zelenski će se obratiti meksičkim zastupnicima u četvrtak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se meksičkim zastupnicima u četvrtak putem videoveze, priopćio je donji dom Kongresa, u sklopu svojih napora za dobivanje potpore u ratu protiv Rusije.

Meksička vlada rekla je da želi ostati neutralna u sukobu, a neki pristaše Ukrajine kritizirali su ljevičarskog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora jer je izrazio snažno neslaganje s europskim isporukama oružja Kijevu.

Ipak, Meksiko je glasao zajedno sa Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama za niz velikih rezolucija UN-a koje kritiziraju rusku invaziju na Ukrajinu pokrenutu u veljači 2022.

Kongres je u izjavi kasno u srijedu rekao da će Zelenskij govoriti tijekom sastanka skupine donjeg doma koja promiče prijateljstvo između Meksika i Ukrajine u 12.30 sati (20.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), potvrdivši izvješće Reutersa da će se obratiti zastupnicima.

Obraćanje Zelenskog zastupnicima dolazi na poziv skupine prijateljstva, rekla su Reutersu dva izvora. Postoje i druge slične skupine u meksičkom Kongresu, uključujući i onu za Rusiju.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Meksiku nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Njemački predsjednik i američki veleposlanik u Meksiku bili su među diplomatskim saveznicima koji su nastojali uvjeriti meksičku vladu da stane na stranu Ukrajine protiv Rusije.

Pokušaji da se utječe na javno mnijenje u Meksiku oko rata u Ukrajini doveli su do nekih značajnih sporova u Kongresu.

Prošle je godine ruski veleposlanik u Meksiku rekao zastupnicima da Meksiko nikada neće primati naredbe od "Ujaka Sama", što je američkog veleposlanika navelo da pozove Meksiko da podrži Ukrajinu.

Lopez Obrador je prošle godine predložio plan za zaustavljanje sukoba u Ukrajini, ali su mu se ukrajinski dužnosnici usprotivili, ustvrdivši da bi to koristilo Rusiji.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard sastao se odvojeno sa svojim ruskim i ukrajinskim kolegama kako bi razgovarali o mirovnom planu na Općoj skupštini UN-a u rujnu. Ništa nije ispalo od toga.

Zelenskij je rekao da će razmotriti mirovna rješenja tek nakon što ruske snage napuste ukrajinski teritorij.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nalazi se na turneji po Latinskoj Americi, gdje posjećuje Brazil, Venezuelu, Nikaragvu i Kubu.


NASA: ‘Bljesak iznad Kijeva nije od našeg satelita‘

Misteriozni bljesak koji je obasjao nebo iznad glavnog ukrajinskog grada Kijeva izazvao je mnoga nagađanja. Dužnosnici iz Kijeva rekli su da sumnjaju da je NASA-in satelit pao na Zemlju, no iz NASA-e su se oglasili i rekli da se ne radi o tome te da je njihov satelit još uvijek u orbiti.

Ukrajinske zračne snage sugerirale su da je bljesak možda meteorit, a čini se da su uvjereni da bljesak nije uzrokovao ruski zračni napad.

Sjaj na nebu iznad Kijeva primijećen je oko 22 sata po lokalnom vremenu. Aktivirana je uzbuna za zračni napad, no zračna obrana nije bila aktivna, objavio je na Telegramu čelnik kijevske vojne uprave Sergej Popko.

- Prema preliminarnim informacijama, ovaj je fenomen rezultat pada NASA-inog satelita na Zemlju, rekao je Popko.

Američka svemirska agencija je ranije ovog tjedna objavila da će satelit od 300 kilograma ponovno ući u atmosferu u srijedu. Svemirska letjelica RHESSI koja se koristila za promatranje solarnih baklji lansirana je u Zemljinu orbitu 2002. godine.

No Rob Margetta iz NASA-inog ureda za komunikacije rekao je za BBC da je satelit još uvijek u orbiti te samim time bljesak ne dolazi od njega.


Propaganda - najmoćnije oružje

Mnogi stanovnici ukrajinskih gradova na prvoj crti bojišnice i dalje vjeruju ruskoj propagandi o ratu, navodi se u članku New York Timesa.

Jedna stanovnica vjeruje da je ukrajinska vojska odgovorna za granatiranje njezinog grada, iako ruske snage napadaju nekoliko gradova u regiji već više od osam mjeseci.

New York Times je izvijestio da mnogi stanovnici vjeruju u popularne ruske laži, poput one da je Zapad izazvao rat ili da je ukrajinska vojska odgovorna za protjeravanje ljudi.

Ti su stanovnici izloženi ruskim kanalima društvenih medija, televiziji i radijskim programima u svako doba dana. Osim što ima obilje proruskog materijala, neki stanovnici djeluju kao doušnici ruske obavještajne službe.

- Po mom mišljenju, propaganda je najbrutalnije oružje koje Ruska Federacija koristi protiv našeg naroda, rekao je za New York Times Dmitro Kirdiapkin, načelnik policije u Kostjantiviki.


Rusija koristila civilne brodove za špijunažu

Rusija je koristila najmanje 50 civilnih brodova za špijuniranje u Sjevernom moru tijekom deset godina, pokazalo je zajedničko istraživanje danskih, finskih, švedskih i norveških javnih medija.

Novinari su koristili podatke iz otvorenih izvora kako bi analizirali ruski brodski promet. Civilni brodovi su prikupljali informacije o električnim i internetskim kabelima, vjetroelektranama na moru, naftovodima i plinovodima, javlja norveški javni servis NRK.

U članku se tvrdi da bi obavještajni podaci vjerojatno bili korišteni u slučaju da Rusija planira sabotirati europsku infrastrukturu. Prema obavještajnim izvorima citiranima u članku, misija broda je bila pripremiti se za moguću sabotažu opskrbe električnom energijom u Europi.


Ukrajinske snage uništile deset bespilotnih letjelica

Ukrajinske snage uništile su jučer deset od 11 bespilotnih letjelica Shahed-136/131 iranske proizvodnje, priopćile su Zračne oružane snage Ukrajine.

Osim bespilotnih letjelica, ruske su trupe lansirale i navođene zračne bombe na teritorij Ukrajine.

Izvješća o žrtvama i šteti nema.

Ukrajinske snage su koristile protuzračne rakete da unište dronove Shahed prije nego što su stigli na ukrajinski teritorij.


SAD najavile novu vojnu pomoć Ukrajini

Sjedinjene Države su najavile 325 milijuna dolara nove vojne pomoći Ukrajini, a to uključuje i dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke mobilnosti, napredne projektile i protutenkovske mine. To je 36. takav paket vojne pomoći od početka rata u veljači 2022.


Medvedev prijeti da će poslati oružje Pjongjangu ako Južna Koreja naoruža Kijev

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, zaprijetio je Južnoj Koreji nakon vijesti da bi Seul mogao promijeniti stav o slanju oružja Ukrajini.

Bivši predsjednik i dugogodišnji saveznik Vladimira Putina napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram: "Postoje nove države voljne pomoći našim neprijateljima. Južnokorejski predsjednik Yun Sok-yeol rekao je da je država u načelu spremna isporučiti oružje kijevskom režimu. Sve do nedavno, Južnokorejci su gorljivo uvjeravali da je mogućnost isporuke smrtonosnog oružja Kijevu potpuno isključena‘‘, napisao je Medvedev na Telegramu.

Očito nagovještavajući da bi Moskva mogla poslati oružje Sjevernoj Koreji kao odmazdu, dodao je: "Pitam se što će reći stanovnici ove zemlje kada vide najnovije dizajne ruskog oružja od svojih najbližih susjeda - naših partnera iz DNRK? Što se zove ‘ Quid pro quo...‘"


Ruski hakeri opet prijete

Britanska vlada je priopćila kako ruski hakeri nastoje "ometati ili uništiti" britansku kritičnu infrastrukturu. Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost izdao je službenu obavijest o prijetnji operaterima električne energije, vode i drugih kritičnih sustava u zemlji, govoreći im da pojačaju svoju obranu.

"Mislim da još ne činimo dovoljno da zaštitimo našu infrastrukturu od kibernetičkih prijetnji koje proizlaze iz ruskih grupa", rekla je šefica centra Linda Cameron. Ministar Oliver Dowden rekao je da prijetnja dolazi od hakera koji simpatiziraju Rusiju, iako nije nužno u režiji ruske države. Iako navodni hakeri trenutno nemaju kapacitet da nanesu veliku štetu britanskim sustavima, naglasio je da prijetnja raste.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:03