LIBANON

Snažna eksplozija u palestinskom izbjegličkom kampu: ‘Požar je buknuo u Hamasovom skladištu oružja‘

U kamp je stiglo nekoliko vozila hitne pomoći a libanonska vojska je raspoređena uokolo

Ilustracija

 Benjamin Guillot-moueix/AFP

Snažna eksplozija dogodila se u petak u skladištu oružja i streljiva u palestinskom izbjegličkom kampu u Libanonu, rekao je izvor u libanonskoj vojsci, izvijestivši o još nepoznatom broju ozlijeđenih.

No palestinski dužnosnik u kampu Abu Rachid al-Beik rekao je da u skladištu nije bilo oružja i streljiva, nego boce plina i kisika.

Kako navodi vojni izvor, eksploziju je prouzročio požar u skladištu u kampu Bourj al-Chemali, blizu Tira, na jugu zemlje.

Vatrogasci koji su upućeni na mjesto događaja pokušavali su tijekom večeri ugasiti požar u skladištu koje je blizu džamije, rekli su stanovnici.

U kamp je stiglo nekoliko vozila hitne pomoći a libanonska vojska je raspoređena uokolo, izvijestio je fotograf AFP-a s mjesta događaja.

"Požar je buknuo u skladištu oružja, streljiva i prehrambenih proizvoda u vlasništvu palestinskog islamističkog pokreta Hamasa u kampu, što je prouzročilo razornu eksploziju", rekao je libanonski vojni izvor.

Ima ozlijeđenih, dodao je ne navodeći njihov broj.

Libanon je prihvatio više od 175.000 palestinskih izbjeglica, većina njih je smještena u 12 kampova diljem zemlje, pokazuju službeni podatci objavljeni 2020. Neke procjene govore i da ih je 500.000.

Libanonska vojska sukladno davno postignutom dogovoru ne ulazi u te kampove, gdje su za sigurnost zadužene palestinske skupine.

Lako oružje je u rukama palestinskih skupina u tim kampovima koji su zadnjih desetljeća bili na meti napada, ubojstava i obračuna suparničkih naoružanih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:07