LETJELI SU PROZORI

Snažna eksplozija u tvornici kraj Moskve, diže se gusti crni dim: ‘Nešto je doletjelo, čuo se zvižduk!‘

Prema preliminarnim podacima, uzrok eksplozije nije napad dronom

Eksplozija kraj Moskve

 /Twitter

U snažnoj eksploziji u blizini Moskve oštećena je tvornica optičke opreme.

Na fotografijama i videozapisima objavljenim na društvenim mrežama vidi se trenutak eksplozije u Sergjev Posadu, gradu udaljenom oko 75 kilometara sjeveroistočno od Moskve, kao i njegove posljedice – gusti crni dim nad tvornicom Zagorska, koja proizvodi optiku za projektile, mlaznice, naočale za noći vid i nišane za puške.

Najmanje 31 osoba je ozlijeđeno, a troje je u teškom stanju, rekao je guverner moskovske regije Andrej Vorobjov. Spasioci traže preživjele ispod ruševina.

"Eksplozija se dogodila na području Zagorske optičko-mehaničke tvornice u krugu kotlovnice. Udarni val je izbio prozore na nekoliko kuća u različitim dijelovima grada", objavila je ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na izvore u hitnim službama.

Ruski dužnosnik Sergej Pahomov tvrdi da je do detonacije došlo u skladištu pirotehnike, koje je od Zagorska unajmila tvrtka PiroRos.

Točan uzrok eksplozije je nejasan. Prema preliminarnim podacima, uzrok eksplozije nije napad dronom. Navodno je do detonacije došlo zbog "kršenje tijeka rada". Posljednjih nekoliko tjedana napadi kamikaza-dronova siju strah u glavnom gradu Rusije. U srpnju su nekoliko puta pogodili poslovni centar Moskve, a početkom lipnja su napali domove ruskih obavještajaca.

Uprava Sergjev Posada naredila je potpunu evakuaciju svih postrojenja tvornice.

Svjedoci su za lokalne medije rekli da su čuli čudno zviždanje prije nego što je eksplozija potresla grad. Iako je vlada odmah zanijekala napad dronom, neki svjedoci tvrde da su vidjeli nepoznati objekt kako leti prema tvornici.

"Nešto je doletjelo. Prvo se čuo zvižduk, pa treptanje svjetla i eksplozija. Tamo su imali magnezij i barut", rekao je jedan svjedok.

Zagorska optičko-mehanička tvornica vodeći je ruski proizvođač optičkih i optoelektroničkih uređaja za ministarstvo obrane i zdravstvenu industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:55