VATIKAN

SNAŽNA PORUKA PAPE FRANJE 'Recite holokaustu 'nikad više'. Ravnodušnost je nedopustiva pred ovim zvjerstvom, a sjećanje naša dužnost'

Papa Franjo
 AFP

Papa Franjo poručio je katolicima da kažu "nikad više holokaustu" uoči obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja nacističkog logora Auschwitza, a u nedjeljnom Angelusu pohvalio je i predanost Kine u suzbijanju koronavirusa.

- Ravnodušnost je nedopustiva pred ovom enormnom tragedijom i ovim zvjerstvom, a sjećanje je naša dužnost. Sutra smo svi pozvani zastati na trenutak u molitvi i razmišljanju te da svaki od nas kaže iz svog srca: 'Nikad više, nikad više'", rekao je.

Više od milijun ljudi, većinom Židova, ubijeno je u koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ukupno je oko 6 milijuna Židova likvidirano tijekom holokausta.

U Europi i Sjedinjenim Državama raste antisemitizam, a Papa je prošli tjedan govorio o "barbarskom oživljavanju" antisemitizma.

Na sjeveru Italije pronađeni su u petak antisemitski grafiti na vratima doma sina osobe koja je preživjela holokaust.

"Juden hier" (Židovi ovdje) pisalo je iznad Davidove zvijezde na vratima, što je natpis koji su nacističke vlasti ispisivale na židovskim kućama i poslovnim objektima u tadašnjoj Njemačkoj.

Papa pohvalio kineske napore za suzbijanjem koronavirusa

Papa Franjo pohvalio je "veliku predanost" Kine suzbijanju širenja koronavirusa te je izjavio kako se moli za mrtve i oboljele od tog virusa, kao i za obitelji žrtava.

- Želim biti blizu ljudi koji su bolesni zbog virusa koji se proširio Kinom te se za njih pomoliti - rekao je Franjo desecima tisuća okupljenih na Trgu Svetog Petra u svom tjednom obraćanju.

- Neka Gospodin primi mrtve u svoj mir, utješi obitelji i podrži već pokrenute velike napore kineske zajednice u borbi protiv epidemije - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 19:39