NESTAŠICA RADNE SNAGE

Snažno porasli troškovi rada po satu u EU i eurozoni, u Hrvatskoj rast najveći u dvije godine

Kompanije imaju sve više problema s nestašicom radne snage, pa pokušavaju privući odnosno zadržati radnike višim plaćama

Radnici; ilustracija

 Sebastien Salom-gomis/AFP

Troškovi rada po satu u EU i eurozoni porasli su u trećem tromjesečju najsnažnije u ovoj godini, a u Hrvatskoj njihov je rast bio najveći u dvije godine, pokazalo je izvješće Eurostata, odražavajući probleme kompanija s pronalaženjem radnika.

Na razini 27-članog EU-a kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u trećem tromjesečju 2,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od kraja prošle godine.

U razdoblju od travnja do lipnja uvećani su prema revidiranim podacima Eurostata 0,6 posto.

U eurozoni troškovi su u ljetnom tromjesečju uvećani 2,5 posto, također najsnažnije od četvrtog prošlogodišnjeg tromjesečja. U drugom su tromjesečju gotovo stagnirali.

Kompanije imaju sve više problema s nestašicom radne snage, pa pokušavaju privući odnosno zadržati radnike višim plaćama i dodatnim beneficijama.

Veće plaće i doprinosi

Troškovi plaća porasli su tako u EU u razdoblju od srpnja do listopada 2,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon što su u prethodnom kvartalu gotovo stagnirali.

U eurozoni su pak uvećani 2,3 posto, nakon 0,5-postotnog pada u drugom kvartalu.

Najviše su rasli troškovi plaća u sektorima informiranja i komunikacija, za 4,4 posto, te rudarstva, za 3,9 posto. Izrazitiji rast zabilježen je i u sektorima veleprodaje i maloprodaje i popravaka motornih vozila, za 3,4 posto.

Troškovi doprinosa poskočili su u trećem kvartalu za 3,3 posto u EU, te za tri posto u eurozoni.

U razdoblju od travnja do lipnja uvećani su 2,3 posto u Uniji, te 1,2 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Najveći rast troškova doprinosa zabilježen je u sektoru smještaja i posluživanja hrane, za 14,2 posto, te umjetnosti, zabave i rekreacije, za 12,9 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Hrvatska uz bok Danskoj i Nizozemskoj

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasli ukupni troškovi rada po satu u Litvi, za 15,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Slijedi Bugarska s 13,8-postotnim rastom, te Mađarska gdje su porasli deset posto.

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u trećem tromjesečju porasli 4,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2019. U razdoblju od traavnja do lipnja uvećani su 1,3 posto.

Troškovi plaće porasli su 4,4 posto, nakon 1,3-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Troškovi doprinosa uvećani su četiri posto nakon što su u razdoblju od travnja do lipnja porasli 1,1 posto.

Hrvatska se rastom ukupnih troškova rada u ljetnom tromjesečju svrstala uz Dansku i Nizozemsku, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najslabiji rast ukupnih troškova rada po satu bilježila je u trećem tromjesečju Belgija, za 0,7 posto, a smanjeni su samo u Grčkoj, za 4,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:31