NEVRIJEME U EUROPI

Snijeg zatvorio zračne luke. U Poljskoj od hladnoće umrlo 8 beskućnika

 AP

ZAGREB - Sniježno nevrijeme blokiralo je Europu izazvavši potpuni kolaps u zračnom i željezničkom prometu, a samo u Poljskoj osmero beskućnima preminulo je zbog temperatura koje su se u gradu Bialystoku tijekom noći s utorka na srijedu spustile na 26 stupnjeva ispod ništice.

Četiri velike europske zračne luke - u Edinburghu , Lyon-Bron u Francuskoj, ženevska te jedna od najvećih britanskih - Gatwick , srijedu su dočekale zatvorene.

Samo s Gatwicka otkazano je 600 polijetanja, što je izazvalo kaos, kašnjenja i otkazivanja letova i na drugim aerodromima diljem Europe, pa i svijeta. Problemi su zabilježeni i na aerodromu u Zürichu, na berlinskom Tegelu te na sjeveru Španjolske.

Kaos na cestama u Hrvatskoj: Ne krećite na put bez zimske opreme, padaju ledena kiša i snijeg!

Zbog nevremena, bivši američki predsjednik Bill Clinton i španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero nisu uspjeli sletjeti u Švicarsku, gdje su u FIFA-inom stožeru trebali lobirati za domaćinstvo nad Svjetskim prvenstvom u nogometu 2018. i 2022.

Sniježno nevrijeme izazvalo je goleme probleme i kašnjenja i u željezničkom prometu, samo je iz Londona u srijedu otkazano šest Eurostarovih vlakova. Najveći njemački aerodrom, onaj frankfurtski , putnike je obavijestio o otkazivanju šezdeset letova. U zagrebačkoj zračnoj luci Pleso zabilježili su uglavnom polusatna kašnjenja letova iz Njemačke i Francuske, te s londonskog Heathrow aerodroma.

Njemačka je probleme imala na prometnicama - tijekom dana zabilježeno je oko dvije tisuće prometnih nesreća koje se povezuju sa snijegom i ledom na prometnicama.

Problema bi moglo biti još. Snijeg će u Središnjoj europi, prema meteorolozima, padati još dva dana, nakon čega se hladna fronta seli na sami Sjever Europe. Problema bi sa sniježnim nevremenom od petka pa dalje tijekom vikenda moglo biti u Skandinaviji i u središnjoj Rusiji.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda , snijega u Hrvatskoj danas neće biti osim na predjelu Gorskog Kotara. Ipak, zadržat će se relativno niže temperature zraka. Najniže će biti od -3, a najviše dnevne u kontinentu do 5 stupnjeva Celzijevih. Jadran očekuju kiše i temperature od 11-16 stupnjeva, dok čitavu Hrvatsku u petak očekuju pljuskovi.

Svake godine znatan broj poljskih beskućnika smrzne se na cestama i uličicama. Samo tijekom noći s utorka na srijede smrznulo ih se osmero diljem Poljske, a policija je priopćila da su svi bili pod utjecajem alkohola. Poljski policijski glasnogovornik Mariusz Sokolowski pozvao je sve Poljake da dojave policiji vide li beskućnika koji leži na cesti, a u ophodnju su poslali i veći broj patrola koje su skupljale beskućnike i prevozile ih u posebna skloništa kako bi preživjeli hladni val.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 04:15