UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Snimka divljačkog napada na stariju gospođu i djevojčicu digla Francusku na noge: ‘Ne želim ovakvu zemlju‘

Nekoliko je političara s krajnje desnice sugeriralo da su migranti koji su došli u Francusku krivi za kriminal u zemlji

Napad u Bordeauxu

 Screenshot/Twitter

Francuska se javnost digla na noge nakon što je objavljen videozapis nasilnog napada na stariju ženu i njezinu unuku, javlja Newsweek.

Francuske vlasti kažu da se incident iz videa dogodio u ponedjeljak u luci Bordeaux na jugoistoku zemlje.

Na snimci koju su načinile sigurnosne kamere može se vidjeti kako 73-godišnjakinja i djevojčica stoje u ulazu u jednu zgrade te da je jedan muškarac od njih udaljen oko pet metara. On stoji na pločniku ispred te zgrade.

Kad im se muškarac počeo približavati, njih su dvije ušle u zgradu i krenule zatvarati ulazna vrata. On im, međutim, nije dopustio da ih zatvore te je na silu ušao u zgradu za njima.

Na snimci se zatim može vidjeti kako ih muškarac izvlači iz zgrade te baca na tlo. Nakon toga, muškarac djevojčicu prima za ruku te je baca u zrak, no ova se dočekuje na noge i ne pada. Napadač zatim podigne nešto s pločnike te se udalji od lica mjesta.

Francuske su vlasti rekle da su snimka i izjave svjedoka policiji pomogle da brzo uhite osumnjičenog. Njegov identitet nije otkriven.

Starija je žena nakon napada prebačena u bolnicu, no ne zna se kakvo je njezino zdravstveno stanje.

Pokrajina Nova Akvitanija i departman Gironde, administrativne jedinice kojima pripada Bordeaux, rekle su da se nasilje iz videozapisa "rijetko viđa".

- Prefekt osuđuje taj nedopustiv čin i nada se da će se uskoro doznati sve njegove okolnosti - rekli su iz Grada Bordeauxa.

Videozapis spomenutog napada na društvenoj je mreži Twitter objavio bivši gradonačelnik Bordeauxa Nicolas Florian. Napisao je da se "nepodnošljiv" napad dogodio usred bijela dana.

- Dajem im svu podršku. Tražim oštru reakciju pravosudnih organa - dodao je Florian.

Pozivajući se na izvore u policiji, televizijska postaja BFM objavila je da je osumnjičeni rođen 1993. godine u Bordeauxu te da je otprije poznat policiji.

Nekoliko je političara s krajnje desnice sugeriralo da su migranti koji su došli u Francusku krivi za kriminal u zemlji.

- Kako strašno. Danas Bordeaux. To su napravili našoj zemlji. Francuzi, probudite se - napisao je na Twitteru bivši kandidat na predsjedničkim izborima i ekstremni desničar Eric Zemmour.

Predsjednik krajnje desne stranke Nacionalna fronta Jordan Bardella napisao je da je snimka napada u Bordeauxu "zastrašujuća".

- Ne želim Francusku u kojoj vas mogu napasti na vašem pragu, a za ništa. Nikad se nemojte naviknuti na to - rekao je Bardella.

Marion Maréchal, unuka osnivača Nacionalne fronte Jean-Marieja Le Pena i nećakinja Marine Le Pen, predsjednice Kluba zastupnika Nacionalne fronte u Narodnoj skupštini Francuske, rekla je da je napad "užasan".

- Nekažnjavanje. Gorivo barbarizma - dodala je Maréchal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:06