EGZEKUCIJA NA FRONTI

Snimka dronom razotkrila užas kod Ivanivske: Ukrajinci mole za milost, Rusi ih nemilosrdno strijeljaju

‘Ženevske konvencije, pravila i ratni običaju ruskoj vojsci ne znače ništa. Takva ubojstva nisu izolirani slučajevi. Mora ih se kazniti.‘

Kadar iz snimke navodne egzekucije Ukrajinaca

 Not supplied/WillWest News/Profimedia

Video snimka na kojoj se navodno može vidjeti kako ruski vojnici kod sela Ivanivske koje se nalazi u blizini istočnoukrajinskog grada Bahmuta smiču devet ukrajinskih vojnika koji ih mole za milost puštena je u opticaj, piše Daily Mail.

Snimku je navodno načinio dron, a neki izvori tvrde da je to treća egzekucije ukrajinskih vojnika od strane ruskih snaga koja se dogodila unazad mjesec dana. Na snimci se može vidjeti kako ukrajinski vojnici izlaze iz rova, bacaju svoje oružje te dižu ruke u zrak kako bi se predali. Ruski su vojnici nakon toga navodno svoje puške uperili u njih te ubili njih devetoricu.

"Rusi ubijaju ukrajinske vojnike koji su se predali kod sela Ivanivske u blizini Bahmuta", napisao je na društvenoj mreži X osnivač Instituta budućnosti te bivši savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

Kanal na komunikacijskoj platformi Telegram "Ne zločinu" ustvrdio je da je na internetu objavljen "video još jednog ratnog zločina koji su počinili ruski okupatori". "Devet ukrajinskih vojnika koji su se predali ubili su na rubu sela Ivanovske kod Bahmuta", objavljeno je na kanalu "Ne zločinu".

"Napadači su ubili devet nenaoružanih ukrajinskih zatvorenika kod Bahmuta. Ovo je najmanje treće strijeljanje zatvorenika u posljednjih mjesec dana. Barbarstvo Putinovu neljudi ne poznaje granice", ustvrdio kanal na Telegramu koji vode Rusi koji se protive ratu u Ukrajinu.

Dmitro Lubinec, povjerenik za ljudska prava ukrajinskog parlamenta Vrhovne Rade, ruske je vojnike koji su navodno smaknuli devetoricu Ukrajinaca optužio za ratni zločin. Lubinec je rekao da su oni trebali biti zarobljeni.

"Navodno se 24. veljače kod Bahmuta dogodio još jedan ratni zločin. Video snimka do koje smo došli pokazuje ukrajinske vojnike koji se predaju: njihove su ruke u zraku, čime pokazuju da nisu naoružani te da nisu prijetnja", rekao je Lubinec.

image

Kadar iz snimke navodne egzekucije Ukrajinaca

Not supplied/WillWest News/Profimedia
image

Kadar iz snimke navodne egzekucije Ukrajinaca

Not supplied/WillWest News/Profimedia
image

Mjesto na kojem se dogodila navodna egzekucija ukrajinskih vojnika

Not supplied/WillWest News/Profimedia

"Umjesto da ih zarobe, Rusi su ih ustrijelili. Ne zna se koliko su točno Ukrajinaca smaknuli, ali bilo ih je najmanje sedam. Radilo se o pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine. Takvo je smaknuće ratni zločin. Znam iz koje jedinice potječu ruski vojnici koji su smaknuli ukrajinske. Ovaj se slučaj mora zabilježiti kao još jedno kršenje međunarodnih zakona od strane Rusije", dodao je Lubinec te ustvrdio da će o slučaju obavijestiti Ujedinjene narode i Međunarodni Crveni križ.

"Ženevske konvencije, pravila i ratni običaju ruskoj vojsci ne znače ništa. Oni se ponašaju prema prešutnim konvencijama, pravilima i običajima - zlobi i okrutnosti. Takva ubojstva nisu izolirani slučajevi. Mora ih se kazniti", rekao je Lubinec.

Ukrajinski medij Duboka država rekao je da su ubijeni vojnici bili pripadnici 92. odvojene jurišne brigade ili "srodne jedinice".

"Rusi su čudaci. Oni razumiju samo silu i to samo kada se s njima postupa tako kako se postupa. Nešto je neprijatelja motivirati da to prestane raditi jer svatko može biti uhvaćen", ustvrdila je Duboka država.

Snimka koja je navodno nastala kod sela Ivanivske objavljena nakon što je prije tjedan dana objavljena snimka na kojoj se može vidjeti kako ruski vojnik puca u dva ukrajinska koja su mu se htjela predati. Lokalni mediji pišu da su ukrajinski vojnici podlegli ozljedama, a ukrajinska je vojska na komunikacijskoj platformi Telegram ustvrdila da je snimka nastala u nedjelju kod grada Veselea u Donjeckoj oblasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:37