MOĆNO ORUŽJE

Snimka iz Bahmuta sve prenerazila: ‘Smrvili su ih u prah, ali to vozilo služi za nešto posve drugo‘

Dosjetili su se stvoriti razorni učinak protiv neprijatelja sa zastrašujućim komadom improviziranog oružja

Navodno razaranje ruskih položaja sustavom UR-77 Meteorit

 Screenshot/Twitter

Ukrajinci su u nešto više od godinu dana od početka ruske invazije na njihovu zemlju stekli legendarni status u mnogim vojskama zahvaljujući svojoj domišljatosti u uporabi ili prilagodbi dostupnih tehnologija kako bi postale opasnost za okupatorske ruske snage.

Tako se posljednjih dana na društvenim mrežama pojavila iznimna video snimka iz rata u Ukrajini koja navodno prikazuje kako se naboj vozila za razminiranje UR-77 Meteorit kojim upravljaju Ukrajinci koristi ne za probijanje puta kroz minsko polje, čemu vozilo originalno služi, već kao moćno ofenzivno oružje protiv ruskih snaga u urbanom okruženju.

Meteorit, sustav iz sovjetskog doba, na bojištu se nalazi od početka ruske invazije na Ukrajinu, a čini se da je postao sve popularniji kao vrsta ‘ad hoc‘ topničkog sustava, uz uobičajenu uporabu.

Snimka je vjerojatno prvo objavljena u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prije nego što je podijeljen na Twitteru. Na Twitteru je korisnik Tendar, koji ju je podijelio, naveo da je nastala na bojištu kod Bahmuta. "Jučer sam izvijestio da su Rusi potisnuti iza ulice Korsunskogo u Bahmutu i ovdje imamo vizualne dokaze, i to kakve. Ukrajinski UR-77 pucao je ravno na ruske položaje i ispalio punjenje koje ih je smrvio u prah", naveo je korisnik.

Specijalizirana stranica The War Zone, koja je prenijela snimku, napominje da se ipak ne može sa sigurnošću reći odakle točno potječe te jesu li sustavom upravljale ruske ili ukrajinske snage.

Vozilo za razminiranje UR-77 Meteorit temelji se na gusjeničnoj šasiji široko korištenog samohodnog topa 2S1 Gvozdik. Svaki Meteorit je opremljen lanserom i dvama linijskim punjenjima za čišćenje mina (MCLC) koji se projektilima lansiraju u minsko polje koje treba očistiti. Jednom postavljeno, punjenje stvara udarni val koji uništava ili aktivira mine ili neeksplodirana ubojita sredstva, stvarajući očišćeni koridor širok otprilike 6 i dugačak do 90 metara. Stoga se može koristiti kao oružje za široke učinke, iako je njegov domet vrlo ograničen.

image

Vozilo za razminiranje UR-77 Meteorit

Yuri Smityuk/Tass/Profimedia/Yuri Smityuk/tass/profimedia

Korisnik Twittera navodi da je Ukrajina dočekala rat bez ijednog sustava Meteorit u svojim zalihama, ali da je zarobivši ruske primjerke došla do najmanje 13 njih. Stranica Oryx, koja uspoređuje ruske gubitke koristeći otvorene obavještajne podatke, procjenjuje da ih ukrajinske snage posjeduju 16, iako nisu svi nužno operativni.

Čini se da bi korištenje Meteorita u takvom ofenzivnom smislu - posebno u urbanom okruženju - imalo smisla jer ima mogućnost isporučiti veliku količinu eksplozivne sile na široko područje s priličnom točnošću, dok u isto vrijeme ima značajan psihološki učinak na neprijateljske snage koje su mu izložene.

Osim što može uništavati ljudstvo i opremu na otvorenom, Meteorit bi također mogao biti učinkovit protiv ukopanih položaja koji su karakteristični za ovaj sukob, pogotovo u istočnoj Ukrajini i posebno u Bahmutu.

Iako je Meteorit izvorno dizajniran za probijanje minskih polja koja stoje na putu vojnim snagama, njegov se razorni učinak već neko vrijeme koristi protiv neprijatelja kao posebno zastrašujući komad improviziranog topništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:02