'ASKERI'

SNIMKA KAMPA U KOJEM DJECA PROLAZE VOJNIČKI DRIL IZAZVALA UZNEMIRENOST U BiH Neki misle da iza svega stoje vehabije, evo što kaže osnivač kluba

 
 Screenshot

Ni dva mjeseca nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je osnovao paravojnu formaciju “Srbska čast”, susjednu nam zemlju potresa novi skandal oko navodnih paravojnih snaga, no ovaj put s islamskim predznakom.

Naime, BiH mediji ovih su dana objavili snimku borilačkog kluba Asker iz Sarajeva pod nazivom “Askeri ‘Zimski kamp 2018 Jelen’ jezero Tešanj”, na kojem dječaci, neki i mlađi od deset godina, prolaze trening koji u, nekim dijelovima, nalikuje vojnoj obuci. Dio treninga odvija se na jednom stadionu u Tešnju, gdje dječaci preskaču gume, penju se uz užad. Pritom, stariji muškarci uzvikuju: “Tko smo mi”, a dječaci odgovaraju: “Askeri”, što u prijevodu s turskog znači vojnici.

No, osim što vježbaju u prirodi, ti dječaci dobijaju i pouke iz islama. Snimka je na YouTubeu objavljena sredinom prošlog mjeseca i podigla je veliku buku u BiH. Mnogi su, posebno u Republici Srpskoj, ove scene usporedili sa snimkama iz kampova al-Qa’ide i ISIL-a te se tvrdi kako obuku provode pripadnici vehabijskog pokreta.

O klubu Asker vrlo je malo informacija. Osnovan je 2015. godine kao “udruženje za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina”. Osnivač i vođa kluba je Enver Hebibović, koji se može vidjeti na spornoj snimci, nekadašnji pripadnik specijalnih postrojbi Armije BiH na području Konjica i Mostara.

On je, nastojeći demantirati da je riječ o vojnoj obuci djece, u emisiji BH Dnevnik rekao da je riječ o propagandnoj snimci njegova kluba. Rekao je kako je riječ o pedesetak djece koja su dobrovoljno uz pristanak roditelja došla na vježbanje u prirodu i dodao da su to “vjerski osviještena djeca koja priznaju da im je Alah gospodar i nikome ne žele zlo”.

Tvrdi da su optužbe o iskorištavanju djece u vojne svrhe krenule “iz susjednih država koje su željele odcijepiti teritorij BiH i žele da naša djeca budu narkomani, na duhanu i kocki”.

Objava ovog videa izazvala je uznemirenost u općini Usora koja je većinski nastanjena Hrvatima, pa je Općinsko vijeće održalo izvanrednu sjednicu na temu 'Zimskog kampa' udruge Askeri, pri čemu su pozvali građane na smirenost i suzdržanost od bilo kakvih neprimjerenih reagiranja i nepotrebne retorike koje bi moglo dovesti do narušavanja odnosa u društvu.

Također, zatražili su od nadležnih institucija istragu o aktivnostima kojima se bave udruga 'Asker' i slične 'Air Soft' udruge, posebice s aspekta prikrivenih oblika militarizacije i eventualne zloupotrebe djece, a kao mogući izvor narušavanja sigurnosne situacije i kompliciranja međunacionalnih odnosa, te shodno utvrđenom poduzmu potrebne mjere, izvijestili su na službenim stranicama Općine Usora, koja graniči s općinom Tešanj.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić, rekao je da snimku nije vidio, kako će se cijeli događaj ispitati, ali da će trebati puno vremena za istragu. Naravno, ima i onih trećih u BiH koji tvrde kako nema ni riječi o terorizmu, već da je i ova, kao i priča o udruženju “Srbska čast”, u kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora i da se na taj način, širenjem straha, mobiliziraju glasači iz vlastitog entiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:13