SUDAR KOD VERBOVA

Snimka koja je raspametila Kijev: Ukrajinci vozilima probili ‘zmajeve zube‘!

Analitičar Rob Lee također je komentirao navedeni video, rekavši da se čini da prikazuje napredovanje elitne ukrajinske 82. zračno-jurišne brigade

Ukrajinski vojnik, selo Verbote u blizini Surovikinove linije, navodni proboj ukrajinskih vozila

 /Profimedia/ Google Maps/ Screenshot Twitter

Sudeći prema analizama brojnih svjetskih stručnjaka, Ukrajina je značajno probila "zmajeve zube" i rusku protutenkovsku obranu. Gomilaju se reakcije na video koji prikazuje borbena vozila Marder i Stryker kako napreduju prema ruskim linijama. George Barros, vodeći analitičar s uglednog ISW-a, objavio je snimku u četvrtak.

Locirao je napad u blizini južnog sela Verbove. Ono što je ključno - tvrdi da su vozila u pokretu već iza zastrašujućih ruskih obrambenih slojeva koja bi iste trebala zadržati.

Ukrajinsko pješaštvo, tvrdi se, proteklih je dana probilo takozvanu Surovikinovu liniju, ali ne i njena vozila.

Barros, analitičar ISW-a za Rusiju, tvrdi da je Ukrajina na probijanju linije radila "proteklih nekoliko tjedana" te da se "možda priprema za novi napad."

Analitičar Rob Lee također je komentirao navedeni video, rekavši da se čini da prikazuje napredovanje elitne ukrajinske 82. zračno-jurišne brigade.

Poznato je da se spomenuta brigada bori u tom području i da u svom arsenalu od zapadne opreme ima i njemačke Marder te američke Stryker IFV.

Kako navodi Business Insider, snimak se nije uspio neovisno provjeriti, kao što se nije uspjelo provjeriti ni koja je točno jedinica u pitanju.

Podsjećamo, "Surovikinova linija", koja se proteže preko okupiranog teritorija u južnoj i istočnoj Ukrajini, složen je sustav ruskih obrambenih utvrda i prepreka, koji uključuje mine, protuoklopne jarke i betonske piramide poznate kao "zmajevi zubi".

Oklopna borbena vozila Stryker svestrano su oružje s osam kotača koje su SAD poslale Ukrajini u siječnju. Borbena vozila pješaštva Marder, koja podsjećaju na lake tenkove i mogu prevoziti do šest osoba, Njemačka je nekoliko mjeseci kasnije poslala u Ukrajinu.

Ukrajinska 82. zračno-jurišna brigada, koja se sastoji od 2000 vojnika, prethodno je bila u pričuvi, ali se pridružila protuofenzivnim naporima u kolovozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2023 22:04