HISTERIJA NA VRHUNCU

Snimka koja je zapalila društvene mreže: ‘Pogledajte što rade Rusi! Ide ravno prema Ukrajini!‘

Uoči Putinova govora i riječi o mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, proširila se snimka za koju su mnogi mislili da je priprema za to

Lažne ili obmanjujuće tvrdnje da Rusija preraspoređuje svoj nuklearni arsenal nisu neuobičajene

 Screenshot/X

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je tijekom svog govora o stanju nacije u četvrtak nova upozorenja Zapadu o prijetnji nuklearnog rata, rekavši da su ruske strateške nuklearne snage u "stanju pune pripravnosti".

Putin je rekao kako Rusija neće dopustiti da se "itko miješa u njezine unutarnje stvari", dodajući da postoji stvarni rizik od nuklearnog sukoba ako zapadne zemlje pošalju vojne snage u Ukrajinu, kao što je ranije ovog tjedna sugerirao francuski predsjednik Emmanuel Macron, rekavši kako to nije isključeno.

Prije Putinova govora na internetu se počela širiti video snimka konvoja s nuklearnim oružjem koji prolazi ulicama Moskve kao ‘dokaz‘ da Kremlj priprema svoje najsmrtonosnije oružje za rat.

U više objava na X-u, bivšem Twitteru, priložena je video snimka koja izgleda kao da se radi o transportu nuklearnog oružja u Rusiji, kako prenosi Newsweek.

U pitanju je parada za Dan pobjede

"Rusija premješta nuklearno oružje prema granici s Ukrajinom. Čini se da 200 milijardi dolara novca poreznih obveznika i oružja nisu spriječili ovo", stoji u objavi bivšeg savjetnika također bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Georgea Papadopoulosa, pregledanoj 124.400 puta.

U drugoj objavi na profilu @BRICSinfo, pogledanoj 272.000 puta, nalazi se ista snimka te je navedeno kako "Rusija transportira nuklearno oružje po zemlji". U objavi korisnika @Sprinter99800, pregledanoj 137.000 puta, navodi se: "Rusija premješta nuklearno oružje diljem zemlje". To su samo neke od sličnih objava, bilo postavljenih, bilo podijeljenih.

Lažne ili obmanjujuće tvrdnje da Rusija preraspoređuje svoj nuklearni arsenal nisu neuobičajene, navodi američki list i objašnjava da je spomenuta snimka, snimka koju je ovaj tjedan objavilo rusko ministarstvo obrane, no ona ne prikazuje pripremanje oružja za sukob.

Snimku je ministarstvo podijelilo na svojem Telegram kanalu 27. veljače, tvrdeći da se vojna oprema prevozi na "vojni mimohod na Crvenom trgu". Iako u objavi nije navedeno o kakvoj je vojnoj paradi riječ, ruske državne novinske agencije TASS i Sputnik navele su da se radi o paradi za Dan pobjede, koja se održava na Crvenom trgu u Moskvi u svibnju.

Rečeno je da su projektili stigli iz regije Ivanavo, udaljene više od šest sati od Moskve. Iako je ostalo još više od dva mjeseca do Dana pobjede, ovo se kao priprema za obilježavanje praznika poklapa s datumom prijevoza u protekle četiri godine. Video snimka podijeljena na X-u također prikazuje kako se vojna oprema prevozi istom cestom koja se vidi na snimci snimljenoj u Moskvi 2022. i 2020. godine.

‘Slučajna eskalacija‘

Pritom je ključno što nema dokaza da je oprema prevožena kao dio vojnog odgovora, kao što se to u objavama na X-u navodi ili sugerira.

Ranije ovog mjeseca, jedan je visoki ruski dužnosnik upozorio na "slučajnu" nuklearnu eskalaciju, tvrdeći da je rizik povećan zbog zabrinutosti u vezi zdravlja i mentalne oštrine američkih čelnika.

Naime, Mihail Popov, zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao za ruski list Izvestija da čimbenici koji pridonose ovom rastućem riziku od slučajnog nuklearnog sukoba uključuju zdravlje američkog ministra obrane Lloyda Austina i "pogoršanje kognitivnih sposobnosti Joea Bidena".

Sky News je u četvrtak prenio reakciju Washingtona na Putinove riječi o mogućnosti izbijanja nuklearnog sukoba. Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je kako SAD ne vide nikakve znakove da se Rusija sprema uporabiti nuklearno oružje, ali da će Washington nastaviti pažljivo pratiti situaciju.

"Ovo nije prvi put da čujemo neodgovornu retoriku Vladimira Putina. Nije način da čelnik države koja ima nuklearno oružje govori na takav način", rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 08:14