IZNENADNI UDAR

Snimka koja ledi krv: Tri ukrajinska helikoptera sletjela nedaleko od linije fronta, a onda je krenuo užas...

Ruski dron je snimao situaciju i slao podatke, a rusko topništvo je bilo spremno

Ruski udar na ukrajinske helikoptere

 Screenshot/X

Prije dan ili dva, tri su jurišna helikoptera tipa Mil Mi-8 ili Mil Mi-17 iz sastava 12. brigade Zrakoplovne vojske ukrajinske vojske, sletjela na polje u Novopavlivki, oko 55 kilometara zapadno od linije bojišnice kod ruševina Avdiivke u istočnoj Ukrajini.

Čini se da su se helikopteri naoružavali za dnevni raketni napad kao potporu ukrajinskim brigadama koje drže novu obrambenu liniju koja prolazi kroz sela Berdiči, Orlivka i Tonenke u oblasti Pokrovsk na istoku Ukrajine.

Posade helikoptera - najmanje pilot i kopilot - vjerojatno nisu planirale dugo ostati na zemlji, no i to je bilo dovoljno dugo da ruski poboljšani ubojiti sustav veze bespilotne letjelice i topništva funkcionira kako je zamišljeno.

Kazetno streljivo eksplodiralo je iznad helikoptera 12. brigade, uništivši najmanje dva od njih, a navodno su poginula i dva pripadnika ukrajinskih zračnih snaga. Jedan je ukrajinski helikopter uspio odletjeti prije nego što su stigli dronovi koji su nosili eksploziv kako bi dokrajčili dva helikoptera koja nisu pobjegla.

Ovaj udar samo je još jedan u nizu sličnih ubojitih napada ruskih snaga u Ukrajini. Samo u zadnjih tjedan dana, Rusi su po prvi put uništili ukrajinski topnički raketni sustav visoke mobilnosti HIMARS, prve lansere za ukrajinski sustav protuzračne obrane Patriot, a sada i dva helikoptera.

Postaje očito, kako piše David Axe, analitičar Forbesa, da ovaj ruski ubojiti koncept - umrežene bespilotne letjelice i topništvo, kojem one omogućuju da detektira mete duboko iza linije bojišnice i pogodi ih prije nego što krenu - postaje ubrzano sve bolji.

Teoretski je Rusija ‘nadogradila‘ svoj rat protiv Ukrajine prije 25 mjeseci brzim ubojitim sustavom koji se djelomično temelji na podatkovnoj mreži Strelec, koja povezuje podatke iz nadzornih dronova i drugih izviđačkih sredstava sa sustavima za upravljanje paljbom topničkih sustava.

image
Screenshot/X

No, u praksi, Strelec i druge ruske mreže za ciljanje rijetko su funkcionirale kako je zamišljeno i to uglavnom zbog ljudskog faktora - točnije, viši ruski zapovjednici nisu vjerovali niže rangiranim zapovjednicima da će otvoriti vatru na temelju novih obavještajnih podataka.

To se počelo mijenjati prošle godine, a ove su se godine promjene ubrzale. Rusi raspoređuju sve više i sve boljih bespilotnih letjelica za nadzor koje prosljeđuju preciznije podatke putem pojačanih mreža većem broju topničkih sustava na prvoj liniji i posadama napadačkih bespilotnih letjelica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:38