NOVI VAL UDARA

Snimka koja pokazuje užas ruskih napada: Kamera pratila rusku krstareću raketu na putu prema cilju

Ukrajinci su priopćili da je zemlja napadnuta iz različitih smjerova krstarećim raketama iz zraka i mora te kamikaza dronovima
 Screenshot/Twitter

Novi val ruskih raketa pogodio je gradove diljem Ukrajine. Savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak objavio je da je više od 120 projektila ispaljeno na stanovništvo i civilnu infrastrukturu. Najmanje tri osobe, uključujući 14-godišnju djevojčicu, prebačene su u bolnicu nakon eksplozija u glavnom gradu Kijevu, priopćio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Eksplozije su se čule i u gradovima Harkiv, Odesa, Lavov i Žitomir. Regionalni čelnik južne pokrajine Odesa, Maksim Marčenko, rekao je da se radi o masovnom raketnom napadu na Ukrajinu te da je oborena 21 raketa čije su krhotine pogodile stambenu zgradu, ali nema izvještaja o žrtvama. U južnoj regiji Mikolajiv, guverner Vitali Kim napisao je da je pet projektila presrela protuzračna obrana.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je priopćilo da je Rusija napala zemlju iz različitih smjerova krstarećim raketama iz zraka i mora, a koriste se i kamikaza dronovima. Zračna uzbuna oglasila se u svim regijama zemlje u četvrtak ujutro, a predsjednikov savjetnik Oleksij Arestovič civile je odmah pozvao da potraže sklonište te dodao da protuzračna obrana zemlje djeluje.

U Kijevu su dvije kuće oštećene krhotinama presretnutih raketa, poručili su iz gradske vojne uprave. Vitalij Kličko rekao je da je zračna obrana uništila 16 raketa iznad grada. Maria Avdeeva, koja za sebe kaže da je stručnjakinja za dezinformacije i sigurnost, objavila je na svom Twitter profilu neprovjerenu snimku koja prikazuje projektile koji su jutros letjeli iznad Kijeva.

Deseci ruskih napada pogodili su Ukrajinu posljednjih tjedana što je uzrokovalo ponovna isključenja struje diljem zemlje. Od četvrtka je 90 posto Lavova bez struje, kao i 40 posto Kijeva, prema riječima tamošnjih gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:43