KAOS NA IZBORIMA

Snimka otkrila razmjere krađe u Srbiji: ‘Mi ne znamo niti gdje smo!‘; ‘U Beogradu smo, gospođo. Idete na glasanje!‘

Srpski novinar infiltrirao se u glasače koje su Beograd pristigli na izbore iz Bosne i Hercegovine
 Screenshot/ Nova.rs

Srpski novinar ušao je u automobil u kojem se navodno nalaze građani Bosne i Hercegovine koji su pristigli u Beograd da bi glasali na prijevremenim izborima za novi saziv Skupštine Srbije te vijećnike 65 lokalnih samouprava, među kojima je i glavni grad.

Oproba u Srbiji godinama optužuje predsjednika Aleksandra Vučića i njegov SNS za izborne prevare, a masovno dovoženje ljudi iz susjednih država na glasanje označili su kao jedan od glavnih alata manipulacije.

Nakon što je Nova.rs došla do informacija da se oko beogradske Arene okupljaju glasači iz BiH, koje se zatim dalje raspoređuje na glasačka mjesta, poslala je novinara da se infiltrira među ‘sumnjivce‘.

- Ušli smo u jedan od automobila kod beogradske „Arene“, koji je prevozio glasače iz Republike Srpske do kvantaške pijace u Beogradu, odakle ih, pak, organizatori prevoze do biračkih mjesta. Iz našeg razgovara s biračima jasno se čuje da oni ne znaju ni u kojoj općini u Beogradu se nalaze, niti gdje trebaju glasovati - govori novinar.

Da je tako, pokazuje i transkript audio snime koju je priložio novinar.

- Pa što je problem sad? - upitao je vozač nakon što su se putnici uskomešali.

- Smrzli smo se ovdje, ništa nije organizirano - odgovorili su glasači.

- Pa kako nije, slagali vas znači? - začudio se vozač.

- Mi ne znamo gdje smo.

- U Beogradu smo, gospođo.

- Znamo, na Novom Beogradu smo. Još uvijek nismo ni glasali. Ne znamo gdje ćemo, nitko nas nije čekao, a moramo ići na glasanje. Ne znamo ni gdje trebamo glasati. Općina Voždovac valjda. Vozač autobusa treba da nas rasporedi, on kontaktira s našim vodičima.

-Odakle ste?

Sarajevo, Istočno Sarajevo. Samo da to obavimo i vratimo se kući - otkrili su vozaču.

Žena koja je, pak, stigla iz istočne Bosne, točnije Višegrada, novinaru na tajnom zadatku priznala je da je dio organizirane grupe koja je jutros stigla u Beograd. Na pitanje novinara ima li veze s mjestom gdje glasa, netko iz pozadine dobacuje ‘kako je prijavljena u Beogradu‘.

- Ukupno nas je stiglo 50. Uradili su to na foru, državljanstva ono kao, ta priča - objasnila je novinaru Višegrađanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:54