UBOJSTVO GEORGEA FLOYDA

Snimka ove tinejdžerice promijenila je svijet: ‘Da nije bilo nje, Chauvin bi možda još bio policajac‘

Umjesto toga, Chauvin je danas iza rešetaka, proglašen krivim za ubojstvo Georgea Floyda te ga očekuje dugogodišnja kazna zatvora
Ubojstvo Georgea Floyda, Derek Chauvin, Darnella Frazier
 AFP, Facebook

Darnella Frazier bila je 17-godišnjakinja kada je njezin video snimljen mobitelom promijenio svijet. Tinejdžerica se našla na mjestu ubojstva Georgea Floyda, bila je dovoljno pribrana da svojim pametnim telefonom sve snimi i zahvaljujući tome cijeli je svijet mogao vidjeti stravične scene koje su pokrenule proteste diljem planete.

Da nije bilo Darnelle, Derek Chauvin možda bi i dalje bio policajac u Minneapolisu, piše CNN. Umjesto toga, Chauvin je danas iza rešetaka, proglašen krivim za ubojstvo Georgea Floyda te ga očekuje dugogodišnja kazna zatvora.

- Toliko sam plakala..., napisala je Darnella na Facebooku: - Ali proglašen je krivim po svim točkama optužnice!!! Hvala ti Bože, hvala, hvala. George Floyd, uspjeli smo!!! Pravda je zadovoljena.

Frazier je bila među prvim svjedocima pozvanima da daju svoj iskaz pred tužiteljstvom. Na sudu je rekla da osjeća žaljenje što se nije fizički angažirala kako bi pomogla Floydu, ali da u konačnici krivnju snose policajci. Prolazila je agoniju gledajući Floydovu smrt, ali bila je dovoljno prisebna da sve snimi.

- Brojne noći sam probdjela ispričavajući se Georgeu što nisam učinila više kako bih mu pomogla i spasila mu život, rekla je danas 18-godišnja Darnella.

- Čula sam Georgea da govori: 'Ne mogu disati, molim vas, skinite se s mene'. Plakao je i dozivao majku. Boljelo ga je. Činilo se kao da zna da mu se bliži kraj, rekla je na sudu.

Floydova ujna Angela Harrellson pohvalila je Darnellu poručujući kako je njezina snimka bila ključna u procesu protiv Chauvina.

- Da nije bilo 17-godišnje Darnelle, radilo bi se o još jednom crncu kojeg je ubila policija. To je tužna činjenica. Ljudi bi govorili - oh, radilo se o drogi, o ovome ili onome. I nikad ne bismo doznali priču koja stoji iza ovog ubojstva i pričali o svemu ovome, rekla je Harrellson.

Darnelli je zahvalio i guverner Minnesote Tim Walz.

- Mislim da mnogi to misle, taj video možda je jedini razlog zbog kojeg će Derek Chauvin ići u zatvor, rekao je Walz.

Osim što će Chauvin na dugogodišnju robiju, video je razotkrio i trojicu njegovih kolega koji su bili na terenu i koji su dobili otkaz iz policije.

Mladu Darnellu pohvalila je i Oprah Winfrey.

- Pustila sam suze radosnice kad je pročitana odluka porote. Zahvalna sam svjedocima na njihovim iskazima. Zahvalna Darnelli Fraizer. Zahvalna svakom porotniku što su vidjeli i priznali ono što je na snimci vidio cijeli svijet, napisala je Oprah.

Podsjetimo, Chauvin je ubio Floyda u svibnju 2020. godine. i to nakon što mu je prilikom uhićenja kleknuo na vrat i držao ga tako pritisnutim na tlo gotovo devet minuta.

Porota je odluku donijela nakon razmatranja svjedočenja 45 svjedoka tijekom tri tjedna, uključujući slučajne prolaznike, policijske službenike i medicinske stručnjake. Vijećanje porote započelo je u ponedjeljak i trajalo je nešto više od 10 sati.

Pokrenuta istraga o policiji u Minneapolisu nakon presude protiv Chauvina

Glavni državni tužitelj Sjedinjenih Država Merrick Garland pokrenuo je u srijedu veliku istragu o policijskim postupanjima u Minneapolisu nakon odluke porote da je bivši gradski policajac Derek Chauvin ubio Georgea Floyda.

Istraga će "utvrditi koristi li policija Minneapolisa prekomjernu silu, uključujući za vrijeme prosvjeda", rekao je Garland na konferenciji za novinare.

Ta je presuda prekretnica u napetoj povijesti SAD-a kad je riječ o rasnim odnosima i kritika policijskog postupanja prema Afroamerikancima.

Garland je prije rekao da će mu suzbijanje pogrešnog postupanja policije biti prioritet.

Predsjednik Joe Biden ocijenio je da je osuda Chauvina "divovski korak" prema pravdi u Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o tome jesu li policajci upleteni u Floydovu smrt prekršili njegova građanska prava.

Ministarstvo je u petak ukinulo politiku koju je uveo bivši predsjednik Donald Trump koja je ograničila alate koje savezna vlada može koristiti za praćenje i provedbu istraga o pogrešnom postupanju policije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:12