DRAMA NA NEBU

Snimka panike iz pilotske kabine, Boeing 777 odjednom ‘podivljao‘: ‘Čekaj! Stani! Nazvat ću te!‘

Nakon što su se oglasili alarmi u pilotskoj kabini, piloti su zbog problema odgodili slijetanje te iz drugog puta normalno prizemljili

Boeing 777 Air Francea/Ilustracija

 David Himbert/AFP

Istražitelji zračne sigurnosti pokrenuli su istragu nakon što je zrakoplov Air Francea počeo "divljati" na prilazu pariškoj zračnoj luci Charles De Gaulle. Piloti su u utorak bili prisiljeni prekinuti slijetanje jer su morali pokušati dovesti Boeing 777 ponovno pod kontrolu.

Na snimci iz pilotske kabine može se čuti kako se piloti 'hrvaju' s kontrolama zrakoplova, dok se istovremeni oglašavaju alarmi koju upozoravaju na opasnost, prenosi britanski The Telegraph.

Alarmirajući i upozorivši kontrolore zračnog prometa na krizu, jedan pilot kaže: "Čekaj! Stani, stani!", prije nego što je dodao: "Nazvat ću te! Nazvat ću te!". Kasnije je dodao: "Avion je poprilično poludio".

Kontrolor zračnog prometa je odgovorio: "Vidio sam na radaru, zaljuljao se ulijevo".

Francuski dužnosnici zaduženi za pitanja zračne sigurnosti opisali su događaj kao "ozbiljan incident", nakon što su zaprimili podatke o otkazivanju slijetanja.

O incidentu, o kojem je prva izvijestila stranica AirLive.net, oglasio se i Air France. "Air France potvrđuje da je posada leta AF011 4. travnja 2022. od zračne luke JFK u New Yorku do zračne luke Charles De Gaulle u Parizu prekinula slijetanje i izvela kruženje zbog tehničkog incidenta tijekom prilaska", izjavio je glasnogovornik kompanije za tu internetsku stranicu.

Nesreće Airbusa i Concordea

"Posada je svladala situaciju i normalno spustila zrakoplov nakon drugog prilaza. Air France razumije i žali zbog nelagode koju su osjetili klijenti".

Dionice Boeinga pale su u srijedu u New Yorku za više od 5 posto.

Prije gotovo 13 godina let Air Francea 447 iz Rio de Janeira za Pariz srušio se u Atlantski ocean, pri čemu je život izgubilo svih 288 putnika i članova posade.

Istražitelji su tri godine kasnije pronašli ostatke Airbusa A330 na dnu oceana.

Godine 2000. Air France Concorde srušio se ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke Charles de Gaulle.

Kasnije je otkriveno da je taj nadzvučni putnički mlažnjak zakačio krhotine na pisti te mu je pukla guma, koja je potom zabila dijelove njegovog stajnog trapa u spremnike za gorivo koji su se nalazili ispod njegovog lijevog krila. U nesreći je poginulo 109 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2022 19:19