PROMIJENILI TEKST

Snimka razuzdane zabave mladih Nijemaca zgrozila Europu: ‘Ovo je najgora vrsta nacističkog urlanja, odvratno!‘

Na pjesmu L’amour Toujours iz 2001. talijanskog glazbenika Gigija D’Agostina neki su pjevali zabranjeni nacistički slogan

Razuzdana zabava

 Twitter

Na društvenim se mrežama pojavila snimka nastala na njemačkom otoku Syltu u sjevernoj Friziji, poznatom po razuzdanim zabavama, na kojoj okupljeni umjesto stihova poznate disko pjesme, pjevaju nacistički slogan. Video je ubrzo postao viralan i izazvao bijes javnosti, piše Guardian.

Snimka prikazuje grupu uglavnom mladih Nijemaca kako piju i plešu uz pjesmu L’amour Toujours iz 2001. talijanskog glazbenika Gigija D’Agostina. No neki u grupi pjevaju stari nacistički slogan ‘Njemačka za Nijemce - stranci van‘ umjesto stvarnog, posve apolitičnog teksta pjesme.

Među okupljenima je i mlađi muškarac odjeven u bijelu košulju koji podiže desnu ruku u očigledan nacistički pozdrav dok dva prste druge ruke drži ispod nosa i oponaša Hitlerove brkove.

Inače, i slogan i pozdrav su zabranjeni u Njemačkoj.

Čini se da je video nastao tijekom nedavnog blagdana Duhova, a snimila ga je mlada žena koja na snimci također pjeva.

Policija u pokrajini Schleswig-Holstein rekla je da ‘provjerava video‘ zbog potencijalnog kršenja zakona.

Hitlerov slogan

Slogan ‘Njemačka za Nijemce – stranci van‘ je nastao u 19. stoljeću. Koristio ga je nacistički vođa Adolf Hitler te krajnje desna Nacionalna demokratska stranka kao predizborni slogan.

Vlasnici Ponyja, modernog bara i kluba u ulici Strönwai u Syltu ispred kojeg je video snimljen, surađuju s policijom. U objavi na Instagramu rekli su da su ‘duboko šokirani‘ i distancirali se ‘od bilo koje vrste rasizma ili diskriminacije‘.

Tim Becker, suvlasnik Ponyja, rekao je da su snimke s nadzorne kamere postavljene izvan kluba uspoređivane s 14-sekundnim videom na internetu i da je identificirana ista grupa ljudi. Zvuk iz videa pokazao je da je samo pet gostiju pjevalo zabranjeni slogan, dok su ostali pjevali originalni tekst pjesme, rekao je.

Rekao je da niti on niti DJ-evi kluba nisu bili svjesni da je D‘Agostinov hit, koji je popularan u cijeloj Europi, na neki način prisvojila krajnja desnica. ‘Pjesma se često pušta da podigne raspoloženje. Nismo znali da je pjesmu koristila krajnja desnica. Nikada je više nećemo pustiti‘, rekao je.

U objavi na Instagramu vlasnici Ponyja napisali su da će svima koji se ‘prepoznaju na ovom videu biti zabranjen pristup našim klubu‘. Becker je pozvao sve koji znaju tko su te osobe ‘da ih prijave nama ili policiji‘.

‘Stranci van‘

Partijaneri iz Ponyja, koji se nalazi u popularnoj ulici Whisky Mile u gradu Kampenu, navodno su platili 150 eura za ulaz na zabavu otvaranja ljetne sezone. U klubu je sveukupno bilo oko 500 ljudi.

Bavarska televizija BR nedavno je izvijestila da je nacistička verzija pjesme L’amour Toujours postala popularna na javnim okupljanjima i diskotekama diljem Njemačke, uključujući i diskoteku u Gredingu gdje je održana zabava nakon stranačke konferencije krajnje desne stranke Alternative für Deutschland. U diskoteci su bili zastupnici i članovi stranke, kao i članovi mladeži AfD-a, koji su se navodno pridružili pjevanju nacističke verzije pjesme.

Sawsan Chebli, članica Socijaldemokratske stranke objavila je na X: ‘Njemačka za Nijemce. Stranci van. Stranci van.‘ Lokacija: Sylt. I osjećaju se tako samouvjereno.‘

Dunja Hayali, poznata TV novinarka, napisala je na istoj platformi: ‘S Hitlerovim brkovima i šampanjcem. Ali bez ‘stranaca‘. Sylt 2024.‘

Ogorčenje su izrazili i članovi pokrajinske vlade Schleswig-Holsteina. Državna ministrica zadužena za integraciju, Aminata Touré iz Zelenih, izjavila je: ‘Ovo nije neka glupa mladenačka šala, ovo su odrasli ljudi. Ovo je najgora vrsta nacističkog urlanja na javnoj pozornici. Odvratno. Trebaju se sramiti. Sada bi trebao uslijediti kazneni postupak.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 20:06