LAVA U MORU

Snimka španjolskog instituta zapanjila stručnjake: U deset dana otok se povećao za 10 hektara!

Vulkan u južnom otočnom planinskom lancu Cumbre Vieja, počeo je erumpirati 19. rujna prvi put u 50 godina
Lava iz vulkana Cumbre Vieja ulijeva se u Atlantski ocean
 Sunsets Sweden/AFP

Mali kanarski otok La Palma narastao je za 10 hektara nakon višednevne vulkanske erupcije.

Vulkan u južnom otočnom planinskom lancu Cumbre Vieja, počeo je erumpirati 19. rujna prvi put u 50 godina.

U utorak navečer lava je stigla do mora spuštajući se najmanje 100 metara niz strmu obalu i ispuštajući otrovne pare.

Nakon što je došla u kontakt s Atlantskim oceanom, lava, koja ima temperaturu od oko 1.000 Celzijevih stupnjeva, počela se okamenjivati i već je formirala mali poluotok širine oko 500 metara, pokazuje video koji je na Twitteru objavio španjolski istraživački institut CSIC u četvrtak.

Temperatura oceana iznosi 20 stupnjeva.

Početna zabrinutost zbog moguće zdravstvene prijetnje za stanovnike u blizini zbog otrovnih plinova koji se mogu osloboditi u kontaktu lave sa slanom vodom nije potvrđena.

Oblaci pare vrlo brzo bi bili potisnuti na more snažnim vjetrom sa sjeveroistoka, rekao je Eugenio Fraile sa Španjolskog oceanografskog instituta.

Ipak, policijski sat, koji je uveden u četiri obližnja okruga s ukupno oko 300 stanovnika, zasad ostaje na snazi ​​kao mjera opreza, izvijestila je državna televizija RTVE.

Vulkanolozi su naglasili da je izljev lave u more donekle ublažio situaciju na otoku, smanjivši rizik širenja lave na kopnu, navodi RTVE.

Do sada je oko 800 objekata na otoku uništeno ili oštećeno od erupcije, a većinom se radi o stambenim kućama, izvijestio je list La Vanguardia.

U međuvremenu je obnovljen zračni promet prema La Palmi i iz nje, a nekoliko zračnih prijevoznika poput Bintera i Canaryflyja najavilo je letove za četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 01:02