PALI JUNAK

Snimka ubijenog vojnika otkriva detalj na koji Putin nije računao, veliko tajno oružje Ukrajine!

Ova potpora, koju je Putin opet propustio predvidjeti, ne samo da oprema trupe za borbu, već je i fundamentalno važna za moral
 Twitter screenshot

Snimka ukrajinskog vojnika čije su posljednje riječi ‘Slava Ukrajini‘ netom prije negoli ga ubiju ruski vojnici, obišla je svijet. Baš bi taj video herojskog prkosa protiv brutalnosti trebao poslati poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu - možete nas ubijati i mučiti kolikogod želite, ali ne možete uništiti našu volju za borbom. Ta volja za borbom, piše kolumnist britanskog Telegrapha i umirovljeni pukovnik Richard Kemp, tajno je oružje Kijeva za koje Putin nije spreman.

Ono je sušta suprotnost onome što je ruski predsjednik očekivao kad je svoje snage poslao u Ukrajinu. Njegova "specijalna vojna operacija" isprva nije bila zamišljena kao rat, nego je trebala biti oružana i psihološka akcija koja će utjerati strah u kosti i uspostaviti marionetski režim.

Putinove obavještajne službe, predvođene FSB-om, nasljednikom njegovog KGB-a, rekle su mu da će dio Ukrajinaca okupatore dočekati raširenih ruku. Ruskim sigurnosnim službama godinama su plaćane goleme svote kako bi osigurale da će se to dogoditi i kako bi postavile suradnike da preuzmu vladu te dovedu u red protivnike (ili ih uklone). Prije invazije, FSB-u je bilo jasno da u potpunosti nisu uspjeli destabilizirati Ukrajinu, no kako su to mogli, nakon uloženih resursa, objasniti Kremlju?

Na kraju se pokazalo da su ruske obavještajne agencije pogriješile - kolaboratori u Ukrajini nisu napravili ono što je trebalo. Loše pripremljene ruske snage naišle su na otpor koji ih je iznenadio, a on se raširio i na područja koje su prije invazije kontrolirali gdje su im se počeli odupirati ukrajinski partizani.

Nisu samo ruske službe pogriješile u svojim procjenama, isto su učinile i američke koje su očekivale da će Ukrajina brzo pasti. Zašto su bili u krivu? Odgovor na to pitanje vraća nas na ubojstvo nepoznatog vojnika u ukrajinskoj šumi. Moral, koji je simbolizirao čak i na samrti, okosnica je uspjeha u ratu.

Shaun Pinner, bivši britanski pješak koji se borio u Mariupolju kao ukrajinski marinac po ugovoru, kaže da nikakva količina novca, prijetnje ili nagovaranja ne može natjerati čovjeka koji zna da bi mogao umrijeti na borbu. Moral se postiže snažnim vodstvom, timskom kohezijom koja vas tjera da riskirate život za čovjeka s lijeve i desne strane, spoznajom da vaša obitelj i vaša zemlja ovise o borbi koju vodite i uvjerenjem da je ono što radite ispravno. Pinner je tome svjedočio. To je natjeralo njega i suborce da toliko dugo opstanu u Mariupolju.

To nedostaje ruskim trupama koje, usprkos propagandi, nemaju pojma za što se zapravo bore. Dio ih nema želje za borbom, a šire se glasine kako ih se na bitku prisiljava prijetnjom oružjem.

Visoki moral i borbeni duh, ipak, nisu dovoljni sami po sebi, kao što su Francuzi naučili na svoju cijenu 1940. godine. Njihov kolaps bio je prije svega rezultat neuspjeha obavještajnih službi, lošeg strateškog vodstva te operativne i taktičke inferiornosti u odnosu na Wehrmacht.

Srećom, Ukrajina nema te nedostatke.

Jedan od najvažnijih razloga zašto su Putinovi planovi osujećeni prošle veljače bilo je vodstvo Zelenskog, njegov ostanak u Kijevu i predvođenje sunarodnjaka vlastitim primjerom. Njegova vojska, obučena od strane Zapada, ima operativnu i taktičku prednost nad Rusima. Ukrajinska vojna obavještajna služba pokazala se iznimno uspješnom, dijelom zahvaljujući izravnom doprinosu Velike Britanije i SAD-a.

Naravno, i Ukrajinu je u borbi držao zapadni novac i oružje. Ova potpora, koju je Putin opet propustio predvidjeti, ne samo da oprema trupe za borbu, već je i fundamentalno važna za moral, piše Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 03:59