‘VLADIMIRE, NAZOVI JOEA‘

Snimke napetih razgovora uoči invazije: Macron preklinjao Putina, ovaj ga šokirao reakcijom

"Da budem potpuno iskren, sada idem igrati hokej na ledu. S tobom pričam iz sportske dvorane", poručio je u jednom trenutku Putin

Vladimir Putin i Emmanuel Macron

 Profimedia/Profimedia

Samo četiri dana prije invazije na Ukrajinu, neraspoloženi Vladimir Putin rekao je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da će radije "igrati hokej na ledu" nego održati sastanak s Joeom Bidenom kako bi porazgovarali o situaciji u Ukrajini i možda spriječili rat, piše britanski Telegraph.

Te riječi ruskog predsjednika mogu se čuti na kraju napetog i često nadrealnog devetominutnog razgovora s Macronom koji će u četvrtak biti prikazan u dokumentarcu na glavnom državnom TV kanalu France 2.

Prema emisiji "C A Vous" koju emitira televizijski kanal France 5, a u kojoj su prikazani prvi isječci razgovora, u dokumentarnom filmu također će biti emitiran i razgovor između Macrona i britanskog premijera Borisa Johnsona, koji se održao samo dva dana uoči invazije.

U njemu Johnson izražava svoju rezervu prema Macronovim pokušajima dijaloga s ruskim autokratom, kazavši: "Svaki put kad razgovaramo s Vladimirom Putinom, imam dojam da je agresivniji, dok mi zvučimo sve slabije. On se neće zaustaviti dok ne dobije ono što želi".

Suočen s optužbama da je bio previše susretljiv prema Putinu, s kojim je razgovarao na desetke puta prije i nakon invazije, Macron je očito odlučio da je najbolji način da pokaže pogled iz svoje vizure, pozivanje filmske ekipe u svoje utočište. Ovaj dokumentarac će tako gledateljima pružiti dosad neviđene razgovore između svjetskih čelnika o ratu u Ukrajini, a bit će to i prvi put da je novinarima dozvoljen pristup Jupiteru, nuklearnom bunkeru i kriznom zapovjednom centru koji se nalazi ispod Elizejske palače.

Neformalni razgovor Putina i Macrona

- Vladimire, za početak jedna stvar... - može se čuti Macrona na početku razgovora 20. veljače. No, Putin ga nije želio saslušati.

- Slušaj, Emmanuele... - presjekao ga je ruski vođa.

Obojica državnika koristila su neformalni oblik komunikacije, kao i prilikom ranijih susreta.

- Želio bih da mi prvo kažeš svoje viđenje situacije i možda sasvim iskreno, kao što smo uvijek običavali, da mi kažeš koje su tvoje namjere - pokušao je Macron stvoriti atmosferu povjerenja.

- Što da kažem? I sam vidiš što se događa - uzvratio je Putin, optužujući Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Minska.

Putin je zatim osudio prozapadno orijentiranog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, optužujući Kijev da nabavlja nuklearno oružje.

- To su budalaštine - čuo se glas koji pripada utjecajnom diplomatskom savjetniku gospodina Macrona, Emmanuelu Bonneu.

- Štoviše, naš dragi kolega gospodin Zelenski ne čini ništa da primijeni sporazum iz Minska. On vas laže - kazao je Putin, te dodao da bi se prijedlozi proruskih separatista u istočnoj Ukrajini trebali uzeti u obzir.

- Ali, nas ne zanimaju prijedlozi separatista. Ne znam je li tvoj pravni savjetnik poznaje pravo! Što se mene tiče, samo gledam zakone i pokušavam ih primijeniti. Ne znam koji bi ti pravni savjetnik mogao reći da u suverenoj zemlji zakonske tekstove predlažu separatisti, a ne demokratski izabrane vlasti - odbrusio mu je Macron.

- To nije demokratski izabrana vlada. Oni su stekli vlast krvavim državnim udarom. Ljude su žive spaljivali. Bilo je to krvoproliće. A Zelenski je jedan od krivaca za to - odgovorio je Putin.

'Radije ću na hokej'

Unatoč napetosti, Macron je i dalje nastojao igrati ulogu posrednika, rekavši kako će potaknuti Zelenskog da "smiri tenzije" ne samo među ukrajinskim oružanim snagama, već i na društvenim mrežama.

- Nemojte nasjesti na provokacije bilo koje vrste u satima i danima koji slijede - upozorio je Macron.

Poziv završava tako što Macron predlaže Putinu da se odmah čuje s Joeom Bidenom, američkim predsjednikom.

Putin je neobvezno kazao kako bi se za sastanak prvo trebao spremiti. Zatim, kao da se nečega sjetio, pa odgovorio Macronu.

- Da budem potpuno iskren, sada idem igrati hokej na ledu. S tobom pričam iz sportske dvorane. Moram se konzultirati sa svojim savjetnicima.

- U svakom slučaju, hvala Vladimire. Ostajemo u kontaktu. Ako se nešto dogodi, nazovi me - kazao je Macron.

- Hvala gospodine predsjedniče - kazao je Putin, iznenadno progovorivši na francuskom.

Macron je ponovno razgovarao s Putinom dan kasnije, 21. veljače. No, 24. veljače Rusija je već započela invaziju.

Te noći, filmska ekipa ponovno je dobila pristup prvom Macronovom razgovoru sa Zelenskim nakon što su prvi ruski projektili pali na Kijev.

- Tu su u Kijevu. Ruske snage ratuju u Kijevu - kazao je ukrajinski predsjednik.

- Dovukli su specijalne snage i helikoptere ili...? - pitao je zabrinuti Macron.

- Da, avioni i helikopteri, sve... Vidimo to putem medija, vidimo ih svugdje, puno ih je - odgovorio je njegov ukrajinski kolega.

- Znate li koliko je civila već ubijeno?, pita Macron.

- Ne znam, na tisuće..., uzvraća Zelenski.

- A što je s vama, jeste li na sigurnome?, zanima se Macron.

- Mislim da jesam - odgovorio je Macronu Zelenski.

Komunikacija između Macrona i Putina ubrzo se prorijedila, a francuski predsjednik se našao pod valom kritika jer je tek prošloga tjedna otputovao u Kijev kako bi se sreo sa Zelenskim.

- Nismo uspjeli uvjeriti Putina. Mislio sam da bismo kroz povjerenje i intelektualnu raspravu mogli pronaći zajedničko rješenje - kazao je Macron prije nekoliko dana u Kijevu.

Upitan misli li da je Putin opasan čovjek, francuski predsjednik je zagonetno odgovorio: "Nikada vam neću reći svoje mišljenje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2023 12:46