CNN TVRDI

‘Snimke sugeriraju da su izraelske snage ciljano ubile novinarku Al Jazeere. Tamo nije bilo naoružanih Palestinaca‘

Novinari CNN-a dodatnom analizom zaključili su da nije bilo vojnog sukoba niti palestinskih naoružanih boraca u blizini mjesta ubojstva

Pogreb Shireen Abu Akleh, ožalošćeni građani nose lijes s njenim tijelom

 Hazem Bader/Afp

Na snimci je zabilježen trenutak kad je ubijena palestinsko-američka novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh (51). Snimio ju je snimatelj Al Jazeere Majdi Banura. Čuje se nekoliko pucnjeva u brzom nizu. Snimatelj s kamerom u ruci trči unatrag i sklanja se iza niskog betonskog zida. Tada se čuje glas na arapskom: "Ranjenik! Shireen, Shireen, oh čovječe, Shireen! Zovite hitnu!" Zatim se vidi tijelo kako nepomično leži, licem prema dolje, to je novinarka Shireen Abu Akleh. Druga reporterka, Shatha Hanaysha, čuči pokraj nje, koristeći deblo drveta kao zaklon. Hanaysha pruža ruku prema Shireen dok se pucnjava nastavlja. Nema odgovora. Obje žene nose kacige i plave zaštitne prsluke s oznakom "Press".

Muškarac u bijeloj majici nekoliko puta pokušava pomaknuti novinarku, ali odustaje od pucnjeva. Konačno, nakon nekoliko dugih minuta, uspijeva odvući njezino tijelo s ulice. CNN je proučio snimku ubojstva palestinske novinarke koja je s grupom novinara stajala blizu ulaza u izbjeglički kamp Jenin, gdje su došli izvještavati o izraelskom napadu. Na snimci se ne vidi trenutak kad je Abu Akleh pogođena, no očevici su rekli za CNN kako vjeruju da su izraelske snage namjerno pucale na novinare. Svi novinari nosili su zaštitne plave prsluke s oznakom Press.

"Stajali smo ispred izraelskih vojnih vozila oko pet do deset minuta, prije nego što smo se pokrenuli kako bismo bili sigurni da su nas vidjeli. A to je naš novinarski običaj, krećemo se u skupini i stojimo ispred njih kako bi oni znamo da smo novinari, i tek onda krećemo", rekla je druga palestinska reporterka Al Jazeere Hanaysha za CNN.

Shireen je pala, ali Hanayska nije shvatila da je pogođena. "Čula sam zvuk metaka, ali nisam shvaćala da nas gađaju. Nisam mislila da nas pokušavaju ubiti", svjedoči novinarka.

Tko je ubio Shireen?

Tog dana kad je novinarka ubijena, glasnogovornik izraelske vojske Ran Kochav rekao je za vojni radio da je Abu Akleh "snimala i radila usred naoružanih Palestinaca. Naoružanih kamerama". Izraelci tvrdi da nije jasno tko je ispalio smrtonosni hitac. U preliminarnoj istrazi, vojska je rekla da postoji mogućnost da je Abu Akleh pogođena ili neselektivnom palestinskom paljbom, ili izraelskim snajperistom s udaljenosti od 200 metara u razmjeni vatre s palestinskim naoružanim napadačima - iako ni Izrael ni bilo tko drugi nije pružio dokaze da je u blizini bilo naoružanih Palestinaca.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su 19. svibnja da nisu odlučile hoće li nastaviti kriminalističku istragu o smrti novinarke Abu Akleh. U ponedjeljak je glavni vojni istražitelj, general bojnik Yifat Tomer-Yerushalmi, rekao da se kaznena istraga ne pokreće automatski ako je osoba ubijena u "aktivnoj borbenoj zoni", osim ako postoji vjerodostojna sumnja u kazneno djelo. SAD, UN i druge zemlje pozivaju na neovisnu istragu.

Sad su novinari CNN-a dodatnom analizom zaključili da nije bilo vojnog sukoba niti palestinskih naoružanih boraca u blizini mjesta ubojstva novinarke Al Jazeere. Videozapisi do kojih je došao CNN, potkrijepljeni iskazima osam očevidaca, audio-forenzičkog analitičara i eksperta za oružje, sugeriraju da je Shireen Abu Akleh ubijena u ciljanom napadu izraelskih snaga.

Shatha Hanaysha, još četiri novinara i tri lokalna stanovnika tvrde da je to bilo normalno jutro u Jeninu, u kojem živi oko 345.000 ljudi - od kojih 11.400 živi u kampu. Mnogi su bili na putu na posao ili u školu. Proširilo se uzbuđenje jer je stigla novinarka poznata širom arapskog svijeta po izvještavanju iz Izraela i s palestinskih teritorija, pa se pojavilo desetak muškaraca, neki u japankama. Motali su se okolo i čavrljali, neki su snimali scenu telefonima.

'Pogledajte snajperiste'

U jednoj 16-minutnoj snimci s mobitela koju je podijelio CNN, muškarac koji snima ide prema mjestu gdje su se okupili novinari, zumira izraelska oklopna vozila parkirana u daljini i kaže: "Pogledajte snajperiste." Kad tinejdžer proviri oprezno ulicom, vikne: "Nemoj se zezati! Misliš da je ovo šala? Ne želimo umrijeti. Želimo živjeti."

Izraelski napadi na izbjeglički kamp Jenin postali su redovita pojava od početka travnja, nakon nekoliko napada Palestinaca u kojima su poginuli Izraelci i stranci. Izraelci tvrde da su neki od napadača došli iz Jenina. Izraelci provode racije, stanovnici kažu da često ima ozlijeđenih i ubijenih. U subotu je ubijen 17-godišnji Palestinac, a 18-godišnjak je teško ozlijeđen, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Salim Awad, 27-godišnji Palestinac iz logora Jenin koji je snimio 16-minutni video, rekao je za CNN da nije bilo naoružanih Palestinaca niti sukoba. Nije očekivao pucnjavu, s obzirom na prisutnost novinara u blizini.

"Bilo nas je desetak momaka, hodali smo okolo, smijali se i šalili s novinarima. Nismo se ničega bojali. Nismo očekivali da će se nešto dogoditi, jer kad smo vidjeli novinare u blizini, mislili smo da je to sada sigurno područje", ispričao je Awad.

Ali situacija se brzo promijenila. Awad je rekao da je pucnjava izbila oko sedam minuta nakon što je stigao na mjesto događaja. Njegov video bilježi trenutak kada je pucano na četvero novinara dok su hodali prema izraelskim vozilima. Zapucali su na Shireen Abu Akleh, Shathu Hanaysha, još jednog palestinskog novinara Mujahida al-Saadija i producenta Al Jazeere Alija al-Samoudija, koji je ranjen.

'Nisam joj mogao pomoći'

Na snimci se vidi kako se Shireen Abu Akleh okreće od vatre. "Vidjeli smo četiri-pet vojnih vozila u toj ulici iz kojih su virile puške, jedan od njih je upucao Shireen. Stajali smo tu, vidjeli smo to. Kad smo joj pokušali prići, pucali su na nas. Pokušao sam prijeći ulicu da pomognem, ali nisam mogao", rekao je Awad. Vidio je da je metak pogodio novinarku u procijep između kacige i zaštitnog prsluka, tik uz uho.

Šesnaestogodišnjak, koji je bio u skupini muškaraca i dječaka na ulici, rekao je za CNN da "nije bilo pucanja, bacanja kamena, ničega prije nego što je ubijena novinarka. Novinari su im rekli da ih ne prate dok su išli prema izraelskim snagama, pa se on zadržao. Kada je izbila pucnjava, sagnuo se iza automobila, tri metra dalje, gdje je vidio trenutak njezine smrti. Tinejdžer je s CNN-om podijelio video, snimljen u 6:36 ujutro, neposredno nakon što su novinari otišli s mjesta događaja u bolnicu. Na snimci se vidi kako pet vozila izraelske vojske polako prolaze pored mjesta gdje je novinarka poginula. CNN je pregledao ukupno 11 video zapisa s mjesta događaja, snimke izraelskog vojnog konvoja iz različitih kutova - prije, za vrijeme i nakon što je novinarka Al Jazeere ubijena. Nekoliko očevidaca reklo je za CNN da su vidjeli snajperske puške kako vire iz otvora na vozilima prije početka pucnjave.

Jamal Huwail, profesor na Arapsko-američkom sveučilištu u Jeninu, koji je pomogao odvući beživotno tijelo ubijene novinarke s ceste, rekao je kako vjeruje da su pucnji dolazili iz jednog od izraelskih vozila. To je po njegovim riječima novi model koji je imao otvor za snajperiste. Pucali su izravno na novinare, tvrdi Huwail.

Huwail, bivši zastupnik i član palestinskog Fataha u Jeninu, upoznao je Shireen Abu Akleh prije dva desetljeća, kada je Izrael pokrenuo veliku vojnu operaciju na kamp u Jeninu, uništivši više od 400 domova i raselivši četvrtinu tamošnjeg stanovništva. Kad je nakratko razgovarao s novinarkom tog jutra 11. svibnja na kružnom toku Awdeh, ona mu je pokazala video jednog od njihovih ranih intervjua iz 2002. Sljedeći put kad ju je vidio izbliza, bila je mrtva.

No ranije istog jutra zabilježen je sukob izraelskih vojnika i Palestinaca, koji su jedni na druge pucali puškama M16 ili njenim varijantama, kaže Chris Cobb-Smith, stručnjak za eksplozivno oružje. To znači da su obje strane ispaljivale metke od 5,56 milimetara. No teško da će neovisna istraga biti provedena: Izraelci tvrde da oni nisu pucali, a Palestinci ne žele surađivati u istrazi s Izraelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:30