NOVI DETALJI UŽASA

‘Snimljen je trenutak prije nesreće. Autobus je usporio prije pada, mislim da znam što se dogodilo‘

U nesreći je poginuo i talijanski vozač, 40-godišnji Alberto Rizzotto iz Trevisa

Vatrogasci na mjestu nesreće

 Marco Sabadin/Afp

U strašnoj nesreći koja se dogodila u blizini Venecije poginula je 21 osoba, a 15 je osoba ozlijeđeno, mahom stranih turista koji su se vraćali s izleta u Veneciju. Među ozlijeđenima je i jedan Hrvat. Poginuo je i talijanski vozač, 40-godišnji Alberto Rizzotto iz Trevisa. Među 15 ozlijeđenih je i dvoje djece u tinejdžerskoj dobi, a među njima je petero putnika u teškom stanju.

Talijanski mediji pišu da je riječ o novom autobusu, starom niti godinu dana. Za talijanske medije progovorio je direktor tvrtke La Linea, Massimo Fiorese, čiji se električni autobus survao s oko 15 metara visine s nadvožnjaka Mestre.

Kaže da je bio dobar vozač, a da je u tvrtki bio zaposlen oko sedam godina. Kako pišu talijanski mediji, čini se da je vozača svladao umor kada je autobusom sletio s ceste i pao u u blizini željezničke pruge.

Fiorese objašnjava da je vozač došao na posao u popodnevnim satima, malo prije nesreće, oko 18 sati.

Pokupio je ljude s Piazzale Roma i vozio ih natrag u kamp. Priča kako je 16 turista rezerviralo vožnju, ali su očito ušli i neki putnici koji nisu rezervirali vožnju.

image
Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp

- Kada su vidjeli veliki, lijepi autobus, ipak su ušli u njega, priča direktor La Linee.

Ispričao je kako postoji videosnimka autobusa neposredno prije pada s nadvožnjaka.

- Vozilo usporava, koči. Gotovo da je stao kada se srušio preko zaštitne ograde. Mislim da je vozaču pozlilo, drugačije to ne mogu objasniti. Na snimci se vidi da autobus gotovo da stoji, a zaštitna ograda je tanka, nije baš najmodernija. Autobus je dosta težak jer je električni, rekao je.

Kako piše La Repubblica, čini se da na asfaltu nema tragova kočenja i da je bolest vozača zasad jedino objašnjenje tragedije. Vozač Rizzotto je bio zaposlenik Martini Busa koji je vozilo iznajmio tvrtki la Linea s kojom je imao ugovor o prijevozu turista u Veneciji.

​Kolege stradalog vozača imaju samo riječi hvale za njegove kompetencije.

- Bio je stručni vozač sa sedmogodišnjim iskustvom, izjavili su za talijanske medije, a mnogi se na Facebooku opraštaju od Alberta Rizzota.

Na teren je po prvoj dojavi o nesreći izašlo čak šezdeset vatrogasnih vozila. Niti nakon izvlačenja tijela vatrogasci nekoliko sati nisu mogli ukloniti vozilo jer je opasnost od novog požara i dalje bila velika. Prema riječima ministra unutarnjih poslova Mattea Piantedosija, požar se brzo širio zbog metana u vozilu.

Ostaci autobusa su uklonjeni tek u srijedu pred zoru. Dvije dizalice podigle su autobus na kamion kako bi ga odvezli u skladište.

Kako je priopćila općina Venecija, u nesreći su poginuli mahom mladi ljudi, ako ne i vrlo mladi i tek nekolicina odraslih.

image

Vatrogasci na mjestu nesreće

Marco Sabadin/Afp
image
Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:30