VIRALNI VIDEO

Snimljen novi Bidenov neugodan trenutak: ‘Je li to on upravo izgurao britanskog premijera?‘

Rishi Sunak i Joe Biden sastali su se u Belfastu kako bi obilježili 25. obljetnicu Sporazuma na Veliki petak
 Jim Watson/Afp

Britanski premijer Rishi Sunak i američki predsjednik Joe Biden sastali su se u Belfastu kako bi obilježili 25. obljetnicu Sporazuma na Veliki petak. Međutim, nade da bi posjet mogao pomoći u rješavanju pitanja Stormonta su se smanjile, a jedan od političara Bidena je okarakterizirao kao izrazito pristranog i antibritanskog nakon što je trubio o svojim irskim korijenima, piše Daily Mail.

Sunak je doživio neugodu dok je pozdravljao zračne snage pri čemu se činilo da ga predsjednik stalno gura u stranu da bi se rukovao s nekim drugim. Unatoč početnim znakovima koji su ukazivali na zagrijavanje ranije zahlađenih odnosa, američki dužnosnici predložili su da čelnici ne razgovaraju u oživljavanju trgovinskog paketa.

- Ne predviđam da će dvojica čelnika razgovarati o sporazumu o slobodnoj trgovini. Mislim da će se njihov razgovor prvenstveno usredotočiti na situaciju u Sjevernoj Irskoj s obzirom na to da se tamo sastaju. Ovo je dobra prilika da se dotaknu i teme rata u Ukrajini, rekla je Amanda Sloat, viša direktorica za Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Sloat je odlučno zanijekala da je Biden antibritanski nastrojen ili da je došao na odmor u Irsku. Dodala je da su njegovi dosadašnji potezi to jasno pokazali i da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jedan od američkih najjačih i najbližih saveznika. Prema njenim saznanjima, Biden i Sunak imali su priliku razgovarati o ekonomskim pitanjima kad su se sastali u San Diegu.

Čelnici glavnih političkih stranaka Sjeverne Irske imat će priliku razgovarati s američkim predsjednikom prije nego održi govor u novom kampusu Sveučilišta Ulster u Belfastu vrijednom 350 milijuna funti. Međutim, američka administracija poručila je da službenog sastanka s čelnicima stranaka neće biti.

image
Paul Faith/Pa Images/Profimedia/Paul Faith/pa Images/profimedia

- Glavna poruka predsjednika svim strankama i ljudima Sjeverne Irske je da potvrde potporu Sporazumu sklopljenom na Veliki petak čiji su prvi stup institucije Sjeverne Irske. Kao što je rekao na Dan svetog Patrika, SAD će pružiti potporu stanovnicima Sjeverne Irske koji zaslužuju demokratski izabrane predstavnike koji dijele vlast, rekla je Sloat.

Glasnogovornik unionističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva Sammy Wilson jutros je rekao da bi Biden trebao preuzeti dio odgovornosti za političku nestabilnost u Sjevernoj Irskoj. Dodao je da se vidi da je američki predsjednik izrazito pristran te da je pokazao antibritanski stav u raspravama o Brexitu, pretpostavlja da je motiv njegovog ponašanja zapravo pokušaj da ga Irci u Americi ponovno izaberu na izborima.

Američki predsjednik u pratnji izaslanika za Sjevernu Irsku Joea Kennedyja, posjetit će nekoliko lokacija kojima će obilježiti 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak koji je u velikoj mjeri okončao nevolje u Sjevernoj Irskoj 1998. godine. S premijerom Sunakom ponovno će se sastati u srijedu.

Obraćajući se novinarima prije svog odlaska, Biden je rekao da je njegov glavni prioritet pobrinuti se da irski sporazumi i Windorski sporazum ostanu na snazi da bi se održao mir. Na putu ga prate sin Hunter Biden i sestra Valerie Biden Owen.

Dok je još bio na funkciji potpredsjednika, uvrijedio je sindikalističke zajednice Sjeverne Irske jer je tijekom zabave povodom Dana svetog Patrika izjavio: ‘Ako nosite narančasto, niste dobrodošli ovdje‘. Primarno protestantska unionistička zajednica Sjeverne Irske povezuje se s tom bojom zbog slavlja pobjede Vilima Oranskog (William of Orange) nad katoličkim snagama u bitci kod Boynea 1690. godine.

image
Pool/Zuma Press/Profimedia

Kao senator 1985. govorio je protiv izručenja militanata irske republikanske armije iz SAD-a u Britaniju što je popularni stav među Amerikancima irskog podrijetla, ali ne i u Britaniji. Često je govorio i o majčinoj mržnji prema Engleskoj koja je bila toliko jaka da je jednom prilikom odbila koristiti krevet u kojem je spavala kraljica Elizabeta II.

U svojim memoarima prisjeća se, s dozom srama, svog engleskog prezimena Biden. Opisuje kako mu je njegova irsko-američka teta Gertie Finnegan rekla da njegov otac nije loš čovjek, samo je Englez. 2020. godine, kao novoizabrani predsjednik, na pitanje britanske nacionalne radiotelevizije nije odgovorio dobacivši: - BBC? Ja sam Irac.

Očekuje se da će Biden u četvrtak posjetiti irskog predsjednika Michaela D. Higginsa s kojim će se sastati u dublinskom Phoenix Parku koji će za posjetitelje biti zatvoren od srijede do četvrtka u 17 sati da bi se olakšao posjet.

Sutra navečer obratit će se irskom parlamentu i prisustvovati večeri u dublinskom dvorcu, a svoj posjet završit će obilaženjem svetišta Gospe od Knocka, a održat će i govor u katedrali St Muredach‘s u Ballini.

U ponedjeljak je obilježeno 25 godina od sklapanja Sporazuma na Veliki petak koji je okončao desetljeća nasilja u Sjevernoj Irskoj i iza sebe ostavio 3600 mrtvih. Predsjednik je na Twitteru napisao da će dio svog putovanja iskoristiti da bi naglasio prednosti očuvanja mira i poticanju prosperiteta u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:49