PILOT POGINUO

SNIMLJEN TRENUTAK EKSPLOZIJE VIRGINOVE LETJELICE Branson: 'Svemir je surov, ali vrijedan truda'

Svemirska letjelica Virgin Galactica SpaceShipTwo srušila se jučer u kalifornijsku pustinju Mojave, pir čemu je jedan od pilota poginuo, a drugi teško stradao. Riječ je o prvom testnom letu SpaceShipTwo-a koji je letio na pogon eksperimentalnog raketnog goriva.

Objavljene su snimke testnog leta na kojima je vidljiva eksplozija svemirske letjelice Virgin Galactic, koja se raspala u zraku i pala na zemlju dvije minute nakon polijetanja. Testni letovi počeli su tijekom poslijepodneva, a nesreća se dogodila na visini od 15 tisuća metara.

Osnivač Virgina Richard Branson žurno se uputio na mjesto nesreće.

Virgin nije htio identificirati pilote niti otkriti njihovo letačko iskustvo.









Na službenoj Facebook stranici Virgina moli se javnost na strpljenje te zahvaljuju na podršci.

- Kruže brojne špekulacije o tome što se dogodilo, ali proći će dosta vremena dok sve činjenice ne budu poznate. Želimo izvijeestiti da su lokalne vlasti potvrdile da je jedan od pilota Scaled Compositesa umro tijekom nesreće, a drugi je uspio iskočiti iz aviona te je prevezen u bolnicu na liječenje, stoji u njihovu priopćenju.

- Čak i da je ovo testiranje bilo uspješno te da život ovog pilota nije izgubljen, motor SpaceShipTwoa nikad ne bi odveo letjelicu u svemir. I želim da ljudi to znaju', izjavio je tijekom petka za CNN Joel Glenn Brenner, nekadašnji utjecajni reporter koji prenosi pouzdane izvore među pilotima Virgin Galactica.

Dodao je kako smatra da je prevelika razlika između Virginovih ambicija i postojeće tehnologije.

- Svemir je surov, ali vrijedan truda. Ustrajat ćemo i ići naprijed zajedno, napisao je Richard Branson na svom Twitter profilu nakon nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:05