OLUJA DARCY

Snježni kaos na sjeveru i zapadu Europe: Veliki problemi u prometu, u Njemačkoj temperature i do -25

U gradovima na sjeveru Europe oluja Darcy uzrokovala je mnoge probleme
 Ronny Hartmann/AFP

Nizozemsku, Njemačku i Veliku Britaniju pogodila je snježna oluja Darcy, a hladno vrijeme koje dolazi s tom olujom probija se kroz veći dio sjeverne Europe.

Željeznički promet je zbog snježne oluje prekinut diljem Nizozemske, a vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja.

image
Robin Van Lonkhuijsen/ANP/AFP

Zatvorena je i zračna luka Eindhoven, a dolazni letovi preusmjereni su u Njemačku, dok je zračna luka Schiphol u Amsterdamu upozorila da bi zbog vremena moglo biti kašnjenja u letovima.

Nizozemska meteorološka agencija KNMI još je u nedjelju u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na "jaku hladnoću".

image
Robin Van Lonkhuijsen/ANP/AFP

Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl navodi da će temperature tijekom dana u Nizozemskoj padati i do -20 stupnjeva, te da se takve temperature očekuju i u narednim danima.

image
Jeroen Jumelet/ANP/AFP

U Njemačkoj temperature i do -25 stupnjeva

Velike količine snijega napadale su i diljem Njemačke. Njemačka meteorološka služba pozvala je ljude da ostanu u kućama, a vlasti su odlučile zbrinuti beskućnike u skloništa.

Zbog snježne oluje Darcy željeznički promet je prekinut diljem zemlje, a otežano je i prometovanje na cestama.

image
Koen Van Weel/ANP/AFP

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer apelirao je na građane na sjeveru i središnjem dijelu zemlje da se suzdrže od putovanja barem do srijede s obzirom na vremenske prilike.

U središnjoj Njemačkoj u utorak i srijedu navečer očekuju se temperature i do -25 stupnjeva.

image
Ronny Hartmann/AFP

U Britaniji izdana upozorenja

Oluja Darcy napravila je kaos i u Velikoj Britaniji. Veći dio Engleske i Škotske sada je prekriven snijegom, a ozbiljnije upozorenje na snazi ​​je za Essex, Kent, Suffolk, Norfolk i mali dio jugoistočnog Londona. Met Office prognozira da će u određenim dijelovima Britanije pasti i do 30 centimetara snijega.

image
Ronny Hartmann/AFP

Zbog oluje Darcy u Velikoj Britaniji izdano je i upozorenje za vozače koje se savjetuje da ne putuju s obzirom da su mnoge ceste neprohodne zbog velike količine snijega.

Doktor Owen Landeg, vođa Groupe, Extreme Events and Health Protection u PHE, kazao je da hladno vrijeme može imati ozbiljan utjecaj na zdravlje, pogotovo kod starijih ljudi i onih koji imaju problema sa srcem i plućima jer može povećati rizik od srčanog, moždanog udara te infekcije pluća.

image
Ronny Hartmann/AFP

- U ovom je trenutku uistinu presudno prisjetiti se i provjeriti slabe, starije susjede ili rođake, posebno one koji žive sami ili koji imaju ozbiljne bolesti. Također je korisno provjeriti imaju li dovoljno hrane i pića te bilo kakvih lijekova koji su im potrebni - kazao je Landeg.

image
Ronny Hartmann/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:42